menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Тероборона на Вінниччині: стан сховищ та готовність до національного спротиву (ФОТО)

16.02.2022 16:30

Вінницькі депутати та голови громад обговорили актуальні питання щодо територіальної оборони

Сьогодні, 16 лютого, пройшло розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування та засідання колегії Вінницької облдержадміністрації. Спільно з головами та представниками територіальних громад обговорювали підготовку Вінницької області до реалізації заходів щодо територіальної оборони. I-VIN.INFO дізнався про кількість готових бомбосховищ та готовність області до територіальної оборони.

На початку засідання згадувалось важливість тероборони Вінниччини, а вході висвітлення теми обговорили готовність до «національного спротиву». Як зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, територіальна оборона – це окремий вид Збройних сил України і один з компонентів національного спротиву. Завдяки допомозі державних органів влади та органів місцевого самоврядування, підрозділи територіальної оборони у Вінницькій області почали формуватися та отримали місця постійної дислокації.

Міський голова Вінницької територіальної громади Сергій Моргунов підкреслив, що головне сьогоднішнє завдання органів місцевого самоврядування– забезпечити стан функціонування об’єктів критичної інфраструктури в першу чергу.

Окрім цього, виокремили основні завдання територіальної оборони. Одні з них – брати участь у посиленні охорони та захисту державного кордону і реагувати, вживати необхідних заходів щодо оборони території населення на визначеній місцевості. Також долучатись до підготовки громадян до національного спротиву. Як зазначили під час засідання, загальне керування національним спротивом здійснює Президент України.

У Вінниці можливі два види загальновійськової підготовки громадян: початкова – проводиться у середніх закладах освіти, а у літній час відбувається в літніх таборах, та базова підготовка – проводиться для громадян старше 18 років, які не проходять військову службу в ЗС України. У мирний час до комплектування Сил Територіальної оборони Збройних Сил України здійснюватиметься військовослужбовцями за контрактом та за призовом особами офіцерським складом. А в особливий період до лав тероборони скликатимуть ще й територіальні резерви.

Цікаво, що це комплектування здійснюється на добровільній основі. А вступити до ТерО не можуть громадяни, які були засудженні до позбавлення волі за важкі злочини, або мали дві та більше судимостей за вчинення умисних злочинів. Загальний обсяг коштів на першочергові заходи у 2022 році складає 15 мільйонів гривень. До кінця березня цього ж року комплектування військових частин Сил територіальної оборони ЗС України резервістами, які уклали контракт на службу у військовому резерві не менше 70% від штатів воєнного часу.

Наразі 60 територіальних громад з 63-х надали фінансування з місцевого бюджету на територіальну оборону. Як додає Сергій Борзов у своєму дописі у Фейсбук, цього року варто відновити казармений фонд. А це функціонування двоповерхової казарми, двоповерхової будівлі штабу, відновлення роботи свердловини із водою та відновлення військового стрільбища.

Окрім цього, обговорили ще систему оповіщення та готовність безпечних укриттів для громадян. Наразі забезпечили функціонування загальнодержавних, регіональних, місцевих та інших систем оповіщення. Прозвітували ще про стан готовності сховищ та протирадіаційних укриттів. Відомо, що на Вінниччині лише 62% готові та обмежено готові до використання, а 38% сховищ не готові.

Нагадаємо,у Вінницькій обласній раді депутати зібрались на позачергову сесію.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Руслана Сивак.


Читайте також