menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Фото з місця подій 14 липня стало основою тематики муралу»: працівниця ДСНС у Вінницькій області (ФОТО, ВІДЕО)

14.11.2022 16:30

Мурал присвячений подіям 14 липня

Минулого місяця у рамках підтримки захисників України на стінах комунального закладу «Вінницький ліцей №26 ім. Д. Майбороди» створили мурал «Герої без зброї», ініційований працівниками Вінницького районного управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області, повідомляє I-VIN.INFO. Сьогодні минуло чотири місяці з трагічного дня, коли ворожі ракети обстріляли середмістя Вінниці, і вінничани згадують 28 загиблих та вшановують їх пам’ять.

«Ми дуже вдячні Героям, які боронять нашу землю із зброєю, але є й ще «Герої без зброї». Це працівники ДСНС, які кожен день на своїх місцях виконують цілодобову варту, щоб ми жили спокійно», - каже директорка КЗ «Вінницький ліцей №26 ім. Д. Майбороди» Сніжана Осипчук.

Мурал створювали приблизно тиждень-півтора.

«У моєму баченні покликанням даного проєкту є підвищення авторитету та позитивного іміджу Державної служби надзвичайних ситуацій, адже рятувальник - це людина героїчна, яка рятує з вогню людей. І недарма місце розміщення муралу – це фасад закладу освіти, де зростають різні покоління нашого майбутнього. А повага до рятувальників і цікавість Службою порятунку може стати стимулом для розвитку серйозного ставлення дітей до власної поведінки, перешкодою для небезпечних ігор з вогнем», - зауважує фахівець відділу забезпечення заходів попередження надзвичайних ситуацій у Вінницькому районі ЦЗД ГУ ДСНС України у Вінницькій області капітан служби цивільного захисту Марина Палагній.

Малюнок такого формату в місті є першим. Але, як додає Марина Палагній, ініціативу із задоволенням підхоплюють колеги, які мають бажання реалізовувати таку тематичну роботу для спільної мети і в інших куточках міста.

На муралі зображені Герої сьогодення – рятувальники, які і зараз здійснюють службу в підрозділах Вінниці:

«Ідея, кого зобразити, «стала» перед очима після слів художниці, яка і мала створити цей малюнок. Вона сказала: «Дайте мені фото, я хоч і Вас намалюю». Одразу пригадались свої фотоархіви, а за час служби таких фото вибір є. І чомусь, саме на фото з місця події роботи рятувальників під час ліквідації пожежі внаслідок бойових дій, 14 липня цього року, коли місто Вінниця не стало винятком і зазнало ворожих обстрілів, стало основою тематики муралу».

Так, на муралі, на фоні будинку «ювілейний» зобразили начальника 3-ДПРЧ міста Вінниці Костянтина Міщука. До зображення додали слова Василя Симоненка: «Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя». За словами Марини Палагній, ці слова якнайкраще описують вчинки рятувальників. Не став винятком для зображення і собака-рятувальник.

«Не забуваючи про наших чотирилапих колег, хотілось додати до муралу «яскравих фарб» емоцій та привернути увагу діток. Але, не Патрон зображений на малюнку. Мала можливість спостерігати роботу наших кінологічних груп, разом проводили заходи для дітей з міста Маріуполь, які були у нашому районі в таборі відпочинку. Звідти маю фото з нашим Норісом. Це собака породи лабрадор, яка залучається до пошуку людей. Цьогоріч наш Норіс зайняв друге місце на щорічній атестації, а перше посіла теж собака вінницьких рятувальників – вівчарка Фріда. Звісно, за честь мати фото з собакою-рятівником Норісом, а тим більше бути відображеними на муралі міста. Об’єднує ці два зображення символ нашої держави – жовто-блакитний стяг з написом «Герої без зброї»», - розповідає символіку муралу працівниця ДСНС.

Крім цього, як символ незламності зображений будинок побуту «Ювілейний». Директорка ліцею Сніжана Осипчук зазначає, що діти, на жаль, знають про трагічні події в нашому рідному місті, а ми повинні їм розповідати про тих, хто рятував, допомагав, гасив пожежу та розбирав завали.

Створювала мурал жінка літнього віку з села Турбів Вінницького району пані Валентина. Вона розмальовувала одне з укриттів дошкільного навчального закладу. І потім стало питання місця для муралу.

«З цим ліцеєм маємо досвід співпраці. Директорка школи радо приймає пропозиції і йде на зустріч. Попередньо в закладі створено один з найкращих «Класів безпеки», в якому дітей ознайомлюють з правилами пожежної безпеки у побуті, розповідають про дії у разі виявлення вибухонебезпечних предметів та як діяти у разі сигналу «Увага всім! Повітряна тривога». Тому, заслухавши пропозицію зобразити на території закладу освіти такий мурал, Сніжана Осипчук одразу відповіла: «Йдемо, обираємо місце». Так, спільна робота об’єднує людей, це ще раз підкреслює силу нашого народу», - розповідає фахівець відділу забезпечення заходів попередження надзвичайних ситуацій у Вінницькому районі ЦЗД ГУ ДСНС України у Вінницькій області.

Проте, на цьому етапі у закладі освіти не зупиняються. Як повідомляє Сніжана Осипчук, діти і колектив ліцею будуть залучатись до розпису укриття закладу. Там роботу ще не розпочинали, адже чекають поки завершаться повністю всі ремонтні роботи. Вже є певні бачення: усе буде в патріотичному стилі та єдиному форматі. Надихнули на це черкаські художники, які вже втілили такий проєкт.

Відео можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо,вінничани вшановують пам'ять загиблих від ракетного обстрілу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото та відео: Світлана Пустовіт, зі сторінки Сніжани Осипчук у Facebook



Читайте також