menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Голодомор 1933-го і сьогоднішня війна є складовими московської політики геноциду нашої нації»: вінницький історик

22.11.2022 16:30

Влада рф є прямою спадкоємицею сталінського режиму у питанні знищення української нації

Голодомор в Україні забрав життя мільйонів людей, а також залишив глибокий шрам у свідомості кожного українця та українки. У передодні Дня пам’яті жертв Голодомору I-VIN.INFO поспілкувався із кандидатом історичних наук, заступником директора Музею Вінниці з наукової роботи Сергієм Гулою і дізнався про те, як жили люди в ті страшні часи і які наслідки залишив по собі Голодомор в Україні.

- Якщо порівнювати з іншими регіонами України, то наскільки саме Вінниччина постраждала від Голодомору, чи було тут важче, ніж в інших регіонах?

- Вінниччина постраждала від Голодомору дуже серйозно (більше півмільйона загиблих від голоду), але це не був той регіон, який постраждав найбільше. Деякі регіони півдня та північного-сходу нашої країни постраждали так само, або навіть більше, наприклад, Київщина та Слобожанщина. Що впливало на те, де втрати від голоду були більші – це питання, над яким думають науковці. Тут зіграв і чинник політичного опору суспільства (у різних регіонах його чинили по-різному), густота населення, рівень колективізації і т.д. Загалом менше постраждали ті регіони, які були наближені до великих промислових центрів, а також західні прикордонні регіони.

- Чи знали тоді люди, що вони живуть в умовах цього штучностворенного голоду, що це відбувається по всій країні і хто за усім цим стоїть?

- Українці у ті часи розуміли, що влада їх морить голодом, що вона їх знищує і що це не просто якийсь там неврожай, як заявляло керівництво СРСР. Бо коли до тебе приходять і позбавляють можливості себе прогодувати – то все очевидно. Було усвідомлення того, що це цілеспрямована акція, організована радянською владою, але з якою метою, не всі до кінця розуміли.

- Як можна описати життя пересічної української родини на Вінниччині в ті часи, на піку Голодомору?

- Очевидно, що це було нестерпно, враховуючи такі смертельні втрати. Але тут показовішим є свідчення того, як люди відзначали свята в ті часи. Вони не відмовлялись від святкування того ж Різдва чи Великодня. Але це було в набагато скрутніших умовах, які надавали цьому святкуванню справді апокаліптичного характеру. Ті люди, які якось виживали, робили традиційні святкові страви із зовсім інших інгредієнтів, з якихось сурогатів. Проводили навіть весілля в таких умовах і замість справжнього караваю готували щось, що має від караваю лише назву, інгредієнтами для цих страв було те, що взагалі було у людей. У містах із цим ситуація була простіша, адже в містах мешкав пролетаріат – оплот більшовицької влади, але й там були великі проблеми із харчуванням, люди непритомніли, також помирали від недоїдання, але міста все ж таки намагалися забезпечувати їжею.

- Чи можна пов'язати події Голодомору із нинішньою війною як цілеспрямовану історичну жагу імперіалістичної росії до знищення України як нації?

- Не Голодомором єдиним москва, як узагальнене імперське явище, намагалася знищити українську націю. Геноцидна політика, спрямована на знищення нашої нації, виражена і голодом 1920- років, терором 30-х років і репресіями проти представників Руху Опору 1940-х – 1950-х років і національного культурного середовища в усі періоди, денаціоналізацією протягом 1960 –1970-х років. І всі ці заходи були спрямовані на придушення ознак політичного українства. Як і Голодомор, так і ця війна, вони є складовою цієї імперської політики і сьогоднішні події є прямим продовженням справи Леніна-Сталіна. Доволі наглядною та емоційною паралеллю між подіями Голодомору і сьогоденням є факт вивезення українського зерна з окупованих територій і подальший його продаж закордон, так само, як це робила радянська влада в часи Голодомору-геноциду.

- Який відбиток у свідомості тодішніх українців та їх нащадків залишив Голодомор?

- Перше, що спадає на думку - це страх, небажання говорити про ті події і якесь несвідоме, інтуїтивне передавання цього жахливого досвіду. Також з тих часів у нашій свідомості глибоко засіла недовіра до влади, із чим ми маємо боротися, адже і в наші часи суспільство чекає від влади якоїсь зради – це все наслідок пережитого нашими пращурами під час Голодомору. Ще одним наслідком Голодомору стало те, що люди стали серйозно ставитись до створення харчових запасів, особливо це помітно по наших родичах старшого та поважного віку. Усі ці вислови типу «Відкласти на чорний день» з’явилися не просто так, після тих страшних часів люди створювали запаси не тільки їжі, а і якихось побутових речей. Такі речі під час Голодомору можна було обмінятися на ту саму їжу. Те ж саме стосується фраз на кшталт: «Треба добре поїсти», «Треба наготувати, щоб не були голодні» тощо. Голодомор передав нашому суспільству великий травматичний досвід, з наслідками якого ми стикаємося і в сьогоденні.

Нагадаємо, у Вінниці облаштують 50 «пунктів незламності».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua

Читайте також