menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Голова громади на Вінниччині розповів про співпрацю з фондом «МХП-Громаді»

18.03.2024 18:20

Крім цього, для обговорення піднімалася тема грантової діяльності

Партнерська публікація

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну українці згуртувались ще більше. Важливим аспектом у цьому також є взаємодія громад з бізнесом. Адже саме бізнес може надавати фінансову допомогу, матеріальні ресурси або експертну підтримку для відновлення інфраструктури та підтримки постраждалих. Виконуючий обов’язки Ладижинського міського голови Олександр Коломієць розповів для I-VIN.INFO про співпрацю з Благодійним фондом «МХП-Громаді», підтримку ЗСУ та залучення молоді до грантової діяльності.

– Що вдалося реалізувати у Ладижинській громаді завдяки проєктній діяльності?

У громаді є комунальна установа «Агенція місцевого економічного розвитку». Вона безпосередньо відповідає за пошук грантових заявок. Крім цього, для максимального володіння інформацією збирається робоча група із залучення зовнішніх інвестицій раз на два тижні. До її складу входять керівники установ сфери житлово-комунального господарства, медицини, освіти культури тощо.

На сьогодні ми плідно співпрацюємо з обласним осередком товариства «Червоного Хреста України», з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), з благодійним фондом «Право на захист» та їх фінансовим партнером УВКПО, організацією «Людина в біді» та іншими. Загалом торік отримали приблизно сім мільйонів допомоги завдяки написанню грантів.

Ці проєкти спрямовані на підтримку мешканців громади в умовах війни?

Переважно так. Для прикладу, у рамках співпраці з Міжнародною організацією з міграції проводимо заходи з психосоціальної підтримки для дружин ветеранів та загиблих захисників України. Крім того, це заходи з іпотерапії для дітей ВПО та захисників України. А завдяки співпраці з Veteran Hub надаємо юридичні та психологічні консультації ветеранам та членам їх сімей.

Надали гуманітарну допомогу понад 260 сімʼям ВПО у рамках проєкту «Надзвичайна підтримка для ВПО у Вінницькій та Хмільницькій областях». Завдяки проєкту «Реінтеграція ветеранів та членів їх сімей у Ладижинській ОТГ» облаштували спортивну залу в реабілітаційному центрі для ветеранів, придбали необхідні тренажери і обладнання.

– Чи є приклади успішної взаємодії влади та бізнесу у вашій громаді?

Співпраця між владою та бізнесом є вкрай важливою. Адже ми зі свого боку робимо все, аби бізнес ефективно працював та, в свою чергу, підтримував розвиток міста. Прикладом вдалої кооперації може бути Благодійний фонд «МХП-Громаді». Вони повністю підтримують ініціативи в громаді та беруть участь в багатьох проєктах. Щодо міста, це, насамперед, благоустрій, соціальні проєкти тощо. Водночас одним із інших пріоритетних напрямків роботи є допомога Збройним силам України. Війна триває, і підтримка армії надасть можливість швидше її завершити. Наразі ми спільно реалізовуємо проєкт для реабілітації наших військовослужбовців. Так, у минулому році відбулось підписання меморандуму між компанією «ДТЕК Енерго» та Ладижинською міською радою щодо створення реабілітаційного центру. У його рамках «ДТЕК Енерго» передала місту в безкоштовне користування санаторій-профілакторій Ладижинської ТЕС. Наразі до проєкту долучається БФ «МХП-Громаді».

– Мешканці громади та внутрішньо переміщені особи, зокрема, долучаються до проєктів з розвитку міста?

Для мешканців діє дві програми у співпраці з БФ «МХП-Громаді». Одна з них – це Бюджет громадських ініціатив. Його реалізовуємо третій рік поспіль. Серед переможців були проєкти щодо, зокрема, облаштування дитячого майданчику, заміни вікон. Загалом виділяють три мільйони з бюджету та мільйон з БФ.

Інша програма спрямована на підтримку малого бізнесу. Там з місцевого бюджету та фонду виділяється по одному мільйону гривень. Наразі реалізовуємо десять проєктів. Це кав'ярні, перукарні, Центр відновлення суглобів тощо.

У громаді зареєстровано приблизно 3000 переселенців і дійсно серед тих, хто подавав заявки, були й ВПО. Люди виявляють бажання більше долучитись до активностей чи відкрити власну справу.

Також зауважу, що у нас розвивається Відкритий громадський простір, де проводять багато заходів. Тож заохочуємо до грантової діяльності не лише дорослих, а й молодь. Працюємо над розвитком діяльності Молодіжної ради. Від них подали проєкт, який був реалізований разом з фондом. Це встановлення сонячних панелей, які забезпечують незалежну енергоефективність цього простору.

– Яким, на Вашу думку, має бути майбутнє Ладижинської громади?

Перспективи розвитку громад після завершення війни залежать від багатьох факторів. Зокрема, включаючи рівень руйнування, наявність ресурсів, підтримка з боку уряду та міжнародної спільноти.

Ми багато подорожували Європою і спостерігаємо їх розвиток. Тому, незважаючи ні на що, має бути рух вперед: створення нових робочих місць, підтримка малих підприємств, удосконалення й комфорт. Чим більше у нас буде підприємців, тим краще місто розвиватиметься.

Нагадаємо,«Вінниччина не є регіоном транскордонної співпраці з ЄС» – голова міжнародної громадської організації.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info



Читайте також