menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Головне – наші справи-насінинки, із яких ми виростаємо»: вінничани висаджували насіння символів Перемоги (ФОТО)

24.05.2023 16:40

Учасники «Марафону Відповідальності» ознайомились з основними пунктами «Декларації відповідальності людини»

У Вінниці активно долучаються до «Марафону Відповідальності» від Фонду Родини Богдана Гаврилишина. Це захід, який об'єднує українців та вкотре нагадує, що Україна починається з кожного з нас, повідомляє I-VIN.INFO.

Сонях є одним з символів України. А під час війни соняхи перетворились й на символ Перемоги. Адже недаремно стали крилатими слова мешканки захопленого Генічеська Херсонської області до окупантів: «Покладіть собі у кишені насіння, потім з них проростуть соняхи».

Марафон проводять щорічно, розпочинаючи з травня. Цього року це вже VII «Марафон Відповідальності». Ще до війни щорічно у Вінницької області до Марафону долучались понад 250 осіб. Це громадські діячі, лікарі, студенти, діти та дорослі.

Нещодавно соняхи сорту Богдана Гаврилишина посадили біля HUB «Місто Змістів» та спортивного товариства «Колос». Також долучилась українська діаспора в Молдові та міжнародні партнери, які підтримали Марафон в місті Кишинів.

Так, містяни поділились власними думками про марафон:

«Такі заходи об'єднують, нагадують нам, що Україна починається з кожного з нас, ми маємо дбати про своє довкілля, піклуватись про рідних та дбати про своє здоров'я! За ці два роки життя ми завдячуємо всім оборонним силам України і маємо завжди пам'ятати, допомагати і робити все для Перемоги! Головне – наші справи-насінинки, із яких виростає кожен із нас. Дякуючи нашим захисникам та захисницям, ми сьогодні маємо змогу зростати попри все. Ми вчимося, мріємо, працюємо, захищаємо, допомагаємо. Розквітнуть соняхи – розквітне Україна. Ця фраза про те, щоби почати з себе. Просто зараз. Саме так відбуваються зміни», – розповідає креативна директорка I-VIN.INFO та амбасадорка Фонду Родини Богдана Гаврилишина у Вінницькій області Світлана Пустовіт.

«Насправді, зараз багато говорять про квіти перемоги. Мовляв, треба побільше квітів садити, робити нашу Україну квітучою і візуально, і ментально. Надто багато ми переживаємо, тому якась особлива жага до всього гарного, бажання оточувати себе квітами. Кожен з нас може долучитись до того, щоб зробити Україну квітучою! Почнемо з яскравих квітів, а паралельно й про економічний розквіт подбаємо!», - каже головна редакторка I-VIN.INFO Тетяна Щербатюк.

«Щаслива, що знайшлась можливість вдруге приєднатись до марафону. Сьогодення об’єднало українців ще сильніше. Незважаючи на війну, ми допомагаємо один одному, де б не були. І цей марафон вкотре підтверджує нашу незламність. Ми робимо вклад у майбутнє навіть такими невеликими кроками. І, звісно, нагадуємо світу, що таке людяність», - зауважує Діана Праведна.

«Відповідальність для мене – це основне правило у житті. Важливо, аби кожен мав у собі цю рису характеру. Можливо, якби всі були б відповідальні, то людство мало менше проблем. Мені дуже імпонує марафон від Фонду Гаврилишина. Це доволі просто – посадити насіння соняхів у землю, з яких виростуть чарівні квіти. Проте ще більше ця акція подобається мені завдяки розумінню значення слова «відповідальність». Хочеться, аби щороку ще більше людей доєднувалися до марафону», - ділиться думками Руслана Сивак. 

«Марафон відповідальності дозволяє нагадати собі та іншим про те, що кожна людина відіграє важливу роль у нашому соціумі. Потрібно брати на себе відповідальність за кожний свій вчинок, а також намагатися своїми діями покращувати добробут навколишнього середовища та соціумі. Лідерами стають зараз!», - підкреслює проєктна менеджерка ГО «Медіа-Центр» Аліна Вінниченко.

Під час висадження насіння вінничани, зокрема, пригадали настанови Богдана Дмитровича та ознайомились з основними пунктами «Декларації відповідальності людини». Також обрали ключовий 13-й пункт «До країни» із Декларації, якого будуть дотримуватись й надалі. До чого й закликають решти.

У цьому пункті сказано:

– будь законослухняним;

– допомагай своїй країні в рамках власних можливостей підтримувати пріоритет загального блага: повної політичної свободи, адекватного рівня економічного добробуту для усього населення, соціальної справедливості, здорового довкілля.

Як долучитися до Марафону відповідальності?

Крок 1. Роздобудьте насіння соняшника. Сорт і вид не мають значення. Якщо ж вам потрібне насіння сорту «Богдан Гаврилишин», заповніть, будь ласка, форму. Зробіть донат на банку #розміновуй_життя, всі кошти з якої йдуть на закупівлю обладнання для розмінування.

Крок 2. Упродовж травня – початку червня посадіть насіння соняха у відкритий ґрунт (переконайтеся, що місце безпечне). Доглядайте за рослиною, утримуйте ґрунт вологим. Незабаром побачите, як розквітає нове життя. Так розквітає Україна завдяки нашим діям.

Крок 3. Соняшник зростатиме близько 100 днів. За цей час стільки всього можна встигнути – донатити на важливі збори для військових, підписати петицію про перейменування вулиці у вашому місті, більше не відкладати на потім візит до лікаря, запросити друзів на вечір настільних ігор і ще багато-багато різних речей!

Крок 4. Поки ростимуть соняхи, прочитайте Декларацію відповідальності людини Богдана Гаврилишина та опишіть у соцмережах Україну своєї мрії, заради якої проявляєте відповідальність сьогодні. Затегайте Фонд (ми у Facebook, Instagram та Twitter), додайте хештеги #СоняшникГаврилишина, #bh15, #МарафонВідповідальності, #я_відповідальність. Так ми підтримаємо й надихнемо один одного своїми історіями.

Нагадаємо, у Вінниці на Замковій горі висадили квіткове панно.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Валентин Вінницький 

 

 


Читайте також