menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Громадянське суспільство в дії: на Вінниччині молодь самоорганізовується для розвитку громади (ФОТО)

06.03.2024 10:45

Молодіжна рада при Барській міській раді вчить молодь громади ініціативності та рішучості

Створення активного громадського суспільства – одна з важливих цілей розвитку України в найближчому майбутньому. Активні громадські організації можуть залучати кошти та реалізовувати проєкти не тільки в обласних центрах, а й в громадах, не чекаючи на допомогу від держави. Таке перспективне майбутнє може забезпечити сучасна молодь, тож дуже важливо навчати її ініціативності та самоорганізації ще зі шкільних років. Саме цю задачу на себе взяла Молодіжна рада при Барській міській раді, яка активно просвітлює молодь з сіл громади в цьому напрямку, розповідає I-VIN.INFO.

З серпня 2022 року Молодіжна рада при Барській міській раді офіційно розпалася, адже закінчився строк її каденції. Через повномасштабну війну нову Молодіжну раду так і не вдалося зібрати. Проте, колишня голова Молодіжної ради, а нині виконуюча обов’язки Тетяна Попова разом з низкою людей, які були в раді, створили ініціативну групу, яка продовжує молодіжну діяльність.

Дехто з членів Молодіжної ради із початком російського вторгнення став на захист Батьківщини. Денис Гордієнко, Олег Ковальов, Андрій Мельник та Сергій Мазур раніше активно працювали над молодіжними ініціативами, а тепер захищають Україну від російських окупантів.

Ще одна членкиня Молодіжної ради Ольга Громова із початком повномасштабної війни почала активно волонтерити. За два роки війни вона перегнала з-за кордону військовим вже більше 20 автомобілів.

Тетяна Попова разом із своєю заступницею Мариною Коваль після російського вторгнення організували гуманітарний хаб, де надавали допомогу переселенцям.

«За перші два місяці повномасштабної війни через наш хаб пройшли більше двох тисяч сімей ВПО. Це були переселенці, які залишалися в Бару, а також і ті, хто був тут проїздом», - каже Тетяна Попова.

Цього року громадська організація «Будуємо Україну разом» проводила конкурс міні-грантів на облаштування молодіжних просторів в громадах. Барська Молодіжна рада потрапила до десятки переможців по всій Україні та отримала фінансування на ремонт приміщення читальної зали бібліотеки в місті Бар, яку використовуватимуть, як молодіжний простір.

«Ми домовилися із бібліотекою та міською радою про те, що ми робимо меморандум про співпрацю, робимо ремонт, а потім зможемо складати графік використання цього приміщення для своїх заходів», - розповідає виконуюча обов’язки голови молодіжної ради при Барській міській раді Тетяна Попова.

Окрім цього Барська Молодіжна рада потрапила в першу хвилю проєкту «UP SHIFT» від ЮНІСЕФ. В рамках цього проєкту рада звернула увагу на проблему низького рівня самоорганізації та активності молоді у найвіддаленіших населених пунктах Барської громади.

«Минулого літа ми трошки активувалися, робили багато заходів. Були постійно перегляди фільмів під відкритим небом, вечори живої музики та інше. До нас пішли запити в Instagram, мовляв усі заходи проводять в Бару, а в інших селах нічого не проводять. Спочатку ми загорілися ідеєю проводити заходи в селах, але потім зрозуміли, що ми приїдемо до них один раз та поїдемо, а постійно туди повертатись не зможемо. Тоді ми вирішили, що оптимальним рішенням буде навчити молодь у віддалених населених пунктах самим організовувати собі дозвілля», - згадує пані Тетяна.

Молодіжна рада вирішила провести навчальний тур по селах Барської громади із ціллю показати місцевій молоді, як правильно самоорганізовуватись. Зокрема, три навчальних заходи провели в Кузьминецькому професійному аграрному ліцеї та три – в Митківському старостинському окрузі. Окрім членів молодіжної ради, на такі навчальні заходи запрошували членів різних громадських організацій, які також ділилися своїм досвідом.

До прикладу, молоді розповіли про можливість двічі на рік отримувати фінансування до п’яти тисяч гривень від Фонду громади «Барі» на впровадження ініціатив на місцях.

«Багато розповіли про те, що можна робити і без фінансування. Наприклад, якщо ти хочеш зробити перегляд фільмів під відкритим небом, то ти йдеш в сільський клуб, де завжди є проєктор, просиш у керівництва, вони зазвичай не відмовляють, пишеш усім: «Приносьте печиво та пледи», знаходиш стінку велику та запускаєш фільм. Молодь була в шоці, що можна просто підійти та попросити, що треба стукати в двері, а не чекати поки хтось для них все організує», - каже виконуюча обов’язки голови Молодіжної ради.

За підсумками навчального туру вдалося зібрати ініціативні групи учнів, які мають власні ідеї для проєктів, що можна організувати в їхньому селі. Молодіжна рада допомагатиме цій групі із впровадженням їхніх ідей у життя.

У Кузьминцях зібралося дві ініціативні групи. Одна хоче провести спортивні змагання, а друга підтримала ідею щотижневих кінопереглядів. Друга група вже почала рухатись в цьому напрямку та організовувати кіновечори. Цим зайнявся учень Кузьминецького ліцею Владислав.

«Це були дуже корисні та цікаві зустрічі, враження після них неймовірне. Нам розповіли, як організовувати для себе різні розважальні заходи і ми вже почали робити вечірні перегляди кінострічок. На ці перегляди ходять, як учні ліцею, так і інші охочі з села Кузьминці. Нам дуже важливо самоорганізовуватись, адже це корисно не тільки для нас, а і для усього села, щоб тут було цікаво жити», - розповідає Владислав.

Молодь активно підтримав і директор Кузьминецького професійного аграрного ліцею Сергій Яворовський.

«Після спілкування із представниками Молодіжної ради учні, дійсно, активізувалися, почали якось рухатись вперед. Це дуже добре, що вдалося їх відволікти від соцмереж і мотивувати щось робити, адже у нас в селі, на жаль, немає різноманітного дозвілля», - зазначає Сергій Яворський.

Директор ліцею зобов’язався облаштувати для учнів молодіжний простір, закупивши туди зручні меблі та інше обладнання.

«Ми віддавали частину землі нашого ліцею в оренду, але орендарі заборгували нам 750 тисяч, які ми намагаємось повернути через суди. Саме за ці гроші плануємо закупити обладнання для молодіжного простору. Дуже важливо, щоб молодь мала комфортні умови не тільки для навчання, а й для дозвілля», - каже пан Сергій.

Діяльність Молодіжної ради активно підтримує і Барська міська рада. Очільник міської ради Володимир Саволюк переконаний, що проєкти, які впроваджує Молодіжна рада, допоможуть втримати молодь в громаді.

«В громадах Вінниччини однією з проблем є відтік молоді до великих міст. А якщо вона буде сама для себе організовувати комфортне життя тут, то молоді люди будуть залишатися та розвивати нашу громаду. Саме вони формуватимуть ефективне громадське суспільство, до якого ми прагнемо», - каже голова Барської громади Володимир Саволюк.

Під час повномасштабної війни молодіжних проєктів стало набагато менше, тож працівники міської ради, а саме відділу економіки, допомагають молодіжній раді шукати та писати такі проєкти.

«На наступній сесії міської ради ми хочемо також виділити тисяч сто та проспівфінансувати ремонт молодіжного простору в читальній залі та діяльність Молодіжної ради», - додає Володимир Саволюк.

Таким чином, громадська діяльність Молодіжної ради при Барській міській раді сприяє не лише урізноманітненню дозвілля для молоді громади, а й сталому розвитку Барської ТГ в перспективі. Зацікавлена та вмотивована молодь – запорука стабільного та успішного майбутнього.

Наразі У Вінницькій області працює 30 молодіжних рад та діє 7 ініціативних груп зі створення молодіжних рад.

Основним завданням молодіжної ради є вплив на формування та реалізацію політики, яка відповідає потребам та запитам молоді, тому важливо, щоб молодіжна рада чітко розуміла очікування молоді, могла проаналізувати потреби молодих людей, залучати їх до активностей та важливих подій в житті громади.

Молодіжна рада розробляє для місцевого органу влади рекомендації щодо вирішення питань у молодіжній сфері, здійснює громадський контроль за врахуванням пропозицій та зауважень, надає пропозиції щодо пріоритетних напрямків молодіжної політики та їх фінансування.

Рішення молодіжної ради мають рекомендаційний характер, але обов’язкові до розгляду органом влади.

Ключовою передумовою ефективного функціонування молодіжної ради є взаємодія між зацікавленими сторонами: молодь – молодіжна рада – влада.

Молоді люди повинні озвучувати свої потреби, долучатися до визначення пріоритетних напрямків діяльності молодіжної ради, брати участь в організації молодіжних заходів.

Молодіжним Конгресом Вінниччини, який є консультативно-дорадчим органом при начальнику обласної військової адміністрації та об’єднує представників молодіжних рад громад, було реалізовано проект «Креативне сховище». Завдяки участі у проекті «Діалоги перемоги: участь молоді у відновленні України», який впроваджувався ГО«Молодіжна платформа» за підтримки Програми розвитку Організації Обʼєднаних Націй (ПРООН) в Україні та у співпраці з Міністерством молоді та спорту України, Молодіжний Конгрес Вінниччини отримав необхідні матеріали для облаштування креативних та безпечних зон для дітей та молоді в п’яти громадах області (в Бершадській, Тульчинській, Піщанській, Гніванській, Ямпільській). Наразі сховища використовуються для засідань молодіжних рад, проведення семінарів, навчань, майстер класів, розважальних програм для дітей та молоді, як в тимчасових креативних просторах. На таких прикладах ми бачимо реальні результати участі молоді у житті своєї громади.

Голова Молодіжного Конгресу Вінниччини Артем Маткарімов зараз захищає нас зі зброєю в руках.

Минулоріч молодь Тульчинської та Уланівської громад взяли участь у Національній програмі залучення молоді до віднови країни «ВідНОВА:UА» та відремонтували приміщення своїх молодіжних центрів.

«В цілому, діяльність молодіжної ради може виявити та вирішити наявні проблемні питання в молодіжній сфері, підвищити якість життя як молодих людей, так і громади загалом, налагодити діалог між владою та громадськістю, що в свою чергу підвищить прозорість роботи влади та довіру до неї. Крім того, членство в молодіжній раді – це потенційний «соціальний ліфт» і налагодження горизонтальних та вертикальних зв’язків», - каже перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталія Заболотна.

Навіть у такий важкий для нашої країни час, держава знаходить ресурс для підтримки молодих людей, адже розуміє важливу роль молоді у відновленні країни – масштабна відбудова, що відбуватиметься після перемоги України, потребуватиме свідомих та обізнаних молодих людей.

«Якщо говорити про обласний рівень, ми маємо Обласну цільову соціальну програму «Молодь Вінниччини» на 2021-2025 роки, яка була написана на молодіжному форумі «Вінниччина Молодіжна – ініціюй та дій!» за безпосередньої участі молодих людей», - каже Наталія Заболотна

Завдяки фінансуванню, яке виділяється для виконання заходів цієї програми, молоді люди можуть ініціювати проведення та брати участь в тих чи інших заходах.

До прикладу, Обласний Форум студентського самоврядування «Виклики та перспективи» був ініційований Студентською радою Вінниччини, перші студентські спортивні змагання серед закладів вищої освіти області «Cup Ball 2023» були ініційовані та організовані Студентською радою Вінниччини та Футбольною асоціацією студентів Вінницької області, а до організації Обласного молодіжного форуму, приуроченого до Міжнародного дня молоді, «Youth United Summer Fest» долучилися молоді вінницькі митці, члени молодіжних громадських організацій, молодіжних рад та студентських самоврядувань.

Також в області функціонує комунальний заклад «Обласний молодіжний центр «Квадрат», який був створений саме для підтримки ініціатив молоді. Тут молоді люди можуть пройти різноманітні тренінги та курси, записати пісню чи подкаст в студії звукозапису, відвідати наукову лабораторію та здійснити інтерактивні експерименти. Але окрім того, що молоді люди мають можливість відвідувати заходи молодіжного центру, вони можуть і організовувати тут власні заходи – фотовиставки, семінари, воркшопи тощо. Важливим також є те, щоОбласний молодіжний центр «Квадрат» є абсолютно доступним. Тому молодь з інвалідністю також долучається до заходів, що відбуваються в центрі.

Якщо говорити про всеукраїнський рівень, то одним із крутих кейсів є Національна програма залучення молоді до віднови країни ВідНОВА:UA, що реалізується Міністерством молоді та спорту України, Державною установою «Всеукраїнський молодіжний центр» та громадською організацією «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» у рамках проєктів ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії відповідно.

Програма спрямована на популяризацію ідеї волонтерства, формування соціальних та громадянських компетентностей, соціальну згуртованість та залучення молоді до процесів відновлення країни, зокрема об’єктів інфраструктури, що стануть сучасними хабами для активної молоді.

Минулого року молодь Тульчинської та Уланівської територіальних громад взяли участь у цій програмі, завдяки чому було здійснено ремонтні роботи приміщень, на базі яких у цих громадах тепер функціонують молодіжні простори.

Ще одним проектом на підтримку ініціатив молоді є конкурс мінігрантів для молодіжних рад від Всеукраїнської громадської організації Будуємо Україну Разом. Восени минулого року, під час проведення конкурсу, серед 30-ти молодіжних рад України було обрано 10, які отримали фінансування свого проекту.

Так, молодіжна рада Погребищенської громади увійшла в десятку переможців та отримала фінансування для створення молодіжного простору на суму вісімдесят тисяч гривень. Зараз члени молодіжної ради на чолі з головою Юлією Яворською активно працюють над створенням майбутнього молодіжного простору «ВДОМА», який функціонуватиме на базі місцевого центру культури.

Читайте також, програма безкоштовного житла – відповідь на дефіцит молодих спеціалістів в громадах Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Тетяною Поповою, фейсбук-сторінка Городківського професійного аграрного ліцею, barnews.city та vn.20minut.ua

Читайте також