menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Хотілось, щоб і дорослі були такими ж активними, як діти»: координаторка «Активного парку» на Вінниччини (ФОТО)

28.01.2022 19:40

Координатори трьох громад розповіли про роботу «Активного парку» та поділились ідеями, як покращити проєкт

Торік в Україні запровадили програму Володимира Зеленського «Здорова Україна» та загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України». I-VIN.INFO продовжує публікацію серії матеріалів про координаторів «Активних парків» та цікавиться їхніми думками щодо покращення проєкту.

Аби координатори знали свої функції, могли дати відповіді або проконсультувати людей на локації, впевнено проводили заходи, перед запуском «Активних парків» для них організували семінари. Роботою з координаторами займалась Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос», і працювала з ними заступниця голови цього спортивного товариства Світлана Коновалова. Адміністрування полягало в організаційному супроводі та наданні практичної допомоги консультаціями.

Про навчання детальніше розповів координатор «Активного парку» у Тростянецькій територіальній громаді Сергій Пунько. У його громаді є 4 локації в різних селах: Тростянці, Савинцях, Четвертинівці та Капустянах. Всіх чотирьох координаторів цих локацій запросили на навчання.

«Світлана Коновалова на семінарі все пояснила та розказала. А потім створили спільну групу у Viber, в якій практично кожного дня спілкувалися, давали підказки один одному. Якщо мені щось було потрібно по роботі, то навіть міг заїхати до Світлани Юріївни в офіс. Вона завжди відповідала на всі питання та підтримувала зв'язок», - розповів координатор Сергій.

Як виявилось, Сергій Пунько познайомився з координатором з Києва. Вони спілкувалися телефоном, розпитували про роботу на локації та уточнювали один в одного певну інформацію стосовно майданчика. Наприклад, про фотографування для сторінок «Активних парків» у соцмережах. Адже під час тренувань на локації люди по-різному реагували на прохання зробити фото чи відео. Одні були не проти, а інші сумнівались, бувало, й зовсім відмовлялись.

«Звісно, всі були не проти сфотографуватись серед великої кількості людей на локації. Проте коли фотографував окремо особу, були ті, хто не хотів та соромився цього. Чомусь боялись, що їх побачать в Інтернеті і будуть показувати пальцем. Щоб уникнути цього, спілкувався зі всіма, пояснював, що це за проєкт і для чого ці фото потрібні. Тому потім такі проблеми зі світлинами рідко виникали», - розповів координатор.

Також додав, локація в Тростянці розташована у місцевому парку. Окрім самого «Активного парку», на території є інші тренажери та спорткомплекс неподалік. Навіть немісцеві спортсмени, коли приїжджають на турніри, дивуються, що у селі скільки можливостей для занять спортом. Однак, іноді було важко зібрати всіх і привести на локацію.

«Бачив, деякі локації в інших громадах розташовані біля школи. Це хороший варіант, бо дітей так простіше організовано зібрати та провести тренування, зробити фотозвіт. А у нас локація знаходиться у парку. Тому були невеличкі проблеми зібрати дітей після занять і дорослих після роботи у вільний час. В теплу пору на вулиці багато людей, але восени вже важче когось зустріти у парку та запросити позайматись», - додає Сергій.

Він вважає, що «Активні парки» гарний проєкт, бо кожна громада змогла представити себе, долучитись до спорту. Навіть навів приклад, як знайомі з-за кордону побачили у Фейсбуці та на телебаченні новини про цей проєкт:

«Колишні жителі села, знайомі та родичі, що виїхали у Італію, Іспанію, Індію та в Європу, телефонують, пишуть та цікавляться «Активним парком», питають, як він розвивається в громаді. Це хороший проєкт для презентації роботи в громаді. Кожного дня я повинен робити публікації та світлини», - емоційно розказує координатор у Тростянецькій територіальній громаді.

Підсумував, що проєкт варто продовжувати, покращувати, збільшувати кількість та різноманітність, зважати на карантинні обмеження та давати доступні спортивні зали для тренувань у холодну пору. І обов’язково продовжувати впроваджувати «Активні парки».

Також з I-VIN.INFO поспілкувалась координаторка «Активного парку» у Літинській територіальній громаді Лілія Кіпоренко. Цю роботу їй запропонували у місцевому відділі освіти. Лілія одразу погодилась, тому що працює вчителем фізичного виховання у Літинському ліцеї. Для неї ця пропозиція стала цікавою, тому і погодилась.

«Це було цікаво, бо це абсолютно новий проєкт», - зазначила координаторка.

Серед складнощів Лілія Кіпоренко виділила графік роботи. Вона працює вчителем, тому поєднувати дві роботи було важко. Після уроків бігла на локацію, проводила тренування, а ввечері поверталась додому, виставляла дописи у групу в соцмережі, робила звіт і ще займалась роботою в ліцеї. Проте у школі розповідала дітям про локацію та тренування, і ті з радістю приходили.

«Працювала за планом. На Фейсбук-сторінці всі фото є. Діти приходили, батьків брали з собою. Тішуся, що є люди, які хочуть займатися спортом і їх багато. Маленькі дітки, школярі, студенти, люди з обмеженими можливостями, дорослі, пенсіонери. Це для них був цікавий досвід. Бувало, коли я працювала на локації, проходила жіночка похилого віку. Ми поспілкувались і вона каже: «Ой, а я не знала, для чого ці таблички». Отже, народ приходить, їм цікаво. Поступово дізнавались, як усім користуватися, та активно займалися», - додала Лілія.

У її громаді були й ті, хто не дуже хотів фотографуватись для соціальних мереж. Мовляв, не так одягнені абощо. Проте діти завжди були раді фотографуватись і займатися. За словами координаторки Літинської територіальної громади, у холодну пору займались в залі місцевої спортивної школи. У ній хороші спортивні зали, працює басейн, там навіть проводять обласні змагання, і розташована недалеко від локації.

«Часто на вихідних дітей приводили на тренування батьки. А коли організували останнє заняття, то діти плакали, хотіли продовження проєкту», - цілком серйозно розповіла та підтвердила координаторка.

У проєкті «Активні парки» Лілія Кіпоренко хотіла б збільшити кількість інвентарю. Часто дітей багато і на всіх не вистачає. Дещо Лілія брала з дому, проте цього замало. Додає, особливо сподобався бадмінтон, діти грали із задоволенням. Також вважає, що на цю посаду потрібно брати людину, яка має багато часу на проведення заходів. Адже поєднувати основну роботу та координаторство на локації часом важко.

«Думаю, варто продовжувати цей проєкт. В ідеалі, аби і дорослі були такими ж активними, як діти. Хотілось, щоб також долучались до тренувань. Тим більш, люди хочуть цього. Наприклад, під час дистанційного навчання студенти з Києва приїхали додому і ми з ними тренувались. Окрім цього, для себе зрозуміла, що спочатку було важко налаштуватися. Проте мені сподобалось, доволі цікавий досвід», - з посмішкою розповіла координаторка Лілія.

Як розповів Максим Михальчишин, який працює на локації у Козятинській територіальній громаді, на навчанні провели інструктаж та детально пояснили все про координаторство. Також складали орієнтовний план заходів та пояснювали, як їх правильно організовувати.

Максим цікавиться спортом, ще раніше працював тренером, тому бути координатором йому до вподоби. Через те, що місто невелике, то не важко залучити людей до заходів і тренувань на «Активному парку», бо всі один одного знають.

«У Козятині маю багато знайомих, спортсменів, які раді тренуватися на локації. Молодь активно приєднувалась. Найбільше серед них було молодших школярів. Ось для них це було цікаво, і їх завжди багато приходило на заходи. А дорослі чомусь не дуже активно долучались», - зазначив координатор «Активного парку» у Козятинській територіальній громаді.

Також додав, що цей проєкт – непогана пропаганда здорового способу життя. Для нього «Активні парки» мають свій сенс, ідею і право на продовження. Ще Максим Михальчишин зазначає:

«Зараз важливо з дитинства привчати до занять та активного способу життя. Навіть ті діти, які часто сюди приходили, в майбутньому, впевнений, продовжать тренуватися, бо їх це зацікавило зараз», - поділився думкою координатор.

Під час карантину він продовжував проводити заходи на локації. Тим більш, заборони на проведення тренування на свіжому повітрі не було. Координатор Максим зазначив, що у приміщенні було лише одне заняття. Організував його в залі, тому що погода стала морозною. Для цього домовився з директором місцевої школи. Добре, коли є таке розуміння.

Тож, усі координатори зауважують, що проєкт «Активні парки» слід продовжувати. Завдяки цьому мешканці громад краще дбатимуть про своє здоров’я. 

Нагадаємо, Світлана Коновалова розповіла про роботу локацій в рамках програми «Здорова Україна»     

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:взято з груп у Фейсбуці «Активних парків» громад.

Читайте також