menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Історія та символізм ялинкових прикрас в Україні

31.12.2022 09:15

Як і для чого українці прикрашали новорічну ялинку в минулому

Навіть у такі складні часи, коли йде повномасштабна війна, українці не скасовують зустріч Нового року. У новорічну ніч ми будемо загадувати одне бажання на всіх – бажання Перемоги над ворогом. І одним із атрибутів Нового року є ялинка, адже ніщо так не додає новорічного настрою як зелена красуня з яскравими різнокольоровими новорічними іграшками. В кожної дорослої людини ця картина викликає теплі спогади про дитинство та змушує знову повірити у новорічне диво. I-VIN.INFO розповідає про історію новорічних ялинкових прикрас.

Історія ялинкових прикрас в Європі

Колись всі ялинкові прикраси були символами, кожен з яких ніс глибокий сенс з релігійним підґрунтям. Так, здавалося б, солодкі вафлі – всього лише смачне частування, але розвішані на гілках зеленої ялинки вони були нагадуванням про прісні хліба, які церква в усі часи використовувала для причастя. У західному світі ялинку традиційно прикрашають саме до Різдва Христова, а не до Нового року, тому прикраси і несуть в собі саме релігійний підтекст.

До середини 18-го сторіччя в Європі ялинку обвішували лише їстівними прикрасами, такими як яблука, вафлі, горіхи та інші солодощі. Лише у другій половині 18-го сторіччя ялинку почали прикрашати виготовленими власноруч іграшками з паперу, яєчної шкарлупи та ялинкових шишок.

Знайомі нам усім скляні кульки та інші прикраси різних форм та кольорів зі скла з’явилися лише після 1867 року, коли в німецькому місті Лауша відкрили склодувний завод. На ньому і виготовляли різдвяні іграшки. Саме це місто було єдиним постачальником різдвяних та новорічних іграшок по всього світу, аж поки в 20-му сторіччі їх не почали виробляти на мануфактурних підприємствах в інших країнах.

Ялинкові прикраси на території сучасної України

На території частини теперішньої України Новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня став святкуватися з 1700 року. Перші ялинкові прикраси в Україні робили із соломи, скалок, ганчір'я, кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги.

Як і в Європі, до середини 1800-х років ялинки прикрашали їжею – родзинками, цукерками, горіхами, печивом, кренделями з сіллю, фруктами. Яблука з осіннього врожаю зберігали спеціально до Різдва.

Ще наприкінці 19-го сторіччя святкове дерево було не новорічним, а саме різдвяним. Загалом, на той час ялинка була суто дитячою розвагою, та й технічні можливості дозволяли робити лише саморобні іграшки, які виглядають не дуже витонченими, навіть дещо незграбними.

Радянський період

На початку 20-го століття ялинку відділили від Різдва та вигадали для неї нове завдання: її почали використовувати в ідеологічних цілях. У 30-х роках на новорічне дерево стали вішати червоні прапорці та зірки, зображення кремля, портрети вождів. Звісно ж, за радянських часів солодощі з ялинок зникли – це було надто великою розкішшю для радянської людини.

Коли почалася Друга світова війна, Новий рік святкувати не перестали. Навпаки, цю традицію всіляко підтримували, адже вона нагадувала про мирний час і давала надію на швидку перемогу, на повернення до звичайного життя. Виготовляли іграшки, відповідні часу: солдатики, медсестри, танки, літаки. І листівки випускали особливі. На деяких був зображений Дід Мороз, який бив нацистів.

Вже після війни, у 50-х роках, повернулася мода на їстівні ялинкові прикраси, тільки тепер вони означали успіх так званих радянських п’ятирічок – негласну підтримку гарних врожаїв. Так, наприклад, популярною ялинковою прикрасою стала кукурудза – улюблений овоч Микити Хрущова.

В розпал «космічної гонки» у 60-х роках на ялинках українців часів СРСР почали з’являтися відповідні прикраси у формі ракет, комет та космонавтів, а у 70-ті, на зміну ідеологічним іграшкам, приходять казкові. Активно зображають героїв мультфільмів, діда Мороза і Снігуроньку. 80-ті роки у СРСР ототожнюють з Олімпіадою в Радянському союзі, тому і новорічні іграшки відповідали вимогам часу. Атлети, фігуристи, олімпійські кільця, та звісно ж ведмідь – символ тієї Олімпіади прикрашали тодішні ялинки.

Ялинкові прикраси у незалежній Україні

З розпадом радянського союзу у житті України все змінилось. Громадяни втратили більшість життєвих орієнтирів та стали дещо розгубленими. Це не могло не позначитись на прикрашанні ялинок: люди перестали купляти фігурні іграшки, бо не знали кого тепер доречно чіпляти на ялинку. Трохи пізніше почали з’являтися іграшки тварин, які символізують той чи інший рік.

На початку 2000-х в Україну прийшла мода на американську різдвяну символіку. Санта Клаус, дзвіночки, різдвяні олені та багато інших символів американського Різдва висіло на тодішніх ялинках українців.

Наші дні

Щороку мода на новорічні прикраси змінюється. І вітчизняні атрибути Нового року все важче відрізнити від закордонних. Вишуканi українськi iграшки стають престижними: вітчизняні фабрики випускають фігурну іграшку, дивні кулі з ручним розписом, копіюють старі іграшки на прищіпці.

В наші дні превалює саме повернення до традицій 19-го сторіччя, до комуністичної окупації.

На новорічних деревах знову з’являються вироби хенд-мейд. Це вже не незграбні ватні персонажі, а витончені вироби. Це ті ж люди, звірі, янголи, ляльки-мотанки. Іноді дизайнерські, іноді пошиті чи вирізані народними майстрами із простих матеріалів.

Витіснення радянських традицій в Україні відбувається поступово. Адже насправді прикраси є не лише відображенням історії країни. Вони розповідають історій окремих сімей, кілька поколінь яких збирали свої іграшки.

Читайте також, вінничанки стали срібними призерками Кубку Ліги з волейболу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: visnyk.lutsk.ua та life.pravda.com.ua

Читайте також