menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Капці, павербанки, помпи, паливо»: мешканці підтопленої Херсонщини озвучили вінничанам найбільші потреби (ФОТО)

У селі Інгулець затопило 80 будинків

До Херсонщини після підриву Каховської ГЕС прикута увага всього світу. З підтримкою та допомогою до мешканців Херсонської області поспішають зі всіх куточків України. Вінничани теж активно долучаються до гуманітарної місії. Вони сьогодні відвідали село Інгулець Дар'ївської громади Херсонського району, повідомляє І-VIN.INFO.

У складі команди з Вінниччини – креативна директорка І-VIN.INFO Світлана Пустовіт. Вона розповіла, що до села можна добратись лише по воді, всі дороги і мости затоплені. Вони вирушили моторним човном. Через рвучкий вітер човен постійно забризкувало водою.

«Хвилювались, щоб нічого не намокло в нашому гуманітарному вантажі. Хоча самі теж були мокрими з ніг до голови. Але доставили все в цілості, - говорить Світлана Пустовіт. - Гуманітарну допомогу передав Віталій Горбаневич з громадської організації «Світла-Україна». А на паливо нам зібрали вінничани. Оголосили збір і буквально за три доби було достатньо коштів, щоб заправити машину. У нас дивовижні люди, які завжди готові допомагати. Завжди і за будь-яких умов, навіть коли їм самим потрібна допомога. З такими людьми ми обов’язково переможемо!»

Зустрів вінничан виконувач обов’язки голови Інгулецького старостинського округу Ігор Лапін. Він з першого дня війни записався в Херсонську тероборону. І 1 березня брав участь в тому самому бою у Бузковому парку, в якому полягло більшість теробронців. Адже вони стали на захист рідного міста майже без зброї проти бронетехніки росіян.

«Я тоді отримав три кульових поранення. Ось моє око – наслідок поранення. Лікарі розрізали, кулю дістали і мені подарували. Я ж там, на місці бою, п’ять годин пролежав. Думав, так і залишусь там. Але мене звідти 18-річний хлопчик виніс. І лікарі врятували», - згадує Ігор Лапін.

Каже, що не хотів бути старостою, але люди попросили. Зараз дуже багато роботи в селі проводять з розчистки:

«Ми підчищаємо високовольтні лінії, які опинились у воді. Дай Бог, опуститься рівень води, повернемо світло людям. А от з водою проблема. У нас згорів турбінний насос, яким треба запускати водогін. Тільки ситуація зі світлом вирішиться, і буде насос, то й питання з водою буде вирішене», - зауважує він.

Також місцевим мешканцям потрібні павербанки, паливо та кілька помп для відкачки води з погребів, підвалів та іншого.

«Ще одне питання – капці. Виявилось, що це такий собі росхідний матеріал, - сміється Ігор Лапін. - В того порвались, в того втопились, а той - в багнюці загубив. Ми розвозимо «гуманітарку» на 8 сіл, і всюди люди просять капці, тобто, взуття».

В Інгульці 80 будинків повністю затоплені. Кажуть, за добу рівень води так піднявся, що комбайн «Дон» втопився.

«У когось хати розпались від води, просто розвалились, - зітхає в.о. старости. - Але нам не звикати до труднощів, все вирішимо. Ми постійно допомагаємо одне одному. Тут є люди, які 90 днів в окупації прожили і не злякались. У нас тут мешкає 187 дітей, і вони теж нікуди не виїжджали. Зараз хоч тихо, а тиждень тому було 14 прильотів. То зараз від тиші такий емоційний підйом відчуваємо! Все зробимо, все полагодимо. Тут зараз з нами вся Україна!»

Читайте також: екотерор росії - наслідки підриву Каховської ГЕС для дикої природи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт

Читайте також