menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Крим 2014 vs Крим 2023»: чому Україна втратила свій півострів та як може повернути

20.03.2023 19:40

Експерти дискутували про ситуацію з Кримом

Ще у 2014 році в березні російська федерація захопила український півострів Крим. Тому в Українському кризовому медіа-центрі відбулася публічна дискусія «Крим 2014 vs Крим 2023: ретроспектива і погляд в майбутнє», де обговорювали причини, які зумовили швидке захоплення півострову Російською федерацією, нинішню ситуацію та очікування у зв’язку з оголошеними планами українського керівництва повернути контроль над цією територію. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на сайт Українського кризового центру.

Експерти визначили, що росією велась системна підготовка до захоплення багато років. Також на користь країни-агресора спрацював фактор слабкості міжнародних інститутів, які за своїми статутами, повноваженнями, метою створення мали би сприяти запобіганню таких конфліктів, а потім вже війни. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров навів приклад ОБСЄ, яка повинна забезпечувати мирні стосунки між державами. Однак, рішення стосовно Криму прийняла тільки 2 липня 2014 року. За змістом воно було принциповим і жорстким, проте для росії не мало жодних наслідків.

«В цілому міжнародна спільнота, і в першу чергу в особі провідних міждержавних інституцій виявилася абсолютно безпомічною в ситуації, коли країною – агресором виступила держава, яка є членом Ради безпеки ООН і володарем ядерної зброї. І тепер світ має зробити висновки, інакше подібна ситуація ризикує повторитися в будь-який момент», – зазначив Рефат Чубаров.

Як припустив історик, представник Крайової Ради Українців Криму Андрій Іванець, якби у 2014 році міжнародне співтовариство діяло так, як у 2022-му, ми не побачили б таких наслідків і такої довгої кровопролитної війни. Тоді міжнародний механізм не спрацював. Західні партнери стримували керівництво України і не надавали належної підтримки.

«Для того, аби вижити, громадяни України, які мешкають на півострові, були змушені прийняти російські закони. Разом з тим, ситуація, починаючи з 24 лютого, змінюється. Успішні дії українських збройних сил, та бавовну, яка там все частіше трапляється, проукраїнська частина населення сприймає як наближення деокупації. Навіть колаборанти у приватних розмовах усвідомлюють, що Крим може повернутися до України. Кримчани починають активно цікавитися українським законодавством – що в ньому змінилося», – повідомив заступник постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков.

І зовсім нещодавно були нові хвилі виїзду колаборантів, проте поширення цієї інформації обмежують, тому що викликає панічні настрої серед всього населення. На відтік людей вказує і заява так званого голови Севастополя про те, що у місті вперше за 9 років скоротилась чисельність населення. Відповідно зростає вартість нерухомості у Краснодарському краї, куди тікають родини колаборантів.

Як додає Денис Чистіков, серед нейтрального кримського населення спадає інтерес до російських пропагандистських телеграм-каналів. Люди намагаються знаходити інформацію у різних джерелах, у тому числі українських. У Криму рф проводить ті ж самі дії, що і на власній. Навіть призов у російську армію. Усі ці 9 років незаконно призивається кримська молодь. Згідно міжнародного гуманітарного права це є злочин, оскільки окупуюча держава немає права залучати громадян до своїх збройних сил. Через примусовий призив пройшли тисячі молодих людей різних національностей.

«Меджліс кримськотатарського народу провів потужну роботу для того, аби люди усвідомили, до якого злочину їх штовхає окупаційна влада. І це спрацювало. Багато військовозобов`язаних чоловіків покинули Крим. Частина з них перебуває на території третіх країн, деякі добралися до материкової України», – відзначив Рефат Чубаров.

Як зазначив Андрій Іванець підкреслив, що всім хотілося, аби Крим звільнили і це відбулося політико-дипломатичним шляхом, обійшлося без втрат серед наших захисників. Проте для путінського режиму цей шлях закритий, тому вирішальну роль в здійсненні деокупації будуть відігравати ЗСУ.

«Ми чули прогнози, що це може статися вже в цьому році. Я дуже сподіваюсь, що вдасться перекрити коридор навколо Азовського моря і зруйнувати міст. Це створить ті умови, які дадуть можливість звільнити Крим якнайшвидше», – сказав представник Крайової Ради Українців Криму.

Читайте також, Євген Магда: «Хто прогнозує нам корейський сценарій, треба менше їсти корейської моркви».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: uacrisis.org

  

Читайте також