menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Легка атлетика на Вінниччині: історія, переваги та успіхи вінницької спортивної школи олімпійського резерву

01.01.2024 11:30

Інтерв’ю із директором Вінницької СДЮСШОР з легкої атлетики Валерієм Швецемм

Партнерська публікація

Легка атлетика – це найдавніший вид спорту, адже перші змагання відбулись у 776 році до н. е.  Іще легку атлетику називають «королевою спорту» - через її популярність і престижність. Сучасна легка атлетика включає в себе понад 50 різноманітних дисциплін. На Вінниччині передовою базою для підготовки юних легкоатлетів та легкоатлеток є Вінницька спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву. Директор цієї школи Валерій Швець розповів про історію, переваги та успіхи ВСДЮСШОР з легкої атлетики, повідомляє I-VIN.INFO.

— Як давно була заснована ваша спортивна школа?

— «Вінницька спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з легкої атлетики» була заснована 14 серпня 1989 року. Засновником школи є Вінницька обласна фізкультурно-спортивна організація «Колос». Пройшло буквально два роки після завершення будівництва легкоатлетичного манежу, як відкрилася наша спортивна школа.

— Скільки дітей зараз навчаються у вашій школі?

Зараз у нас займається 202 спортсмени. У нас набрані 6 груп початкової підготовки, 16 груп базової підготовки, 6 груп спеціалізованої підготовки та одна група підготовки вищої спортивної майстерності. В наших групах тренуються 7 кандидатів у майстри спорту, 14 спортсменів мають дорослий розряд і 75 наших вихованців мають другий і третій дорослий розряд та юнацький розряд.

— Чому дітям, які шукають своє спортивне покликання, слід звернути увагу саме на легку атлетику, а не на інші види спорту?

Легка атлетика, як на мене, самий доступний вид спорту, який дає можливість людині піклуватись про своє здоров’я. Легка атлетика не потребує додаткових умов для тренувань, вправи можна робити де завгодно: у лісі, на майданчику, на галявині. Тобто, все залежить від бажання людини тримати себе в чудовій фізичній формі, дбати про себе  кожного дня, займатись ходьбою та бігом на свіжому повітрі і як результат, добиватись успіху і мати гарне самопочуття.

— Чому діти та батьки обирають саме вашу спортивну школу, які її переваги?

В першу чергу, це колектив який у нас працює. Його сформовано, на сьогоднішній день він досить потужний. У нас працює три Заслужених тренера України  Колектив, три майстри спорту України міжнародного класу, три майстри спорту України. Колектив спортивної школи несе в собі заряд оптимізму і спонукає дітей дбати не тільки про свій фізичний розвиток, але й вчитися долати життєві перешкоди.

— Назвіть топ-3 досягнення вихованців Вінницької СДЮСШОР з легкої атлетики.

В першу чергу я би хотів відмітити заслуги Заслуженого майстра спорту України, Майстра спорту міжнародного класу, Наталії Добринської – чемпіонки 29-х літніх Олімпійських ігор з багатоборства у Пекіні. Вона також є рекордсменкою з багатоборства у Стамбулі. Наталія - вихованка нашого тренера Віктора Франковича Постемського. Також слід відзначити досягнення майстра спорту міжнародного класу Андрія Соколовського, срібного призера чемпіонату світу у приміщенні із стрибків у висоту (2.29м) учасника Олімпійських ігор у Афінах (2.32 м). Також варто відзначити вихованку Кобу Джойс, тренер Володимир Прошин. Вона здобула срібну медаль на Літніх юнацьких Олімпійських іграх з бігу на 200 метрів в Нанкін (Китай). Також на змаганнях вона здобула золоту нагороду для Вінниччини з естафетного бігу на чемпіонаті України у приміщенні.

— Чого об’єктивно не вистачає вашій спортивній школі, щоб стати ще кращим?

Мабуть, це сукупність факторів. Нам потрібне покращення матеріальної бази нашого манежу, бо йому вже 35 років і його потрібно осучаснити. Є питання до температурного режиму, енергозбереження в зимовий період, утеплення вимагає сам манеж, а на це потрібні певні ресурси.

Більше уваги потрібно приділяти для комунікації з громадами. Багато спортсменів, які ставали олімпійськими чемпіонами та призерами, вийшли з сіл та невеликих містечок. Тут повинна бути постійний зв'язок та співпраця із відділеннями легкої атлетики спортивних шкіл районів та громада, де є продовжують продуктивно працювати фахівці легкої атлетики. І ще важливим чинником є нестача молодих тренерів. Нові молоді тренери – це майбутнє. Досвідчені тренери, які працюють, повинні свій накопичений багаж знань та методичних напрацювань мають передавати молодим колегам, адже майбутній розвиток легкої атлетики Вінниччини та України залежатиме від них.

— На вашу думку, наступного року ми побачимо українських легкоатлетів на п'єдесталі Олімпійських ігор?

Я впевнений, що ми побачимо. Я впевнений, що основна претендентка на олімпійську медаль в Парижі - Ярослава Магучіх - проявить себе у всій красі. На неї у мене стовідсоткові сподівання. А щодо інших атлетів, звичайно, і у них є досить великі шанси.

Марина Бех-Романчук – майстриня легкоатлетичних стрибків у довжину та потрійному.

 Зокрема, ми сподіваємось, за умови отримання ліцензії, на успішний виступ нашого вихованця – Романа Кокошко, тренер – Тетяна Дідик. Його успіх в цьому році і встановлення рекорду України в штовханні ядра, підготовка і налаштування, мають принести плідні результати на Олімпійських іграх.

— Ваша порада батькам, які ще розмірковують, чи записувати свою дитину в секцію легкої атлетики?

Батьки в першу чергу мають дбати про емоційний та фізичний стан своїх дітей і вивчати їх побажання, їх потреби. Підтримка – головне, що має йти від батьків. Підтримка у випадках невдач, заохочення у випаду позитивних результатів та власних рекордів – все це спонукає дитину до того, щоб вона продовжували розвиватись і займатися легкою атлетикою. Тому в цьому відношенні діти, які прийдуть в нашу школу, знайдуть других тата та маму, а саме - тренерів, які будуть для них опорою і будуть піклуватися про їхнє здоров’я та їхнє майбутнє.

Читайте також, лікарі Вінницької області вперше провели надскладну операцію у пацієнта з ішемічним інсультом.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Вінницька СДЮСШОР з легкої атлетики

Читайте також