menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Липень 2023 року став найспекотнішим»: у Вінниці розповіли про зміну клімату (ФОТО)

10.08.2023 20:35

Що чекає українців через глобальне потепління?

Щороку в Україні поступово змінюється клімат. Навіть середня глобальна температура на Землі зросла на 1,1 градус Цельсія з 1880 року. На людство чекає зміни клімату, яку тягнуть за собою повені, посухи, аномальні явища, температури тощо. Про це та більше говорили у Вінниці на екологічному форумі «Green Deal Forum». I-VIN.INFO відвідав захід на почув, що до 2100 року будуть підтоплені деякі зони півдня України.

За все своє існування планети Земля клімат змінювався безліч разів. Чимало науковців називають потепління кліматичною кризою, аби підкреслити серйозність ситуації. Таку інформацію розповів фахівець відділу клімату ГО «Екодія» Олександр Опанасенко. Одна з причин зміни клімату – парниковий ефект. Він виникає через парникові гази, які затримують сонячну енергію на поверхні Землі та в атмосфері, і перешкоджають її поверненню назад у космос.

«Також клімат може змінитися через глобальне потепління, танення льодовиків, які мають декілька серйозних наслідків. Серед них – скорочення площі білого покриву землі, який відбиває від 20% до 50% сонячної радіації, вивільнення додаткового обсягу діоксиду вуглецю та метану, і підвищення рівня Світового океану. Вчені вже прогнозують, що до 2100 року будуть підтоплені деякі зони півдня України», - каже фахівець клімату.

На зміну клімату ще впливають хвилі тепла. Як запевняє Олександр Опанасенко, це явище існувало і раніше, проте виникало значно менше.

«Такі випадки хвилі тепла можуть бути смертельними. Згадаємо приклад, коли у 2021 році в Іспанії була аномальна спека. Щороку ці хвилі тепла стають більш розповсюдженими у світі, тривають довше і є екстремальнішими. Липень 2023 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень у світі. А 7 липня 2023 – був найспекотнішим днем цього року», - зауважує Олександр.

Такі кліматичні зміни викликають збільшення посухи, пилових буревіїв, зміни в опадах, зникнення біорізноманіття. Разом з тим, з’являються й кліматичні біженці. Це люди, які змушені покинути свій дім через несприятливі умови для проживання. За даними ООН, починаючи з 2008 року, щороку в середньому 21,5 мільйонів людей вимушені переселятися через погодні умови.

«Очікується, що ці цифри зростуть у найближчі десятиліття. За прогнозами міжнародного аналітичного центру ІЕР, до 2050 року 1,2 мільярди людей можуть бути переміщені в усьому світі через зміни клімату та стихійні лиха. Варто адаптуватися до цих змін клімату. Один з важливих адаптаційних заходів – це «Угода мерів». Її вже підписали понад 260 населених пунктів України. І Вінниця теж», - запевняє фахівець.

Адаптація до змін клімату – пристосування до можливих посух, аномальної спеки та інших кліматичних ситуацій, які можуть виникнути. Можна застосовувати практичні засоби: у Києві, приміром, це «поливальні» конструкції та різні прилади, які охолоджують температуру тіла людини. Також використання бруківки з травою для зони паркування машин. Чи будинок з зеленою зоною на даху.

Вінничанка Світлана теж дуже цікавиться екосвідомим життям. Планує розповідати про важливість усвідомлення екологічних проблем всім близьким.

«Насправді, я була вражена лекцією Олександра Опанасенка. Звісно, знала, що насувається зміна клімату і в Україні, але мало людей усвідомлює реальні наслідки. Мабуть, ми не розуміємо необхідність не тільки сортування сміття, а й браконьєрства, незаконної вирубки лісів, забруднення водойм та інших негативних явищ. І насамперед – припинення усіх війн, які знищують природу. Адже вже доведено, що російські окупанти зруйнували екосистему України», - наголошує Світлана.

Читайте також, безпілотники поцілили по нафтобазі: наслідки нічної повітряної атаки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також