menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Максим мріяв про країну, в якій всім було б комфортно»: мати Героя Небесної Сотні про сина

20.02.2022 09:15

Вінничанка та мати Максима Шимка поділилась мріями про Україну загиблого на Майдані

Сьогодні, 20 лютого, вся Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Одним із Героїв, хто загинув на Майдані та увійшов до Небесної Сотні, був вінничанин Максим Шимко. Козак 4-го редуту Майдану помер 20 лютого під час розстрілу майданівців снайперами на вулиці Інститутській. В той момент, як куля снайпера влучила Максимові в шию, він намагався врятувати пораненого. I-VIN.INFO поспілкувався з матір’ю Героя України Зоєю Кузьменко та дізнався, про яку Україну мріяв її син.

З самого дитинства Максим Шимко був доброю, спокійною, чуйною людиною. Завжди готовий прийти на допомогу як друзям, так і незнайомим людям. Ще в дев’ятому класі був вимушений піти працювати, тому шкільний атестат отримав пізніше, ніж однолітки. Ким він тільки не працював: слюсарем, фрезерувальником, ковалем, гравірувальником. Потім почав захоплюватися історичним минулим, та навіть приніс знайденого пістолета за часів Другої світової війни до Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Максим Шимко став учасником клубу історичної реконструкції «Білий Вовк». Тоді сам реконструював одяг середньовічного часу та захоплювався вікінгами. Не пропускав історичних реконструкцій в старовинному замку Білий Лебідь в селі Меджибіж Хмельницької області. Навіть просився пожити у сторожовій вежі замку, щоб відчути ту атмосферу давньої епохи. Окрім цього, у 2004 році брав участь у Помаранчевій революції. Часто казав, «людина мусить залишити пам’ять на землі, я не буду помирати старим на дивані, а загину в бою і мене на щиті принесуть».

Його цікавило відновлення козацького руху. Максиму Шимку навіть присвоїли звання старшого козака за заслуги перед Українським козацтвом у справі захисту незалежності, територіальної цілісності, обороноздатності, безпеки України, у справі патріотичного виховання молоді. На початку Майдану вступив до лав 4-ї козацької сотні самооборони та став  прапороносцем. Він тричі приїздив у Київ на Революцію Гідності. Востаннє поїхав 18 лютого, не сказавши про це рідним. Останній допис у Фейсбуці був зі словами «За Україну!!!!! Всі хто може, їдьте в Київ!!!!!».

Вранці 20 лютого його вбив снайпер в то      й момент, коли Максим допомагав рятувати та виносити поранених на вулиці Інститутській. В кишенях вбитого чоловіка не знайшли документів, проте був квиток на потяг до Вінниці. Ховали Максима Шимка, як лицаря. У труну поклали шолом, меч, щит, предмети історичного одягу. А побратими-козаки поклали йому прапор України, який він носив на Майдані, як прапороносець. У Вінниці його похорони тривали сім годин. Декілька тисяч вінничан прийшли провести його в останню путь.

I-VIN.INFO поспілкувався з матір’ю Максима Шимка. Зоя Кузьменко запевнила, що якби син був живий, то вже зараз стояв би на передовій. Також розказала можливі думки сина про ситуацію в країні зараз.

«Знаєте, ще в 2000 році він написав такі вірші: «Атаки утренний рассвет и мы идем за лавой лава, и прозвучала громко «Слава!». На поле битвы роковой усяк покажет, кто герой». Він знав і казав, що на нас сусід нападе, буде війна. І це ще в 2000 році. Ми казали: «Макси, не видумуй, не фантазуй». І потім у 2013 році, коли був на Майдані, приходив додому та говорив, що сусід нападе. Чесно кажучи, ніколи не думала, що це буде Росія та, напевно, тоді ніхто про це й не думав. Коли син казав, що сусід нападе, то не знали, хто саме», - поділилась цікавим фактом мати.

Також додала, що майданівці та побратими Максима були близькі по духу і відчували ту загрозу. Часто казав, щоб мати теж поїхала на Майдан та подивилась на ситуацію у Києві.

«Казав, поїхали, подивишся, як там, які люди, там країна в країні. Ніхто нікого нічого не заставляє робити. Кожен знає, що потрібно виконувати. Наприклад, хтось чай готував, хтось інше робив. Напевно, про таку країну Максим і мріяв, де всім би було комфортно і добре», - розповіла Зоя Кузьменко.

Мати Максима Шимка додає, вона мріє, щоб в Україні нашим громадянам добре жилося і кожен знайшов свою сферу діяльності та знав, що є корисною людиною. У майбутньому вірить, наша Батьківщина буде такою, про яку вона хоче. На запитання про теперішню ситуацію в країні відповідає так:

«Є багато обставин, які не залежать від нас. Проте, ми все одно переможемо, бо правда на нашому боці. І з нами Бог. Якби воно не було, правда переможе. Завжди, щоб у світі не робилось, все одно правда перемагає. У нас, по суті, вже 8 років йде війна. А чому 8? Якщо розібратись, в нас більше вже йде війна з Росією. Ще від правління Богдана Хмельницького», - додає мати Максима Шимка.

Попри все, Зоя Кузьменко вірить, що в Україні буде добре жити. Все стане таким, яким хоче народ. 

Нагадаємо, як вінницькі громади відзначатимуть День Героїв Небесної Сотні.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: itvmg.com

Фото: nebesnasotnya.co

Читайте також