menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Марія Бурмака у Вінниці презентувала новий проєкт

22.09.2021 11:45

Захід відбувся у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса

Ідея проєкту «Улюблені класики» виникла ще два роки тому. Спочатку він був задуманий як запис тих пісень, які були написані раніше, а потім доповнився й іншими, сучаснішими. Тими, котрі «народжувались» на кухні й під каву, аби зрозуміти, чим жили українські класики, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Все життя я пишу пісні на вірші класиків. Мені хочеться розповідати людям про все: що я знаю чи дізнаюсь, щоб люди любили це і розуміли. Якщо ти гориш чимось, ти хочеш поділитися цим з усіма. Потрібно знати свою історію, тому що це - стержень українського народу.Я відчуваю себе амбасадором цього проєкту. Він перевершує усі сподівання», - коментує Народна артистка України Марія Бурмака.

За її словами, кожний вірш унікальний. Для прикладу, вірш Олени Теліги є більш автобіографічним, а співати Стуса саме в Донецькому університеті дуже зворушливо.

Вінничанка Ольга Акулова зазначає: «Такий захід є важливим, адже багато цих творів належить до шкільної програми. Якщо є пісня, то й дитині буде легше вивчити слова. Та навіть спостерігаючи тенденції сучасної музики у школах, розумієш, що не завжди вона відповідає якимось моральним принципам. Тому я почала шукати пісні, які можна слухати дітям. Як на мене, це прекрасний внесок в розвиток шкільної освіти, що полегшить роботу й вчителям. Крім цього, тут є культурна складова, бо ми згадуємо наш скарб — класиків літератури і показуємо, що сучасна українська мова теж надзвичайно крута. Вона може звучати в стилі ірландського степу, танго, романсу, року або ж джазу. Таким чином руйнуються стереотипи».

28 вересня буде доступна онлайн-версія програми на сторінці «Улюблені класики» у Facebook. Також на Суспільному запишуть телеверсію виступу з багатьма музикантами. А до Дня вчителя планується масштабний концерт у Києві, якщо не будуть посилені карантинні обмеження. Усі виступи мають завершитись до кінця жовтня.

Завдяки підтримки Українського культурного фонду створять альбом, пісні з якого можна буде завантажити у вільному доступі будь-кому.

«Не перший раз університет стає просвітницьким й творчим майданчиком, який збирає не лише митців, освітян, а й молодь. Сьогодні мені приємно вітати у стінах Стусівського університету Народну артистку України Марію Бурмаку. І представлення проєкту саме тут є не менш важливим для нас», - розповідає ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Роман Гринюк.

Довідково:

Проєкт «Улюблені класики» — альбом з 15 сучасних пісень на вірші українських класиків. Поезія Олени Теліги, Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Стуса та інших авторів. Представлятиметься він у шести містах України для студентів та викладачів вищих навчальних закладів. Це, насамперед, Харків, Львів, Вінниця, Одеса та Київ.

Нагадаємо, на Вінниччині визначили переможців конкурсу стартапів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також