menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Майдан шани, Алеї слави та Галереї пам’яті: як у громадах Вінниччини вшановують загиблих воїнів. ЧАСТИНА 4 (ФОТО)

24.02.2024 13:45

Згадуємо загиблих Героїв України

Сьогодні, 24 лютого, минає вже два роки від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. За цих два роки, на жаль, загинуло чимало українських військових. Вони поклали своє життя заради нас, заради нашої країни. Для їх вшанування у кожній громаді облаштовують місця пам’яті. I-VIN.INFOз відповідей на інформаційні запити дізнавався про такі місця пам’яті у громадах Вінницької області.

Бабчинецька громада. У 2023 році встановили одну меморіальну дошку, ще 3 планується встановити найближчим часом. Також у громаді розробляється проєкт із облаштування «Алеї слави» загиблим Героям Бабчинецької територіальної громади.

Бершадська громада. Пам’ятні меморіальні дощки загиблим Героям України на території Бершадської громади встановлені:

-у Війтівському ліцеї Бершадської міської ради встановлені меморіальні

дошки Олексію Семенцю та Сергію Криворуці, які навчалися в закладі освіти.

- у Бирлівській гімназії Бершадської міської ради встановлені

меморіальні дощки військовим Сергію Пантелюку, Богдану Білюзі та

Валентину Бомбелі, які героїчно загинули захищаючи Україну.

- у Великокиріївській гімназії Бершадської міської ради відкрито

спортивний майданчик на честь Ігоря Гончарука, що загинув захищаючи

свободу та незалежність України.

Про облаштування місць пам’яті загиблих під час війни військових

(пам’ятні дошки, фотогалереї, музеї, куточки Слави, стенди тощо):

- на фасаді комунального закладу «Бершадський будинок культури»

встановлено банер Герою України підполковнику Юрію Коваленку,

В ’ячеславу Дремлюху, Юрію Барашенку, Юрію Тарасенку та меморіальну

дошку Герою України підполковнику Юрію Коваленку (офіційно відкрито 09

травня 2016 року);

- у комунальному закладі «Бершадський краєзнавчий музей» наявна

фотогалерея «Герої не вмирають» у відповідній частині експозиційної зали;

- у комунальному закладі «Бершадська бібліотека» на сайті закладу в

рамках бібліотечного меморіального проекту розроблений розділ «Герої

Бершадщини, які загинули за Україну», де представлено фотогалереї,

відеоматеріали та відеоспогади, організовано віртуальні виставки на зразок

«Пам’ятаємо імена героїв» тощо.



- у закладах культури громади наявні куточки Слави у пам’ять про

полеглих земляків у російсько-українській війні.

Вендичанська громада. Жителі Вендичанської громади з великою шаною та повагою вшановують пам’ять загиблих героїв-захисників України, тому біля адміністративного приміщення Вендичанської селищної ради встановлена загальна меморіальна дошка, на місцевому кладовищі – Алея слави, по селах встановлені меморіальні дошки на фасадах навчальних закладів.

Гайсинська громада. У сільських бібліотеках-філіях Гайсинської громади облаштували 2 стенди та 19 куточків пам’яті загиблим захисникам. Також встановили 37 меморіальних дошок загиблим військовим.

Джулинська громада. В центрі села Джулинка зробили свою Алею Слави – місце пам’яті та вшанування загиблих військових у російсько-українській війні. Її відкрили 29 серпня 2023 року. У відкритті брали участь родини загиблих, військові, представники громадськості, колективів тощо.

Також у громаді відкрили меморіальну дошку загиблому захиснику України Паланичку Миколі Миколайовичу.Її встановили на будівлі Ставківської гімназії Джулинської сільської ради. За місяць до своєї смерті Микола Паланчико проходив військове навчання та опановував іноземну зброю в Одеській області. А 18 вересня 2022 рокувін загинув під селом Любомирівка, Миколаївської області, під час наступу, рятуючи побратимів.

Джуринська громада. У громаді облаштували меморіальні дошки загиблим військовим у школах. Також є місця пам’яті. У селі Голинчинці в місцевому закладі освіти облаштували стенди про місцевих військових, які загинули на війні. Такі стенди є також в селі Джурин, Зведенівка та інших.

Липовецька громада. На території громади з 2014 року відкрили 21 меморіальну дошку для вшанування пам’яті загиблих військових. На центральній площі міста Липовець встановили Екран пам’яті, на якому щодня транслюються короткі історії про загиблих захисників. У міській раді встановили стенд з фото усіх захисників з числа місцевих мешканців та вихідців з громади, які загинули, захищаючи кордони України. Такий же стенд встановили ще у Зозівському ліцеї. А у селі Росоша у музейній кімнаті в Будинку культури облаштовано стенд із світлинами загиблих захисників – вихідців з села.

Могилів-Подільска громада. На території громади встановили 30 меморіальних дошок захисникам України, що загинули захищаючи Батьківщину. Дошки розміщені на будівлях закладів освіти та культури, місць роботи, у скверах пам’яті тощо. У музеях проводяться виставки з світлинами захисників. В місті є меморіал пам’яті загиблим захисникам України «Майдан шани», де жителі громади вшановують захисників України, які загинули на війні.



Мурованокуриловецька громада. За період повномасштабного вторгнення російської федераціїв Україну на території Мурованокуриловецької селищної ради облаштовано місця поховань загиблих внаслідок військової агресії росії.

З метою вшанування пам’яті загиблих в Мурованокуриловецькому краєзнавчому музей імені Федора Коновалюка та Мурованокуриловецькій селищній публічній бібліотеці ведуться папки-досьє про всіх захисників, які віддали своє життя, щоб наблизити нашу перемогу. До Дня вшанування пам’яті загиблих захисників і захисниць України в Мурованокуриловецькому Центрі культури і дозвілля відкрили Галерею пам’яті, де розміщуються фото всіх загиблих захисників Мурованокуриловецької територіальної громади .

Крім того, у 27 клубних закладах та 18 бібліотечних закладах оформлено фото-стенди «Вони загинули, щоб жила Україна», а також створений відеофільм про всіх захисників та короткі відомості про них. А 25 травня 2023 в селі Обухів на фасаді будівлі місцевого ліцею відкрили меморіальну дошку загиблому захиснику України, місцевому жителю Чайковському Ярославу Сергійовичу, військовослужбовцю 24-го прикордонного загону ім. Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова. Він загинув 25 травня 2022 року, захищаючи Україну від російського агресора. Ініціатором встановлення є 24-й прикордонний загін ім. Героя України старшого лейтенанта В’ячеслава Семенова військової частини 2193 Державної прикордонної служби України.

Погребищенська громада. На території Погребищенської міської територіальної громадиоблаштовані місця пам'ятізагиблих під часвійни:

-Пам'ятник захисникам України;

-Меморіальний куточок бойової слави земляків;

-Кімната-музей воїнам АТО із фондами присвяченими російсько-українській війні;

-Меморіальні дошкизагиблим військовослужбовцям;

-Пам'ятник Грушку Р.М. в селищі Погребище 1;

-Меморіал пам'яті військовим пілотам в селі Вишнівка;

-В усіх закладах освіти, культури та старостатах громади постійно оновлюються куточки пам'яті загиблим героям України.

Сутисківська громада. У громаді на кладовищі відведене місце для почесного поховання військовослужбовців, які загинули на фронті. На фасаді закладу освіти встановили пам’ятні дошки загиблим військовим. Також їх встановили на будинках, де проживали загиблі воїни. У селищні раді, в ліцеї та музеї встановили стенди з фотографіями та короткою біографією про загиблих та померлих учасників бойових дій.

Нагадаємо, Алеї Слави, стели пам’яті, перейменування вулиць: як у громадах Вінниччини вшановують загиблих воїнів. ЧАСТИНА 3 (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: отримані у відповідь на запити в громади.

Читайте також