menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Майже сто тисяч зібрали для ЗСУ завдяки благодійному турніру у громаді на Вінниччині (ФОТО)

28.07.2022 19:40

Голова Жмеринської районної організація ВФСТ «Колос» Василь Марчук розповів про організацію благодійних турнірів у громадах

Через повномасштабну війну в Україні тимчасово заборонили проводити масові спортивні заходи. Згодом їх дозволили організовувати лише за виключних умов. Відтоді у Жмеринській територіальній громаді Вінниччини почали проводити благодійні турніри та матчі. Учасники та організатори змогли зібрати близько 97 тисяч гривень, які відправили на підтримку ЗСУ. Про це розповів для I-VIN.INFO голова Жмеринської районної організації ВФСТ «Колос» Василь Марчук.

До повномасштабної війни в Україні Жмеринська громада була однією з найкращих згідно із рейтингами спортивного товариства «Колос» у Вінницькій області.

«Наша громада завжди на змаганнях займала 1 та 2 місця. Дуже зрідка – третє. А якщо зібрати досягнення приблизно за 15 років, то в загальному рейтингу серед громад на Вінниччині, можливо, зайняли б перше місце», - зауважує Василь Марчук. До речі, він один серед небагатьох в Україні, кому вдалось зберегти саме районну організацію спортивного товариства після адміністративної реформи та укрупнення районів.

З 24 лютого 2022 року роботу Жмеринської районної організації «Колос» довелось призупинити. До того ж, в перші дні повномасштабної війни діяла тимчасова заборона на проведення масових заходів, дитячих тренувань тощо. За словами Василя Марчука, їхня громада одна з перших розпочала проводити благодійні заходи на підтримку ЗСУ:

«На початку квітня ми провели у Шаргороді футбольний турнір на підтримку наших захисників. Там брали участь команди із Шаргорода, Жмеринки, Вінниці. Була також об’єднана команда переселенців, які приїхали до Вінницької області. Так і вдалось зібрати 97 тисяч гривень».

За ці кошти придбали необхідні для військових речі: генератори, принтери, ноутбуки та все те, що попросив у громади командир однієї з військової частини. Також Василь Марчук пригадує, що вдалось провести і Відкритий кубок з волейболу серед жінок. На цьому благодійному турнірі вдалось зібрати близько 5,5 тисяч гривень. А на Відкритому кубку з волейболу серед чоловіків – 8 тисяч гривень.

«Також ми провели й серед дітей благодійний турнір з волейболу для хлопчиків та дівчаток у Бару і Жмеринці. Тоді зібрали до 9 тисяч гривень на підтримку ЗСУ. Очільники громад, на території яких проводимо змагання, теж долучаються до благодійності», - розповідає голова організації.

Майже у кожній громаді, які входять до Жмеринської територіальної громади було проведено спортивні благодійні заходи. Окрім цього, ще організовували семінари з працівниками галузі фізичної культури і спорту. На них вчителів фізкультури та тренерів знайомили з роботою в умовах воєнного стану.

«Нещодавно я погоджував план дій щодо проведення районних спортивних ігор серед територіальних громад з 8 видів спорту. Будемо проводити на базі Северинівської громади. Планується комплексний та великий захід на кращу спортивну громаду Жмеринського району», - ділиться майбутніми планами Василь Марчук.

Проте ці заходи були б неможливі без надійної роботи наших військових. Як каже вінничанин, на щастя, у Вінницькій області не така критична ситуація, як на сході та на півдні України. Тому завдяки цьому спортивне життя «живе» в громадах на Вінниччині. Також додає, що влаштовувати різні благодійні заходи допомагають спортивні федерації у громадах, спонсори, меценати та Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос». Вони для змагань надають кубки, дипломи для учасників, подяки, медалі, що є важливим для проведення будь-яких змагань.

«Разом з Федерацією футболу у Жмеринці та міською спортивною організацією ми вже провели 8 заходів. У них брали участь і діти, і дорослі. Ще співпрацюємо з Вінницькою обласною федерацією волейболу. Що вдається зробити, все проводимо. Проте іноді те, що ми хочемо організувати, не можемо реалізувати через певні обмеження», - зазначає пан Василь.

На кожному спортивному заході організатори мають в першу чергу гарантувати безпеку учасників, наявність укриття та інші речі для проведення турніру.

«Бачив, що вже є наказ від Міністерства молоді та спорту та від Вінницької ОВА про дозвіл на проведення спортивно-масових заходів, але з певними обмеженнями. Тому й надалі будемо намагатися щось проводити», - ділиться голова організації.

Серед інших проблем, які заважають проводити масові заходи, Василь Марчук згадує і фінансові. Раніше було майже неможливим забезпечити учасників турнірів транспортом через кризу з пальним в Україні. Пан Василь пригадує, як чоловіча команда Жмеринської громади не могла виїхати на змагання для підтримки військових через те, що не було дизельного палива, аби заправити автомобіль.

«Головне у всіх змаганнях – розуміння учасників, для чого це організовується. А люди є різні і одностайної думки, чи проводити змагання під час війни, немає. Тому важливо, щоб учасники благодійних турнірів розуміли основний сенс їх проведення, підтримували та хотіли долучатися», - ділиться думками Василь Марчук.

Окрім цього, у громаді багато заходів проводяться для ветеранів фізкультури і спорту. Це і спартакіада, і благодійні турніри, і навіть змагання на честь ювілярів. У планах провести засідання, на якому обговоримо тему відновлення спортивних заходів для ветеранів.

«Наша президія прийняла рішення щодо вшановування ювілярів громади. Вже з травня запустили таку традицію. На їх честь проводимо захід, чи то дитячий, чи то для старшої аудиторії. Збираємо ювілярів, вручаємо подарунки їм тощо. Також організовуємо спортивні заходи для наших жителів, кому виповнюється 75, 80 років та більше», - розповідає голова організації.

І наголошує: «Спортивне життя триває».

Нагадаємо, чотири вінницьких волейболістки зіграють у фіналі Чемпіонату Європи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Спортивне товариство «Колос»


Читайте також