menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Мем «могилізація»: просто жарти чи інформаційний спротив?

05.12.2022 18:10

Як українці знецінюють мобілізованих росіян під час війни.

Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України відкрило два поля бою: військове та інформаційне. І якщо на військовому фронті працюють і захищають країну Збройні Сили України та інші силові структури, то на інформаційному – цивільні та всі інші. Чимало засобів використовує російська влада, аби просунути свою пропаганду, наративи, фейки в українське суспільство. Проте після кожного відеозвернення голови кремля, визначної події української армії чи поразки «другої армії світу», українці масово створюють меми. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Меми можуть допомогти підняти бойовий дух у цивільних та військових. До того ж, чим більше карикатурних жартів створюють українці, тим сильніший інформаційний опір представляють спільному ворогові. Також поширення мемів зазнає популярності і в політичних пресслужбах.

В теперішній час стали популярними жарти на тему «могилізація». Їхзаснували на основі звернення володимира путіна до російського народу про початок часткової мобілізації. Указ був підписаний в той же день, як вийшла новина, тобто, 21 вересня 2022 року. У зверненні повідомлялось, що призову на військову службу підлягатимуть лише громадяни, які перебувають у запасі, проходили службу в лавах збройних сил рф та інших. Проте ця ситуація викликала обурення у російського народу, а для українців стала підґрунтям для створення нових мемів.

Сама назва «Могилізація» пов’язана з вживанням слова «мобілізація», в значенні «смерті», а не «присяги служити» своїй країні. Такий термін використали у дописі в Twitter Рух «Весна», аби закликати людей вийти на всеросійську акцію протесту в центри всіх міст росії. Так, і на українських сторінках у соціальних мережах почали вживати це слово, створювати та поширювати меми на цю тему.

Один з жартів розроблений на основі слів з відео, в якому після вибуху «селітри» на території Криму жителька виїжджала з цієї місцевості таказала: «Взагалі не хочу виїжджати з Крима, з Алушти. Тут так класно, по-домашньому. Я звикла, як у своєму домі жили…». Ця фраза стала по собі окремим інтернет-жартом. У мемі проводиться аналогія зі словами росіянки до російського військового, який вимушений йти воювати на територію України, проте не хоче виїжджати з військової частини.

Точно відшукати автора даного мему доволі важко. Проте жарт був знайдений на сторінці «Memogram» у Facebook. Мем спрямований на російськомовну аудиторію, а також на тих осіб, які знають російську. У ньому чітко прослідковується нав’язування думки, що російські війська не готові до мобілізації, а тим більш до воєнних дій. Таким чином, автор мему знецінює можливості російських окупантів та, можливо, покращує бойовий дух української армії та народу. Даний мем важливий для просування тези, що часткова мобілізація не зможе призвести до масштабних успіхів у вторгненні росії на території України. Таким чином жарт посилює опір українців на інформаційному фронті проти ворога.

У наступному мемі використовується вже декілька головних образів: володимира путіна та російського військового. Інтернет-жарт показує вигадане «звернення» президента росії до військового зі словами «Час вмирати, Іване». Наразі мем трансформувався і поширюється двома мовами: російською та англійською. Тож, значення мему стане доступним і для закордонної аудиторії, якій не менш важливо розуміти, що відбувається під час російсько-української війни.

Мем доводить думку стратегії путіна – відправити на смерть свій особовий склад, аби здобути хоч якісь території України. Цей інтернет-жарт, можливо, зможе деморалізувати спільного ворога. Також мем є підтвердженням ідеї, що часткова мобілізація – це кидання російських військових на територію України, як «гарматне м’ясо» і всі ці військові дії з непідготовленими солдатами приведе до «м’ясорубки росіян».

Таким чином, з боку українців здійснюється інформаційно-психологічний вплив (ІПВ) на особовий склад російської армії. Завдяки ньому можна призвести до зневірення у своїй державі та особистості. Як зазначається у дослідженні «Інформаційно-психологічний вплив противниката протидія йому в умовах ведення гібридних війн» Ірини Юзової, психологи вважають, що навіть при десятивідсотковій ефективності застосування ІПВ на людину, викликається панічний стан навіть у добре організованому колективі.

Отже, використання мему в інформаційному опорі під час російсько-української війни є доволі потужним засобом для деморалізації ворога та покращення українського бойового духу під час спротиву. Доволі важливим етапом є моральна стійкість та вміння протистояти російській пропаганді та фейкам, які теж можуть негативно впливати на емоційно-психологічний стан українців. Важливо ще пам’ятати і про інформаційний-психологічний вплив, який можна здійснити завдяки створенню мемів про неспроможність росії воювати проти України. Таким чином Інтернет-жарти посилюють свою дію в інформаційному опорі в часи російсько-української війни.

Нагадаємо, «Коли необхідна річ потрапляє до ЗСУ – ти щаслива людина»: вінницький волонтер.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:BBC, взято з допису в Twitter Рух «Весна», скріншоти.

Читайте також