menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ми вміємо цінувати мир» — представниця Уманської громади про висновки панельної дискусії на Конгресі в Польщі

07.03.2023 10:10

Під час панельної дискусії «Війна в Україні. Що буде далі?» проаналізували теперішню ситуацію в Україні та можливе майбутнє

Будь-яка війна, навіть найжорстокіша і безглузда, одного разу закінчиться. Тоді нам усім знадобляться плани з відновлення та інтеграції України. Саме про це говорили на панельній дискусії «Війна в Україні. Що буде далі?», повідомляє I-VIN.INFO.

Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда під час дискусії мав можливість висловити свою позицію:

«Перш за все, хочу, щоб кожен з нас повернувся приблизно в 15 лютого 2022 року і згадав прогнози про те, якою буде війна. Тоді казали, що Україна витримає три дні, що ЗСУ розваляться, а російська армія пройде, як ніж крізь масло. Цього всього не сталось, але сталось інше. Україна зараз веде війну за свою Незалежність. В історії кожної країни є війна за Незалежність. Польща це розуміє як ніхто, тому думаю у цьому коріння потужної польської допомоги. Але ця війна не може зупинитись до того, як Україна не відновить свою територіальну цілісність. І тут була еволюція, тому що спочатку йшлось про кордони до 24 лютого 2022 року, але після Бучі, Маріуполя та після інших злочинів, думаю, це неможливо. Жоден державний діяч не скаже, що ми можемо зупинитись на півдорозі до Перемоги».

Він зауважує, що і Польща, і Україна живуть в парадигмі Другої світової війни. Та теперішня війна - найбільша в Європі після 1945 року та в 21 сторіччі. Ніхто не міг уявити ракетних ударів по електростанціях чи розстрілів мирного населення. Це інтенсивна війна, яка змінює світ кожним своїм кроком. Так, українці можуть звикнути до війни, адже не кожен спускається в сховище, коли летять ракети. Проте звикнути до смертей дуже важко.

«Понад 90% людей вірить, що Україна дасть відсіч. Це означає величезну віру в українську армію. Вона викликана тим, що війна після 24 лютого прийшла практично в кожну українську родину. Російський снаряд чи ракета не обирають вік чи стать, а просто вбивають. Та хочу нагадати, що ця війна почалась ще в 2014 році. І вважаю те, що Джозеф Байден перед візитом до Варшави прилетів в Київ саме в річницю розстрілуна Інститутській, що трапилось 2014-муроці, є свідченням цього. І світ це усвідомив. Думаю, що в світі не залишилось за цей рік людини, яка не розрізняє росію та Україну. Ми різні. Україна зі зброєю в руках в сучасному світі відстояла право бути Незалежною, адже нам понад 30 років говорили, що наша Незалежність впала нам з неба», - зазначає Євген Магда.

За його словами, політично Україна є членом ЄС, але статус кандидата на членство в ЄС отримали через тверезий розрахунок Брюсселя. Майбутнє відновлення України для Європейського Союзу вигідне. Масштаб втрат та збитків величезний, тому відновлення України дасть імпульс європейській економіці. Водночас, Україна не стане членом НАТО доки триває війна, тому що нинішнім лідерам країн НАТО їх виборці не давали мандат на те, аби зробити Україну членом НАТО і поширити 5 статтю вашингтонського договору.

«Для мене, як для патріота, тема України важлива, тим паче, у сьогоднішніх реаліях. Тому підняття такої теми на загал - це вже великий плюс. І те, що наш представник відстоював позицію українців, дуже важливо. Єдине, що трішки не сподобалось - одна песимістична позиція, ніби підготовлююча до того, що ЄС втомиться допомагати. Звісно розумію, що коштів потрібно багато, але знову таки - було б бажання. А кошти можна віднайти елементарно тими ж репараціями. Тож, думаю, з цієї зустрічі кожен зробить висновок. І, головне, що Україна не залишається сама та рухається до перемоги разом із партнерами. Тому якщо підвести підсумки дня, то для мене це найкраща панель», - розповідає міський голова Роменської територіальної громади Сумської області Олег Стогній.

«Яким буде світ далі? Україна повинна відновити свою Незалежність і без цього не буде відчуття справедливості. Ми бачимо, що Рада Безпеки ООН не може ухвалити жодного рішення, але в Генеральній Асамблеї вплив росії це менше десяти країн. Але, наприклад, без демократичної білорусі безпечної Європи нема. Також росіяни хочуть зробити все, щоб Молдова теж «вибухнула», бо вона кандидат на членство в ЄС. Сьогодні Ердоган лідер країн НАТО, а завтра - лідер, який претендує на те, щоб бути першим в мусульманському світі. Війна сповнена парадоксів, адже російські нафта й газ транзитуються через територію України, бо якщо ми перестанемо їх прокачувати, наші європейські партнери скажуть, що вони за це заплатили. І це країни старої Європи, які найкраще в світі знають про рівність та братерство», - додає пан Євген.

Підвела підсумки для себе і преставниця Уманської міської територіальної громади Черкаської області Людмила Гекалюк. Так, незважаючи на чудові враження, нові контакти та думки про співпрацю, пані Людмила побачила й іншу сторону медалі:

«Вкотре задумалася над тим, як все ж потужно світ і Європа підтримують Україну. Та іноді з'являлось внутрішнє обурення, що є й інші думки. Далі йшов тверезий аналіз. Як висновок, можу сказати, що нас не дуже готові підтримувати, бо світ боїться. Також приходить розуміння, що Україна, на жаль, є лише іграшкою у боротьбі великих світів. Водночас, останні фрази під час дискусійної панелі були надзвичайно надихаючими, адже в нас все одно вірять! Ми прагнемо стати сильною державою і, можливо, іноді нас навіть починають побоюватись - якою ж буде та сильна нова Україна? Проте впевнено скажу, що Україна завжди буде миролюбива. Бо ми вміємо цінувати мир і розуміємо, що найважливіша європейська цінність, яка гарантує стабільність і мир у світі, це демократія».

Так, Євген Магда пригадує, як у вересні 2022 року десятки тисяч російських чоловіків після оголошення мобілізації частково тікали до Грузії, Вірменії чи Туреччини. Та є один нюанс. Прикордонна служба підпорядкована Федеральній Службі Безпеки, тому залишається питання, чи просто так їх випустили.

«Ви вірите, що коли росія отримає відсіч від України вона заспокоїться і не прагнутиме реваншу? Для цього варто знати історію росії. Я думаю, що зараз дві речі мають супроводжувати росію - сором та санкції. Має бути позиція всього світу, що росія веде себе не гідним чином. росія в нинішньому вигляді, якщо вона буде зберігатись, не дасть нікому спокою. Це означає тільки одне: без поділу росії на десятки різних держав ця війна буде безкінечною. Україна не повинна претендувати на жоден шматок російської території, бо інакше вона втратить свою репутацію. Без суду над путіним і путінстами, ми не відчуємо справедливості. У нас немає іншого виходу, як перемогти. Ми й надалі будемо йти до Перемоги. Тож, як сказав Головнокомандувач ЗСУ, як би нам не було важко - нам ніколи не буде соромно!», - наголошує виконавчий директор Інституту світової політики.

Нагадаємо,«Отримані знання застосуємо при відбудові нової України» - голова Тростянецької громади.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Євгенія Гулько




Читайте також