menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Міжнародний фестиваль «Міфогенез 2023» на Вінниччині пройшов за участю одного митця

13.12.2023 16:00

Організатор, куратор та волонтер в одній особі – Олександр Никитюк

Нещодавно на Вінниччині пройшов Міжнародний зимовий фестиваль мистецтва довкілля «Міфогенез 2023». Цього року його організували у Немирівському скіфському городищі. А взяв участь всього лише один учасник – вінницький художник Олександр Никитюк. Детальніше про фестиваль та цьогорічну ідею він розповів для I-VIN.INFO.

Міжнародний зимовий фестиваль мистецтва довкілля в Вінницькій області заснували у 2006 році. Як зазначив Олександр Никитюк, спочатку він мав назву «Аплікація духу». А з 2009 проєкт отримав назву «Міфогенез», і вона незмінна і дотепер. За час існування фестивалю в ньому взяли участь митці з майже всіх регіонів нашої країни, а також з Польщі, Литви, Китаю та Австрії.

«В 2022 році повномасштабна агресія рф унеможливила продовження проєкту в звичайному режимі, тому торік провели фестиваль з мінімальною кількістю учасників та змінили час його проведення з лютого на грудень. Проєкт став тоді можливим завдяки фінансової підтримки Центру культурного розвитку «Тотем» та програмі Європейського Союзу House of Europe. Створили об`єкти «ЗАХІД» художника Євгена Соломко та «Лінія Германаріха» Олександра Никитюка», - зауважив Олександр Никитюк.

За його словами, асистентами проєкту стали відомі в Вінниці активісти Олег Ходаков, Катерина Прокопова та Глєб Зєльгін. Результати «Міфогенеза 2022» продемонстровали виставкою у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї вже в лютому 2023 році. Цього року як і минулого, продовжується важка ситуація для нашої країни, що в свою чергу, породжує економічні проблеми. Відсутність необхідного фінансового ресурсу не дає змоги проведення повноцінного мистецького заходу.

«Але для його життєздатності й відродження в майбутньому важливо не переривати періодичність й попри все продовжувати практики мистецької міфотворчості. Тому прийняв рішення провести цьогорічний «Міфогенез» одноосібно, в якостях куратора, художника і волонтера одночасно. 10 грудня 2023 року створив на території Немирівського скіфського городища, традиційній локації фестивалю, серію творів мистецтва довкілля (environmental art, англ.) під назвою «Маскування 23», - каже митець.

Як додає Олександр, за основу він взяв ідею, започатковану ще під час подорожі в Південну Африку в 2019 році під загальною назвою «Маскування» (Hiding. англ.). Вона лягла в основу створення серії творів під цією назвою. Ідея полягає в дослідженні зміни контекстного сприйняття форми обличчя людини в залежності від інтеграції його в різні природні і не природні середовища.

«У випадку цьогорічного «маскування» - маски узагальненого образу людського обличчя, пофарбованіі в сніжно-білий колір, були інтегровані в засніжений простір валів, місця, що має стародавню історію та дивні ландшафтні форми. Така дія, поєднання привнесла в природно-історичне середовище інший контекст, що має сучасне прочитування, яке викликає інші емоції та переживання з позиції сьогодення», - зауважує Олександр.

Також додає, у 2014 та 2021 роках, з причин соціально-політичної нестабільності та епідеміологічної ситуації проєкт проводився одночасно в offline та online режимах. Відгукнулось багато художників, які створювали об`єкти там, де знаходились.

«Це дало змогу збільшити кількість і різноманітність учасників. Дистанційний режим надав змогу участі митців з Франції, Німеччини, Ізраїлю, США. Але досвід показав, що формат online не дає можливості живого енергетичного обміну між митцями учасниками та локацією проекту, і це, на жаль, руйнує його сталу концепцію і сенс. Ми відмовились від подібних практик й чекаємо на появу можливості повноцінного творчого життя», - каже Олександр Никитюк.

Читайте також, робота терміналів, контакт-центрів та домашнього Інтернету: вінничанам розповіли про наслідки збою оператора «Київстар».

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Олександр Никитюк.

Читайте також