menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Міжнародний обмін досвідом: українці в Польщі дізнавались про секрети ефективного розвитку громад (ФОТО)

17.03.2024 11:30

Українська делегація зустрілась із заступником бурмістра польського міста Мронгово

Партнерська публікація

Польща розпочала свій шлях до ефективної децентралізації набагато раніше за Україну, тож багато практик діяльності місцевої влади там працюють краще, ніж в нашій країні. Саме тому представникам українських органів місцевого самоврядування дуже корисно обмінюватись досвідом із своїми польськими колегами. Нещодавно, під час ІХ Європейського конгресу місцевого самоврядування, представники місцевої влади громад Вінниччини, а також представники українських громадських організацій та бізнесу провели зустріч із заступником бурмістра польського міста Мронгово Тадеушом Лапкою, під час якої він розповів українським колегам багато важливих нюансів з життя та розвитку його міста, повідомляє I-VIN.INFO.

Торік в місті Мронгово пройшло 43 культурних заходи. Протягом сезону місцевий Bar Estrada Amfiteatr відвідали сім тисяч людей. В місті також проводять відомий по всій Європі фестиваль «Пікнік кантрі», під час якого Bar Estrada Amfiteatr відвідали десять тисяч людей, а саме місто відвідали близько 60 тисяч туристів. З 1983 року Мронгово здобуло собі славу міста фестивалів, і Piknik Country – відправна точка цієї історії.

«Проводячи цей фестиваль, ми не зупиняємось тільки на музиці кантрі – ми хочемо показати і народну музику, і кантрі, й інші жанри. Саме тому на цьому фестивалі виступав гурт Kalush Orchestra, який приніс Україні перемогу на Євробаченні», - розповідає пан Тадеуш.

Місто Мронгово отримає надходження в місцевий бюджет від податків на нерухомість, на землю, на доходи фізичних осіб та маленьких бізнесів. В місті працює молочний завод та підприємство з виробництва вікон – це найбільші підприємства в місті, які працевлаштовують 500-600 осіб. Проте, ядром надходжень від бізнесу є податки саме від малих підприємств, на яких працюють по декілька людей.

В місті представлено близько 40 громадських організацій і на їхню діяльність в бюджеті міста передбачено близько півмільйона злотих (4,9 мільйонів гривень). Окрім цього, місто додатково виділяє кошти на різні заходи, які проводять ці організації.

«Громадські організації об’єднують навколо себе велику кількість людей. Найбільшою з них є ГО «Університет третього століття», в ній більше 400 членів. Окрім цього, велику кількість людей об’єднала навколо себе організація пенсіонерів. Для того, щоб громадські організації в нашому місті ефективно працювали, ми створили центр локальної активності, щоб вони могли проводити там свої заходи», - розповідає заступник бурмістра.

Найбільше видатків з бюджету міста Мронгово йде на освіту. Ці гроші йдуть на утримання приміщень, а усі заробітні плати та покривання витрат на вчителів здійснюється за рахунок дотацій з державного бюджету. Також важливою в місті є соціальна сфера. Місто отримує з держбюджету делеговані кошти, які витрачаються на виплати маломобільним групам населення, аліменти від держави, виплати за народження дитини та інші.

«Зараз, до прикладу, закуповуємо електричні автобуси для пересування містом. Від держави ми отримуємо 85 відсотків коштів на ці автобуси, а місто докладає від себе ще 15. Торік ми реалізовували проєкт, пов’язаний з міською теплоенергетикою – міняли паливо для котелень з вугілля на екологічно чистий продукт. На цей проєкт ми також отримували 60 відсотків дофінансування від держави. Польський уряд в цьому плані нам дуже допомагає», - каже пан Тадеуш Лапка.

На рахунку міста є комунальне житло, яке здається мешканцям. Торік розпочали будівництво ще двох блоків комунальних будинків. В цих приміщеннях проживають соціально вразливі групи населення. Вони сплачують лише комунальні послуги за проживання в цих будинках.

До того ж, місто зараз будує два будинки на 80 осіб для людей, які заробляють гроші, але не мають змогу купити собі житло самотужки, або взяти кредит. Замість них кредит бере місто, а люди поступово повертають його вже місту і, таким чином, отримають право власності на житло.

Окремо пан Тадеуш акцентував увагу на особливостях співпраці місцевої влади та бізнесу.

Місто має власні приміщення, що надаються підприємцям, які тільки починають свою діяльність. Таким чином місто стимулює створення та розвитку бізнесу, а також створює йому комфортні умови, не підвищуючи податки вже протягом п’яти років.

«Під час пандемії ми звільнили від податків тих підприємців, які найбільше постраждали від цієї самої пандемії. Коли підприємець, який веде свою діяльність в межах міста, має якійсь проблеми, він може звернутися до нас із проханням про звільнення від податків, або про їх зменшення», - додає пан заступник бурмістра.

В Мронгово є спеціальна рада бізнесу, яка консультує підприємців і допомагає їм отримати кошти від ЄС на ведення їх діяльності. Ця рада представляє інтереси місцевого бізнесу і вказує місцевій раді та бурмістру на те, які проблеми має бізнес і як нам усім слід розвиватися.

За п`ять років місцевий бюджет збільшився з 96 мільйонів злотих до 168 мільйонів за рахунок збільшення дотацій від держави.

Місто Мронгово зацікавлене в співпраці із іншими містами та громадами по всій Європі. Так, була підписана угода із литовським містом Тракай, в рамках якої обидва міста отримали кошти від ЄС і зараз реалізовують великий проєкт.

«Із українськими містами у нас поки що немає співпраці, але ми завжди відкриті до подібних пропозицій, тож, із задоволенням розглянемо можливості для співпраці, якщо ви нам їх надішлете», - звернувся до українських делегатів заступник бурмістра Мронгово.

Представники української делегації зауважили, що у їхніх громадах допомагають реалізовувати проєкти здебільшого підприємці та Благодійні фонди, зокрема, БФ «МХП-Громаді». Завдяки співпраці з цим Благодійним фондом у громадах з'явилися різноманітні інфраструктурні об'єкти та втілені численні соціальні програми.

Читайте також, на передовій демократії: українські делегати на Європейському конгресі місцевого самоврядування.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також