menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Міжнародний рушник єднання передали вінницьким майстриням з Хмельниччини (ФОТО)

16.08.2023 16:20

Українською вишивкою замайоріло у центрі Вінниці

Сьогодні у самому серці Вінниці, біля Вежі, урочисто передали рушник єднання з Хмельниччини для вінничан. Творчу акцію провели в рамках мистецько-патріотичного проєкту створення Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки». Наша область стала одинадцятою учасницею, яка буде вишивати це полотно. Рушник вже має елементи вишивки українських майстрів з інших куточків України, а також з Канади, Польщі, Німеччини тощо. I-VIN.INFO побував на заході та поділиться історією рушника єднання.

Полотно має розмір 12 з половиною метрів. На рушникові будуть орнаменти всіх областей України, Автономної республіки Крим, міста Києва, а також української діаспори по всьому світу. Наразі на 12,5 метровому красені майорять орнаменти майстрів з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Черкащини, Полтавщини, Дніпропетровщини, Львівщини, Волині, Криму, Рівненщини, Волині. А ще з Канади, Польщі, Німеччини, Італії, Великобританії, Австрії, Латвії, Литви, Естонії.  

Як зазначають організатори творчої акції, цей проєкт містить посил у майбутнє від тих людей, які у нелегкі часи змогли об’єднатись заради збереження історії та культури української держави. Раніше вишитий рушник був важливою традицією для наших предків. А українську вишивку вважають генетичним кодом українців. Кожна область визначає найрідкісніші й найвпізнаваніші елементи, які притаманні тому чи іншому регіону й вишиває на цьому полотні.

Сьогодні до Вінниці завітали й представники Тернопільської області, аби долучитися до творчої акції. За словами директорки департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлани Байталюк, саме у них зародилася у 2013 році ця ідея.

«Кожен регіон самостійно обирає той орнамент, який властивий для них. Немає вимог до колористики чи особливої стилістики. Збираються вишивальниці. Разом вони приймають рішення, як саме відобразити свій регіон у цьому проєкті. Є особливість щодо вишивок у інших країн світу. Привідкрию вам один секрет. У кожного з нас може виникнути питання, як інші країни світу можуть представити себе на цьому рушнику. Насправді, тут був задіяний тонкий підхід до роботи на місцях. Наприклад, майстри у Німеччині вишили на рушникові узор з сорочки Ярослава Стецька, а Італія відобразила узор з сорочки Йосипа Сліпого. Кожна країна та області України мають свій підхід до цього», - каже Світлана Байталюк.

Передавали рушник вінничанам представники Хмельницької області. Як зауважила директорка департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОВА Інна Михайлова, у них до вишивки полотна задіяли професійних майстринь, які займаються цим більше 50 років.

«У цей рушник наші хмельницькі майстрині вклали всю душу. Вважаю, що кожен з учасників так само з хорошим настроєм долучився до цього. Це надзвичайно потужна ідея, яка має завершитися на день нашої перемоги», - каже Інна Михайлова.

Також на заході представили і вінницький рушник єднання. До його вишивки долучилися майстрині з нашої області. За словами начальниці управління культури і мистецтв у Вінницької обласної державної адміністрації Ольги Дернової, цей рушник розпочали вишивати у 2008 році.

«Він має 8 метрів. На ньому зображені усі притаманні Вінниччині орнаменти. Наші предки завжди вишивали рушник на добро, на щастя, на добробут, на вдачу. І це полотно теж вишивали з таким настроєм. Ми презентували його для наших гостей і показали, так би мовити, наш «внутрішній», вінницький рушник єднання», - зауважила Ольга Дернова.

Ідея рушника єднання розпочалося з ініціативи голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, голови Ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка, голови Благодійного Фонду «Цвіт вишиванки» Євгена Філя. І проводилася ця творча акція в рамках Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт Вишиванки». А зараз ця ідея розповсюдилася на міжнародному рівні.

Нагадаємо, у Вінниці відбудуться перегони на ретро автомобілях.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

 


Читайте також