menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Мобілізація, «референдум», ядерна зброя: як світ відреагував на звернення путіна

24.09.2022 13:45

Як світ та самі росіяни відреагували на звернення путіна про часткову мобілізацію?

Звернення путіна, яке мало б відбутися 20 вересня, проте його перенесли на наступний день, серйозно привернув увагу росіян. І якщо українська влада та представники інших країн вже готові до будь-яких заяв з кремля, то жителі російської федерації абсолютно не очікували рішення про часткову мобілізацію. I-VIN.INFO зібрав реакцію західних лідерів, українців про шантаж ядерною зброєю та реакцію самих росіян на часткову мобілізацію.

Про що йдеться?

21 вересня президент путін оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Цей указ підписаний в той же день. Він наголосив, що призову на військову службу підлягатимуть лише громадяни, які зараз перебувають у запасі. Тобто, ті, хто проходив службу в лавах збройних сил рф, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

«Покликані на військову службу перед відправкою в частини обов’язково проходитимуть додаткову військову підготовку з урахуванням досвіду спеціальної військової операції», - заявив у зверненні російський президент.

За його словами, мобілізовані отримають виплати та статус військовослужбовців, які проходять службу за контрактом. В указі також зазначено, що громадянам росії, які працюють в організаціях оборонно-промислового комплексу, нададуть право на відстрочку від призову. Це діє на період роботи в цих організаціях.

Також у своєму зверненні путін згадав про «референдум» на окупованих територіях України. Він заявив, що рф підтримає рішення жителів Донбасу, Херсонщини і Запорізької області на проведення «референдумів», які мають відбутися на цих тимчасово окупованих територіях.

Не обійшлось у зверненні без шантажу ядерною зброєю. Путін заявив, що росія при загрозі територіальної цілісності готова «використати всі наявні в себе засоби».

«Безвідповідальні політики говорять про постачання наступального озброєння Україні, технікою завдаються удари по росії. У хід із боку Заходу пішов ядерний шантаж. При загрозі своєї територіальної цілісності Росія використає всі наявні засоби, це не блеф. Роза вітрів може розвернутися в їхній бік», - заявив президент російської федерації.

У своєму зверненні міністр оборони РФ Сергій Шойгу зазначив, що призову підлягатимуть близько 300 тисяч резервістів.

Як відреагували в Україні?

В інтерв'ю для видання Bild президент Володимир Зеленський заявив, що інформація про часткову мобілізацію в рф не стала новиною. Адже за даними українських спецслужб весь останній місяць путін проводив мобілізацію. Таке рішення показує, що в росії є проблеми з військовим персоналом та офіцерами.

«Ми вже знаємо, що ви мобілізували курсантів, хлопців, які не могли битися. Ці кадети впали. Вони навіть не змогли закінчити свою освіту. Всі ці люди не можуть боротися. Вони прийшли до нас і вмирають», - заявив Зеленський в інтерв’ю.

Також додав, що путін прагне втопити Україну в крові, але і в крові своїх власних солдатів. Щодо використання ядерної зброї, Зеленський зазначив, що не вірить у це і не думає, що світ дозволить використати йому цю зброю. Проте Президент України не виключає ядерного удару: «Ми не можемо заглядати в голову цій людині, є ризики».

Як зазначив Суспільному в ефірі єдиного телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, що перша хвиля мобілізації в росії, імовірно, охопить до 50 тисяч осіб.

«300 тисяч мобілізованих – це не те, що буде одночасно з’являтися. І це не значить, що завтра на лінії зіткнення буде 300 тисяч нових бійців. В першу чергу потрапляють ті, хто мають військові спеціальності. Думаю, що ця перша хвиля буде 40-50 тисяч», - заявив Денисенко.

Щодо «референдуму» та погроз ядерною зброєю, Денисенко прокоментував, що спочатку ставки російського керівництва були на воєнні дії на території України, але армія рф повністю провалилась. Потім застосовувався енергетичний шантаж Європи, який не вдався. Через це путін знову вирішив повернутися до ядерного шантажу.

Як запевнив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, українські військові вже 8 років і 7 місяців стримують збройну агресію рф проти нашої держави. Тому ніякий наступ противника не зупинить наших захисників.

«Оголошення мобілізації в росії є тому підтвердженням. Сотні тисяч чоловіків та жінок захищають рідну землю, власні домівки, своїх дітей і майбутнє України. Тому жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора не вплинуть на нашу готовність боротися за свою свободу. Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією», - написав у своєму Телеграм-каналі Залужний.


Реакція НАТО та західних лідерів на оголошення путіна

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у інтерв’ю для Reuters заявив, що росія не зможе виграти ядерну війну, якщо її розпочне. Додає, що путін вже багато разів погрожував застосуванням зброї, але сам добре знає, що ядерну війну ніколи не можна виграти. Вона матиме безпрецедентні наслідки для росії. Окрім цього, Столтенберг не розповів, як діятиме НАТО, якщо росія все ж застосує ядерну зброю:

«Як ми відреагуємо – залежить від того, яка буде ситуація, і яку зброю вони використають. Найголовніше, щоб запобігти цьому. Тому ми дуже чіткі в нашому спілкуванні з росією про наслідки, про те, що російська федерація не може виграти ядерну війну».

Джо Байден 21 вересня під час 77-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на своєму виступі засудив росію за її вторгнення в Україну, звинуватив у поширенні брехні щодо західних санкцій на тлі війни в Україні та в глобальній продовольчій кризі. Також США виділить Україні 2,9 мільярда доларів на гуманітарну та продовольчу допомогу.

«Тепер росія оголосила мобілізацію, і кремль організує фіктивний референдум, щоб спробувати анексувати частини України – це надзвичайно суттєве порушення Статуту ООН», - заявив Байден.

Також він закликав членів ООН об’єднатися проти агресії росії. А глава польського Кабміну Матеуш Моравецькі заявив, що країни Заходу готові збільшити допомогу Україні через російську мобілізацію.

«Разом з нашими американськими та британськими союзниками ми зробимо все можливе, щоб НАТО ще більше підтримувало Україну, аби вона могла захистити себе, коли в рф оголосили додаткову мобілізацію», - сказав прем’єр-міністр Польщі.


Реакція на мобілізацію у росії

Після оголошення часткової мобілізації в росії народ почав виходити на мітинги та протести. Станом на 16:12 22 вересня у росії затримано 1325 людей з 41 міст. Такі дані публікує російське видання «ОВД-Инфо». Як зазначив російський опозиційний політик та журналіст Ігор Яковенко в інтерв'ю OBOZREVATEL, коли ситуація торкнулась самих росіян, то підтримка путіна одразу зникла.

«Вся ця 90% підтримка «спецоперації» Путіна, про яку заявлялось, зникла миттєво. Її, власне, ніколи не було. Значна кількість росіян була готова підтримувати цю війну, сидячи на дивані. Але щойно торкнулась їхнього власного життя, вся підтримка миттєво випарувалася. Вмирати ніхто не хоче. Тепер їм абсолютно не зрозуміло, за що треба віддавати своє власне життя», - каже Ігор Яковенко.

Також він додав, що росіяни фактично розкупили всі квитки на міжнародні авіарейси. А ті, хто не зможе покинути країну, ховатимуться від військкоматів. Та навіть ті, хто опиниться на фронті, помножать своїми тілами кількість втрат.

«Шойгу сказав, що Україна втратила половину армії, Росія втратила менш ніж 6 тисяч, проте чомусь РФ необхідно додатково отримати ще 300 тисяч. Де тут логіка, де тут арифметика? Але у путіна замість логіки шойгу», - каже опозиційний політик.

Тим не менш, росіяни почали виїжджати з своєї країни. На кордоні утворюються черги. А деякі жінки діляться, як їхні чоловіки та сини проходили кордон. Наприклад, для російського видання «Бумага» росіянка Жанетта, розповіла як відправила сина до Естонії.

«[У сина] завдання було одне — пройти найближчий кордон 21 вересня, доки не оголосили щось ще. Дякувати Богу, ми живемо в Петербурзі і тут до Естонії всього 180 кілометрів. Ми з чоловіком проводили дітей та сиділи як на голках, чекали, коли вони пройдуть російсько-естонський кордон і відпишуться, що все нормально. Кордон вони пройшли ближче до півночі. Обстановка абсолютно спокійна. На російській стороні була довга черга, перед сином [близько дев'ятої вечора] було приблизно 40 машин. Запитання на російському кордоні були стандартні: чи є щось, що треба задекларувати, — і таке інше», - зазначає Жанетта.

Проте чимало відео поширюється в соцмережах, як звичайних громадян з російської федерації забирають на фронт. Основні відеовирізки зібрало російське видання «Медуза». На деяких відео можна почути, як мобілізованим кажуть:

«Рот закрийте, себе поводьте достойно. Чого ви кричите всі? Іграшки закінчились! Тепер ви військові! Три дні тут. Борт. Два тижні підготовки. Докомплектування підрозділів», - звертається у відео військовий до мобілізованих.

Попри мітинги, чимало росіян все ж відправляються на війну в Україну. Проте на відео помітно, що не всі люди з цим згодні. І хоч у зверненні путіна сказано, що мобілізовуватимуть людей, які знаходяться в запасі, мають відповідний досвід, але чимало доказів є, що на війну забирають людей і без досвіду.

«Мобілізація позиціонується як «часткова» і зачіпає насамперед людей із військовим досвідом, але, судячи з численних свідчень, заклик відбувається невибірково. Подивіться, кого відправляють на війну із «машиною» Заходу», - пише видання «Медуза».


Реакція українців на мобілізацію в росії.

Реакція українців на часткову мобілізацію в росії не змусила себе довго чекати. Наш народ почав створювати меми та жартувати стосовно цієї ситуації. Ось деякі з них:

Та інші.


Український громадський діяч, волонтер, політичний діяч Сергій Притула у своєму відеозверненні висловився, що росія щодня розказує про неймовірні успіхи на «спецоперації», робить акти «доброї волі».

«Проте у цьому всьому є математична нескладуха. Ми потєряли 6 тисяч людей, поетому, чтоби восполнить потери, мобілізіруєм 300 тисяч. Триста тисяч – це дуже багато і цифра доволі загрозлива. Але давайте подумаємо, який ж реальний потенціал цих мобілізованих. Втрата рускіх є настільки суттєвими, що керівник ЧВК «Вагнер» Пригожин особисто катається по російських зонах і вербує на війну зеків. У Донецьку, Луганську, Алчевську чоловіків хапають на вулиці і відправляють на фронт», - каже Притула.

Також він додав, що вже закінчились «рускі, які були готові вбивати українців». А зараз поїдуть ті, які не мають бажання цього робити. До того ж, росіян почнуть відправляти на фронт без належної підготовки, тому на війні буде «нове гарматне м’ясо».

 


Висновки

Зважаючи на всі коментарі та викладені факти, часткова мобілізація в росії серйозно не буде загрожувати ході війни в Україні. Адже більшість росіян набиратимуть в частини без належної підготовки. До того ж, аби добре забезпечити армію, потрібні кошти, зброя та нормальне спорядження. Судячи з того, що російська влада роздавала своїм військовим зіпсовані сухпайки, відправляли бійців без бронежилетів та належного спорядження, використовувала ракети за часів СРСР, які інколи не вибухали.

Навіть, якщо в росії буде належне спорядження і зброя, у мобілізованих не буде відповідного навчання, на якому показуватимуть, як користуватись новою і сучасною зброєю.

Окрім цього, на боці Україні чимало західних лідерів та представники НАТО. Тому навіть, якщо збільшиться наплив російських військових на передових позиціях, українські захисники будуть забезпечені зброєю. І це знову доводить, що нові мобілізовані військові стануть «гарматним м’ясом».

Не варто забувати, як українців стояли в черзі до військкоматів в перші дні війни. Тому, можливо, після таких новин чимало людей захоче все ж піти на фронт, аби захищати територіальну цілісність своєї країни. Також, можливо, ще збільшиться потік нових волонтерів, які не тільки збиратимуть на автівки для військових, а ще на пакети для трупів росіян.

У будь-якому випадку українці готові до всього та чітко знають, з якою метою вони йдуть на фронт воювати. А росіяни?   

Нагадаємо, аналітика щодо путінської мобілізації від Тома Купера.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: Колаж Суспільне.

Фото: Getty Images, з вільних джерел, Reuters, з соцмереж



Читайте також