menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Може викликати загострення алергії»: як спалювання листя впливає на вінничан

09.10.2021 18:15

Що насправді відбувається з екологією, коли ми спалюємо листя?

Щороку деякі вінничани спалюють листя, забуваючи наскільки це не екологічно. Якщо до стану довкілля їм байдуже, і їх не спиняють навіть Закон України, то, мабуть, вони не усвідомлюють, що спалювання листя негативно впливає на наше здоров’я. Інформаційна Вінниччина з’ясувала, як погіршується стан людини, а також дізналась, як по-іншому позбутися сухого листя без наслідків для екології.

Всім відомо, що 13 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу». За це адміністративне порушення можна отримати штраф до 30,6 тисяч гривень.

Проте, коли вінничани ігнорують закон та штрафи, то більш за все страждає від цього екологія. Як розповіла Інформаційній Вінниччині голова громадської організації «ЕкоПлатформа ДІЛИ» Марія Леванчук, спалення листя має багато негативних наслідків, як для людей, так і для довкілля.

«Тліюче листя виділяє отруйні гази, зокрема, бензопірен. Це такий собі канцероген, який у людини може провокувати рак. Відповідно, спалювання листя так само призводить до забруднення повітря, зростання викидів СО2 та інших сполук, що розігрівають нашу планету та посилюють зміни клімату. Крім цього, небезпека паління листя ще й в тому, що вогонь може стати неконтрольованим. Величезну кількість лісових пожеж в Україні восени провокують саме невеликі купки листя, яких намагалися позбутися. Таким чином, пожежі руйнуть цілі екосистеми. В них гине велика кількість тварин та рослин, що впливає на зникнення певних видів взагалі», - зазначила Марія Леванчук.

Екологиня запропонувала варіант, як правильно позбутися листя. Для цього потрібно контейнер або яму:

«Листя можна компостувати. Якщо говорити простіше, воно добре перегниває у контейнері або ямі. Резервуар з компостом має мати гарний доступ до повітря, а ще його можна періодично зволожувати. При цьому цей пункт зовсім не обов’язковий, якщо компостна яма буде на вулиці,  осінній дощ зможе добре зробити свою справу. Таким чином, ви ще й отримаєте органічні добрива, які весною допоможуть вам під час саджання грядок. Потрібно не забувати, що листя – це органічні відходи. Ми ж не палимо залишки від овочів», - зауважила громадська діячка.

Окрім цього, ми звернулися ще й до сімейного лікаря Надії Ліщини та дізнались, як саме спалювання впливає на здоров’я спалювання. Вона зазначила, що таке дійство викликає розвиток алергічних захворювань.

«Особливо важко тим, хто страждає від бронхіальної астма, таке дійство несе за собою негативні наслідки. При частому отруєнні від спалювання листя можуть виникнути й більш серйозні проблеми зі здоров’ям. Якщо в глобальних масштабах спалювати листя, підвищуються шанси розвитку раку легень», - розповіла сімейна лікарка Надія Ліщина.


Нагадаємо,  жителі Могилева-Подільського з подивом помітили квіти бузку на вулицях.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.


Фото:з вільних джерел


Читайте також