menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Можна допомогти реалізувати гарні ініціативи»: вінницький депутат про прийом громадян (Фото)

23.03.2023 16:30

Михайло Ганчук розповів, як відбувається прийом громадян ®

Не секрет, що кожен вінничанин може звернутися за допомогою до депутатів Вінницької міської ради. Прийом громадян щовівторка проводить Михайло Ганчук у приміщені офісу «Слуга народу» у Вінниці. До нього звертаються переважно люди пенсійного віку, але депутат міської ради прагне, щоб і молодь теж використовувала таку можливість. Для I-VIN.INFO депутат Вінницької міської ради Михайло Ганчук розповів про сам прийом громадян, які вбачає плюси і мінуси, та з якими проблемами чи ідеями вінничанам можна звернутись. 

«Саме у цьому приміщенні відбувається зустріч з більшістю депутатів від партії «Слуги народу», в тому числі, зі мною. Щовівторка з 16:00 до 18:00 я проводжу прийом громадян. Чому саме така періодичність? Тому що мені хочеться більше спілкуватися з людьми. А взагалі депутати можуть і 1 раз на місяць проводити прийом громадян, адже в законі не прописано скільки разів депутати мають проводити зустрічі», - пояснює Михайло Ганчук. 

Зазвичай на прийом громадян люди приходять без реєстрації. Якщо є черга, можна присісти на зручні місця для очікування. Як зауважує Михайло, найбільшу користь з прийому громадян може отримати молодь, яка має свої ідеї. Це ініціативи, як покращити місто, зробити його чистішим тощо. Або проєкти для ОСББ. 

«Тут можна поділитись цікавими корисними ідеями для громади і я допомужу дати їм хід далі. Це може взяти на озброєння активна молодь, адже дуже хотілось би почути і допомогти їм. Багато з них взагалі не знає, що можна прийти на прийом громадян зі своїми ідеями», - каже Михайло Ганчук. 

Здебільшого, на прийом громадян приходять пенсіонери, які прагнуть отримати фінансову допомогу.  

«Інколи на зустрічі приходять «професійні відвідувачі», які йдуть до всіх депутатів у всі партії. Вони знають кожного депутата і усім без винятку пишуть заяви на отримання фінансової допомоги. А хотілося б почути молодь і підтримати їх» - каже Михайло Ганчук. 

Згідно з рішенням міської ради, кожному депутату виділяються кошти в межах 30 тисяч гривень на 1 рік. Ці кошти депутат може витратити виключнл на допомогу тим людям, які цього потребують.  

«До мене звертались переважно за допомогою на лікування. Фактично 30 тисяч гривень на рік – це 2500 гривень на місяць. Якщо у вас є ідеї, ви хочете щось змінити, приходьте на прийом громадян до депутатів. Можна, варто і потрібно реалізовувати ідеї» - каже Михайло Ганчук.  

На виділення коштів для потреб громадян існує спеціальна процедура. Як розповіла помічниця міського депутата Наталія Воховська, аби отримати допомогу, обов’язково заповнюється заява. Її пишуть на ім’я депутата. В ній зазначається, у чому саме скрута, яку проблему треба вирішити. 

«Причина може у складності з хворобою чи інше. Цю заяву заповнюють, як і заяву про обробку персональних даних. Далі проводиться спілкування з депутатом. Якщо приймається рішення про видачу допомоги, пишеться пропозиція від імені депутата на видачу цієї допомоги. Далі відповідні документи депутат віддає на 30-те робоче місце у міську раду, там де приймають звернення громадян. Все розглядається у виконавчому комітеті і тоді призначається допомога», - пояснює всю схему допомоги Наталя. 

Далі допомогу можна отримати у відділені «Укрпошти», або ж кошти перераховують на рахунок того, хто звертався. Зазвичай видача допомоги займає 3 тижні і довше, такий процес.  

«Є люди, які нам потім телефоную і дякують. Є ті, хто не дзвонить, по-різному буває. Досить проста процедура, важкого тут немає. Були випадки, коли люди не могли прийти в час прийому, а приходили в офіс, заповнювали заяву в офіс-менеджерів. А ті, в свою чергу, передають депутатам», - каже Наталія Вокховська. 

Михайло Ганчук вже надавав допомогу жінкам, які виховують дітей з інвалідністю, пенсіонерам та людям, які борються з онкологією. Приходили і люди літнього віку, в яких не вистачало на сплату комунальних послуг.

«Тут важливо саме спілкування з людиною. Михайлу Дмитровичу завжди важливо поговорити з людиною, адже потім сам бачить, чи дійсно це їй треба і чого саме потребує. Траплялось, коли людина ще краще знала за нас, які документи потрібно для оформлення допомоги. Це вже дійсно такі «професійні відвідувачі», які мають свою мету», - розповідає пані Наталія. 

Був випадок, коли до Михайла Ганчука звернулась жінка, яка прагнула отримати пояснення від лікарні, а не зверталась за грошовою допомогою. Як пояснює помічниця депутата, звичайна людина теж може звернутися за поясненнями чи із запитом до вищих органів, проте не завжди знає як саме це зробити. Тому на допомогу приходять депутати, які мають більше можливостей і компетенції, аби допомогти громадянам. 

«Так, це може бути не лише матеіральна допомога. Адже сума виділяється дуже маленька, а людей з бажанням отримати кошти дуже багато. Тому прийом громадян не має зациклюватися лише на фінансах. Це може бути і депутатські запитити в різні структури в вимогою дати розяснення, прохання вплинути чи розібратись в різних ситуаціях, тощо », - каже Наталія Вокховська. 

Наразі прийом громадян Михайло Ганчук проводить кожного вівторка з 16:00 до 18:00 у офісі партії «Слуга народу», за адресою Park Tower Магістратська, 156A.

Нагадаємо, як у Вінниці організували навчально-тренінговий маратон «PRO бізнес».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також