menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Можна забронювати 50% військовозобов’язаних»: Михайло Ганчук про бронювання працівників

25.02.2023 16:00

Що варто знати про бронювання на підприємствах?®

В Україні 27 січня 2023 року уряд затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану. Постанова передбачає, що бізнес зможе забронювати до 50% військовозобов’язаних працівників на 6 місяців. I-VIN.INFO поспілкувався щодо цієї теми з депутатом Вінницької міської ради Михайлом Ганчуком.

«Всі прекрасно розуміють, що бізнес повинен працювати. Адже це все кошти, за які наша держава купує зброю і не тільки. Не буде зброї – не буде України. З іншого боку, якщо не буде людей на фронті, то не буде для кого цю зброю купувати. У цій важкій ситуації влада усвідомлюючи все, намагається знайти компроміс.

До бронювання працівників можуть долучитися підприємства, які є надважливими для країни», - каже Михайло Ганчук.

Наприклад, серед підприємств виокремили великих експортерів, сума річних надходжень підприємства в іноземній валюті становить більше, ніж 32 мільйони євро.

Ще виокремили великі стратегічні підприємства України, які сплачують податки на суму більше 1,5 мільйона євро в рік.

А от щодо бронювання працівників з малого та середнього бізнесу частково вирішує місцева влада.

«Це гарне рішення, адже місцеві органи влади найкраще розуміє потреби своєї громади. Зараз місцева влада розробляє критерії, які підприємства будуть «бронювати», але це всі підприємства що мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.

Також є ще умови: мінімальна зарплата цих підприємств повинна бути не менше середньої по регіону. А це приблизно 14 тисяч гривень», - зауважує депутат міської ради.

Додає, таким чином у підприємствах буде додатковий стимул піднімати зарплатню працівникам. А ще, не має бути заборгованостей по податках, що теж добре для покращення економіки.

«Важливо також розуміти, що можна забронювати 50% військовозобов’язаних не від загальної чисельності штатних працівників, а саме тих, хто підлягає мобілізації. Тобто, без врахування жінок, призовників (хлопців до 27 років), пенсіонерів, осіб людей з інвалідністю та інших працівників, які не є військовозобов’язаними. А також тих, хто утримує троє і більше дітей, тих, хто самостійно виховує дитину до 18 років та інших, які мають відстрочку від мобілізації згідно із законом», - каже Михайло Ганчук.

У ТОВ «Промавтоматика Вінниця» вже почали бронювати працівників. Проте для бронювання працівників варто навести лад у військовому обліку підприємства.

«Тобто, аби забронювати працівників, у всіх військовозобов’язаних мають бути військові квитки, вони повинні пройти медичне обстеження тощо. Це все дозволяє владі навести лад у документообігу з урахуванням прогалин, які були допущені», - каже Михайло Ганчук.

Списки заброньованих військовозобов’язаних співробітників затверджує Мінекономіки після погодження з Генштабом ЗСУ.

Нагадаємо, у Вінниці проводили проєкт з енергоаудиту житлових будинків.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Колаж 24 Каналу.

Читайте також