menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На місці колишнього замку у Вінницькій області стоїть пам’ятник засновнику міста (ФОТО)

27.09.2021 10:10

Досліджуємо історичну пам’ятку на Вінниччині

У Могилів-Подільському на Вінниччині зберігся пам’ятник засновнику міста Єремії Могилі. І встановили монумент максимально близько до того місця, де колись стояв його замок. Кореспондентка Інформаційної Вінниччини дізнавалась більше цікавих фактів про місто у місцевих мешканців.

Як відомо, на місці сучасного Могилів-Подільського у 1595 році волоський магнат Ієремія Могила розпочав будівництво замку. Проте згодом замок та навколишні землі пішли як придане за його донькою Марією Амалією Могилою (Могилянкою) та дісталися графу Стефану Потоцькому. Шляхтич зробив навколо фортеці справжнє місто і назвав його на честь батька дружини – Могильов.

Деякий час місцевість мала назву Могильов-на-Дністрі. Проте з початку 20-го століття перейменували на Могилів-Подільський.

Через 400 років вдячні жителі згадали засновника і у 1995 році спорудили йому пам'ятник. Зберігся він у чудовому стані й до сьогодні. Цікавим фактом є те, що розташували монумент максимально близько до того місця, де в далекому минулому був побудований замок, біля річки Дністер, що розмежовує Молдову і Україну.

З 2011 року біля пам’ятника Єремії Могилі облаштували парк з фонтанами, квітучими клумбами та майданчиками для дітей. Місцеві зазначають, що взимку тут по-особливому гарно: навколо сяють безліч гірлянд, є багато яскравих фотозон у формі серця та арок. Також можна прогулятися набережною та споглядати Дністер, на іншому березі якого видніються пагорби та будинки країни-сусідки – Молдови.

Місцеві мешканці запевняють, що ця місцевість особлива, тому що наповнена колоритом двох держав.

Біля цього пам’ятника всі полюбляють відпочивати, прогулюватись з дітьми, близькими друзями чи просто з домашнім улюбленцем. Також розповідають, що неподалік розташований ще один пам’ятник – Миколу Гоголю. Він один з перших пам’ятників на Вінниччині, адже його встановили у 1898 році. Загалом усе місто наповнене історичними згадками та цікавою архітектурою. А місцеві завжди радо зустрічають гостей та охоче розповідають про свій рідний Могилів-Подільський.

Окрім цього, сьогодні, 27 вересня святкують Всесвітній день туризму.


Нагадаємо, в Могилів-Подільському розташований один з чотирьох пам’ятників Джону Леннону.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак


Читайте також