menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На території кладовища за часів Другої світової війни проведуть розкопки у Вінниці

28.08.2021 14:55

У центрі Вінниці на німецькому кладовищі за часів Другої світової проведуть розкопки

Біля «Книжки» у Вінниці 27 серпня проведуть пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього німецького цвинтаря часів Другої світової війни. Розкопки будуть проводитись  на ділянці поруч з церквою Воскресіння Господнього, на околиці Центрального парку ім. М. Леонтовича, а також поблизу нічного клубу «Курсаль». Про це повідомляє Інформаційна Вінниччина з посиланням на сторінку у Фейсбуці «Центру історії Вінниці».

Народна спілка Німеччини по догляду за військовими могилами в Україні є замовником цього дослідження, а виконавць - спеціалізоване приватне підприємство «Пам’ять і слава».  Ще у 1941-1942 років німецька окупаційна влада облаштувала на цій території військовий цвинтар. А вже навесні 1942 року там хоронили німецьких солдатів.  І хоч стосовно ділянки на околиці сучасного Центрального парку точних відомостей наразі немає, проте вважають, що там, можливо,  були стихійні поховання німецьких солдатів у останні дні окупації Вінниці - в березні 1944 року. Проте ця інформація точно не відомо, тому її потрібно довести або ж спростувати.

А про ділянку з нічним клубом точно невідомо. Там теж проведуть дослідження. Для того, щоб під час розкопок нічого не пошкодити, перед початком роботи дослідники займались локалізацією комунікаційних мереж. Розкопки будуть проводити лише на вільних від будь-якої забудови ділянках. Дослідники не беруться робити прогнозів, тільки стверджують, що на локації в парку буде легше працювати.

Також відомо, що вже перепоховано більше 150 тисяч німецьких солдатів. А саме підприємство «Пам'ять і слава» наразі перепоховало близько 80 тисяч німецьких солдатів.


Нагадаємо,на початку ХХ століття на території Вінниччини було всього дві жіночі гімназії.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.


Фото: зі сторінки у Фейсбуці.

Читайте також