menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині батьки дітей з інвалідністю можуть взяти двотижневі «відпустки» (ФОТО)

30.06.2023 12:00

Відновили надання послуги «Тимчасовий відпочинок»

На Вінниччині стартував перший заїзд в рамках послуги «Тимчасовий відпочинок» на базі центру «Обрій». Тут протягом 15-ти днів можуть перебувати вісім діток з інвалідністю, повідомляє I-VIN.INFO.

Послугу отримує сім’я та дитина з інвалідністю. Це, зокрема, діти від 6 до 18 років з ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна, гіперактивністю, інтелектуальними та психічними порушеннями, епісиндромом. 

Діти проживають в умовах, наближених до домашніх, і доступному середовищі. Водночас дитина, перебуваючи в закладі, проходить сепарацію від батьків. Вони отримують досвід самостійного проживання, комунікації з однолітками та дорослими, які не належать до числа родини.

Діти перебувають в кімнаті по двоє. Їх забезпечують п’ятиразовим харчуванням, цілодобовим спостереженням медичної сестри та доглядом. Їм надають потрібні індивідуальні послуги – заміна памперсів, одягання, підмивання, вмивання. Протягом дня проводяться заходи з виховання та сприяння розвитку дітей, організації їх дозвілля і відпочинку. 

За словами Першого заступника начальника ОВА Наталі Заболотної, послугу «Тимчасового відпочинку» будуть продовжувати надавати впродовж літнього та осіннього періоду за рахунок коштів обласного бюджету. Загалом близько 10 тисяч дітей з інвалідністю на Вінниччині. Відтак планується охопити близько 80 родин: 

«Якщо говорити про стандарт послуги для батьків або осіб, які виховують дитину з інвалідністю, за стандартом передбачено 30 днів. Вони можуть ділитись на різний проміжок часу. Але з досвіду ми беремо 15 днів. Це оптимальний варіант, аби скористатись цією послугою. Вони мають право упродовж року подати заявку ще раз. Але ми маємо розуміти, що охопити усіх, хто потребує цієї послуги, двічі за один рік майже неможливо. Проте щороку є ті, хто кілька разів звертаються для отримання цієї послуги». 

Так, на базі цієї послуги вже змогли опробувати аналогічну послугу для дорослих. Тобто, це вже догляд за дорослими особами з інвалідністю (старших 18-ти років). Її теж довели до державного стандарту, який затверджується Кабінетом Міністрів. До того ж, в групі дітей вже є троє випускників, яким влітку та на початку осені виповниться 18 років. Вони були першими у загоні.

«Коли ми говоримо про інституалізацію, то варто починати не з реформування інтернату, а зі створення послуги для сімей, де виховуються діти з інвалідністю. В ідеалі – починаючи з послуги раннього втручання, яка теж працює на базі закладу. Тоді, коли в дитини тільки виявляється підозра на інвалідність, команда фахівців вже працює з сім'єю. Сім’ям дозволяють організувати побут та своє життя так, щоб не розпастись. Організувати для себе та дитини комфортний простір, проведення різних процедур, мінімізувати подальшу інвалідизацію», - підкреслює Наталя Заболотна.

Як додає директорка КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій»» Світлана Демко, через один-два місяці у Вапнярці теж планується відкриття можливості послуги «Тимчасовий відпочинок». Там ще перед війною розпочали готувати приміщення:

«Ми зараз навчаємо мам, лідерів громадських організацій, аби вони лобіювали ці послуги на рівні своїх адміністрацій, регіонів. У липні ми знову будемо проводити Всеукраїнську конференцію-семінар для 15-ти лідерок громадських організацій, які приїдуть сюди з своїми дітьми. Потім весь цей репортаж будуть показувати своїм депутатам у 15-ти областей України, що змогла Вінниця під час війни. Є великий наплив. Ми не можемо відмовити нашим колегам показати досвід, який можливий при спільній співпраці нашої адміністрації та громадських організацій». 

Нагадаємо, з Вінниці на «Тимчасовий відпочинок» запрошують батьків, які виховують дітей з інвалідністю. Тому, якщо вашій дитині з 7 до 18 років, і вона потребує постійного стороннього догляду, то вам готові допомогти.

Для отримання послуги «Тимчасовий відпочинок» необхідно звертатись в центр «Обрій» за телефоном – 063 512 88 98. Які потрібні для цього документи можна переглянути у нашому матеріалі.

Довідково:

Наприкінці 2018-го року вдалось апробувати послугу «Тимчасовий відпочинок». Її пройшли успішно і за результатами двомісячної роботи зрозуміли, що це необхідно та актуально.  

Вінницька область – єдина в Україні, яка надавала за власні кошти унікальну послугу, що направлена на підтримку сім’ї та профілактику деінституалізації дітей з інвалідністю.  

Протягом 2019-2021 років соцпослугу надавали батькам на базі Центру «Обрій» в селі Дорожне. За цей час охоплено послугою 396 родин, а витрачено 6862 тисяч гривень з коштів обласного бюджету. Успішне надання послуги під час карантину надихнуло колектив центру розпочати надання послуги під час війни. 

Така підтримка дає можливість батькам підтримати своє фізичне та психічне здоров’я, запобігти психологічному вигоранню, укріпити родинні стосунки, може стати альтернативою оздоровлення та відпочинку для дітей, осіб з інвалідністю, що потребують постійного стороннього догляду з важкими формами інвалідності.  

Нагадаємо, у Вінниці відкрили Консультативно-координаційний центр.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Діана Праведна 



Читайте також