menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині набирають помічників ветерана

05.07.2023 20:45

Помічники ветерана стануть менторами для тих, хто повернувся з війни

Міністерство у справах ветеранів України запустило пілотний проєкт під назвою «Помічник ветерана» на Вінниччині та ще трьох областях України. Помічники ветерана – це люди, які надаватимуть юридичну, психологічну та адміністративну підтримку ветеранам та ветеранкам війни, а також їхнім родинам, повідомляє I-VIN.INFO.

Помічники та помічниці ветерана професійний супровід у межах системи переходу від військової служби до цивільного життя наших захисників та захисниць, які повертатимуться з фронту та служби додому.

«Помічники ветерана будуть обізнані в різних напрямках, починаючи від адміністративних послуг та закінчуючи психологічною підтримкою. Це мають бути люди з емпатією та емоційно стійкі. На цю посаду ми набираємо ветеранів війни, членів сімей військових, членів сімей загиблих захисників та захисниць України. Саме такі люди можуть зрозуміти, що потрібно таким, як вони. Це буде комунікація рівний з рівними», - розповідає завідувачка сектору Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області Інна Скакун.

Людей, яких на конкурсній основі відберуть на участь у проєкті «Помічник ветерана» протягом місяця навчатимуть усім аспектам їхніх майбутніх обов’язків на базі Вінницького національного технічного університету.

«На базі політехнічного університету існує центр ветеранського розвитку. З 1 серпня планується почати навчання помічників та помічниць ветерана у цьому центрі», - пояснює Інна Скакун.

Помічники та помічниці ветерана отримуватимуть заробітну платню. Вона залежатиме від обсягу надання послуг. Розраховуємо, що один помічник чи помічниця ветерана за день надаватимуть 20 різноманітних послуг. Якщо помічники дотримуватимуться цієї норми, то вони будуть отримувати 15 тисяч гривень заробітної плати.

«Зі своєї практики можу розповісти, що у деяких людей, які повернулись з війни, у цивільному житті настає певний ступор. Вони сидять вдома, чи в госпіталі і не знають, що їм далі робити, куди далі рухатись. Саме щоб провести ветеранів та ветеранок ось цим шляхом, від воєнних реалій до реалій цивільного життя, і потрібні будуть помічники ветерана», - каже пані Інна.

Кандидат на посаду помічника ветерана може подати заяву в електронній формі на участь у конкурсі винятково через інформаційний портал Е-ветеран.

Дізнатися більше про умови конкурсу на участь у проєкті «Помічник ветерана» можна на сайті Міністерства у справах ветеранів України за цим посиланням.

У Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській наберуть по 100 помічників та помічниць ветерана. За підсумками результатів діяльності помічників та помічниць в цих чотирьох областях, розглядатимуть перспективу запуску цього проєкту по всій Україні.

«На сьогоднішній день наша система абсолютно не готова до повернення учасників та учасниць бойових дій у цивільне суспільство. Якщо раптом війна закінчиться завтра, то ми опинимось в ситуації, коли сотні тисяч ветеранів та ветеранок із різноманітними фізичними та моральними травмами повернуться у свої громади. Саме тому ми маємо готувати фахівців, які допомагатимуть цим людям, вже сьогодні», - підсумовує координаторка проєкту «Помічник ветерана» у Вінницькій області Інна Скакун.

Читайте також, вінничанин врятував 70 поранених побратимів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: niknews.mk.ua та mva.gov.ua

Читайте також