menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині поступово церкви переходять до УПЦ

12.05.2022 16:30

Речник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ розповів про перехід церков

Через російську агресію, на Вінниччині церкви та духівництво московського патріархату переходить до київського. Про цю ситуацію детальніше розповів прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на «20 хвилин».

Як розповів в ефірі «Суспільного» прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна, громади на Вінниччині та духівництво усвідомлюють, що належність до московського патріархату є токсичною та небажаною в Україні. Також додає, є відео, де патріарх російської православної церкви кирило благословляє військових рф на війну проти України. Тому духівництво не бажає поминати у молитвах і належати до тієї юрисдикції, яка знищує Україну та її народ. Саме через це громади почали приєднуватися до Православної Церкви України. За даними речника,  від 24 лютого до єпархії приєдналося близько 40 парафій та п’ять священнослужителів, але чимало інших в процесі.

Як помітно з інфографіки «24 каналу», Вінницька область займає друге місце (після Хмельницької) за кількістю парафій мп. З 2055 релігійних організацій, що зареєстровані в області, 1000+ знаходиться в єдності з московським патріархатом, і лише 400+ з ПЦУ. За словами архімандрита Софронія, впродовж багатьох років москва намагалася впливати на Україну. Здебільшого, на свідомість людей, тому  багатьом священнослужителям та парафіянам досі важко усвідомити, що в Україні є власна помісна церква, яка ніяким чином не залежить від росії.

«У порівнянні з минулим роком динаміка переходу від УПЦ мп до ПЦУ збільшилася. Ця нова хвиля зумовлена агресією росії. Люди не хочуть мати нічого спільного з церквою країни-агресора. Церквою, яка благословляє вбивства людей. Яка підтримує вигадані хворобливі ідеологеми російського керівництва», — розповідає священник.

Для того, щоб релігійна громада приєдналася до ПЦУ, вона має провести загальні збори та проголосувати за вихід з МП. Після цього громада отримає статут у новій редакції. Якщо ваша парафія має бажання приєднатися до Православної Церкви України, тоді за більш детальною інформацією вам потрібно звернутися до Єпархіального управління.

Як додає Софроній Чуприна, священників вистачає в усіх приєднаних громадах, а кількість вірян збільшилась.

«Коли священнослужителі на місцях запитують людей, чому вони не ходили до церкви раніше, ті відповідають, що не хотіли молитися в храмі московського патріархату», — розповідає прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Також зазначив, що протиріч чи суперечок під час переходу від УПЦ до ПЦУ з боку священників мп або деяких парафіян наразі майже немає. За його словами, зараз час не для слів, а для реальних вольових вчинків з боку мп, а вони цього від них не бачать. Тому за поглядами священика, складається таке враження, що вони вичікують, хто переможе, і вже тоді будуть вирішувати, що їм робити далі.

«Вони говорять, що перестали поминати у молитвах патріарха кирила, що вони засуджують його. Але це, як кажуть у народі, замилювання очей і затягування часу. Релігійні громади, які це зрозуміли, полишають мп і приєднуються до ПЦУ», — зазначив архімандрит.

Нагадаємо,українським біженцям допомагають оператори зв'язку.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки у Фейсбуці Софронія Чуприни

Читайте також