menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінниччині пройшов фестиваль «Диво з горнятка – Тиманівська каша» (ФОТО)

15.10.2021 11:30

У День Козацтва, Покрови та Захисників України в селі Тиманівка відбувся фестиваль Тиманівської каші

У селі Тиманівка Тульчинського району пройшов осінній фестиваль «Тиманівська каша — засипана капуста». Під час фестивалю багато сіл представили свої вироби ручної роботи та традиційні страви, котрі кожний міг скуштувати, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради Катерина Третьякова розповіла: «Тульчинська територіальна громада об'єдналась ще у 2016 році і тоді виникло питання, які ж мають бути особливості саме у сільській місцевості. І тоді ми вирішили зробити акцент саме на Тиманівській каші, яка відома ще з часів козацтва. І вже у 2018 році започаткували перший фестиваль, який вже став традиційним».

Фестиваль організовується вже втретє, адже торік через карантин його проведення скасували. Представили світлиці 22 сільських закладів культури. Вони готували страви, котрі найбільш вживані й притаманні їм. І кожну страву представники культури презентували у різній формі - пісня, проза, духовна музика. Пиріжки, деруни, запечена риба, яблука, кабаки, квіти – все це було на столах.

Завфілії Будинку культури Тетяна Василівна села Шуро-Копіївська прокоментувала: «У нашому селі багато садків та полів. Навіть віршик, який я склала про наше село, стосується цього. Є багато робітників, котрі працюють саме у садках чи полях, навіть є ферма. Тому ми вирішили приготувати страви виключно з продуктів нашої місцевості. Сьогодні можна скуштувати пиріжки з яблуками, вишнею, сиром і коровай, який символізує наші врожаї».

Крім цього, відвідувачі фестивалю мали змогу побачити рушники з індивідуальними для кожного села з елементами вишивки.

Завідуюча бібліотекою Ніна Миколаївна та Олена Дубовик села Зарічне: «Сьогодні ми представляємо нашу світлицю з вишивками, так як наше мальовниче село славиться вишивальницями – Бугаленко Тетяна, Настечина Ольга, Острижнюк Катерина. А також вирішили показати, яку їжу найчастіше споживає люди нашої місцевості. Господині вміють готувати різні смачні та гарні страви. Це і налисники зі сметаною і картопляники з цибулею та грибами. Але наша основна традиційна страва, котру готували ще наші прабабусі – печеня (запечені тушковані реберця, які подаються з кисилицею), її подають на великі свята».

«Історія нашого села розпочинається з того, що тут колись було багато журавлів. Вареники, деруни, котлети, голубці – все, що зазвичай на святковому столі, те і сьогодні на цій локації. Крім цього, презентуємо виставки наших бабусь. Можна побачити навіть вишитий символ нашого села та рушник, вишитий фактично цілою громадою. Тоді зібралось багато майстрів, котрі працювали вечорами над одним великим рушником», - поділилися своєю історією вчителька школи та заступник директора з виховної роботи Тетяна Василівна села Журавлівка.

Також на святі виступали різні колективи. Одним з таких є народний колектив «Берегиня». Його представниця Галина Михайлівна розповідає: «Ми приїхали з села Кирнасівка Тульчинського району. Нас запросили і ми з радістю погодились, навіть підготували свою локацію. Взагалі, наш колектив заснувався ще років 20 тому, але співали й раніше. Починали свою діяльність з того, що ми їздили у різні міста і там виступали. Є багато схожих ансамблів до нашого з молодими людьми, але в нашій віковій категорії ми єдині».

Нагадаємо, подільська майстриня поділилась рецептом тиманівської каші напередодні фестивалю.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький




Читайте також