menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

На Вінничині для родин переселенців впроваджують унікальну арт-терапевтичну програму «Творчість лікує 3.0» (ФОТО, ВІДЕО)

22.05.2022 16:00

У Стадниці до Дня Святого Дунстана провели благодійну програму

21 травня 2022 року до Дня Святого Дунстана, покровителя ремісників, у Стадниці (шість кілометрів від Вінниці) вперше прошла благодійна програма для родин переселенців «Творчість лікує 3.0». У програмі приняли участь понад 50 дітей з членами їхніх родин, котрі втратили свої домівки внаслідок війни в Україні, повідомляє I-VIN.INFO.

Захід організовано Центром ремесел «Дунстан» за підтримки Громадської організації «Центр соціальної адаптації та розвитку «Європейська ініціатива», Вінницької міської ради та Національної поліції у Вінницькій області. Війна травмує людей як фізично, так і психічно, що для якості життя може бути навіть більш небезпечно. Внаслідок цього важливим завданням є нормалізації психічного стану дітей та їх батьків.

«Зараз багато хто дбає про те, щоб у родин переселенців, які постраждали через війну, був дах над головою, їжа та одяг. Але не менш важливим є психологічна допомога, що усуває невидимі психотравми, які призводять до серйозних проблем зі здоров'ям та соціалізацією. За допомогою творчих проявів – вивчення ремесел, рукоділля, малювання, музики, командних рухливих та логічних ігор ми зменшуємо наслідки первинного стресу – страху обстрілів, втрати даху над головою, розлуки з родичами та друзями.» – зазначив Сергій Десяк, засновник Центру ремесел «Дунстан».

Ефективним інструментом психологічної допомоги родинам переселенців у Вінницькій області є унікальна арт-терапевтична програма «Творчість лікує 3.0», створена на базі проєкту «Творчість лікує!», який у минулому році успішно впровадив Центр ремесел «Дунстан» за підтримки Українського культурного фонду. Унікальність програми в тому, що усі заходи спрямовані на покращення фізичного та психічного стану родин переселенців, на адаптацію її до соціуму, розвиток комунікації з використанням народних ремесел, середньовічних ігор та різноманітних практик арт-терапії.

Як відбувався дебют програми? Біля самих воріт Центру ремесел гостей очікувала казка, яка ожила – дітей та дорослих зустрічали король Артур та його Королева. Яскравий одяг та цікаві середньовічні історії захопили увагу учасників та учасниць з перших хвилин. Спочатку для дітей провели екскурсію, познайомили їх зі світом народних ремесел та історіями середньовічної Європи часів Святого Дунстана. Охочі могли спробувати витягти Ескалібур – меч короля Артура – з каменю, послухати історію про Гластонберійський терен та Колодязь Чаши, власноруч дробити зерно у стародавній ступі. Дітям були доступні усі середньовічні розваги: вони пробували свої сили у метанні шнурків, проходили середньовічний лабіринт, вчилися ходити на цимбах, каталися на гойдалках, змагалися на командних лижах та залізних конях.

У таких іграх діти змогли вдосталь потренуватись ще влучніше кидати в ціль, ще швидше пройти лабіринт та ще якісніше виконувати арт-терапевтичні завдання. Після екскурсії та активних розваг на свіжому повітрі краще, що могло чекати учасників та учасниць – це їжа, приготована власними руками. Спочатку хлопці і дівчата зібрались у стані Лицарів Круглого столу і вислухати історію від Короля Артура про стародавню технологію будови Помпейської печі, яка дозволяє їй дуже швидко готувати страви.

«Той час, який ми витрачаємо на реалізацію програми для цих дітей – особлива місія особисто для мене, – зазначила ведуча програм Ольга Бубновська. – Наша задача – подарувати їм щастя безтурботного дитинства. У нас багато ігор на активність, де треба прикласти зусиль, але коли діти бачать, що їм доступно абсолютно все те, що й іншим – це дуже важливо, у них одразу очі горять». Майстер Микола Мурашов запросив учасників та учасниць з їх батьками до великого столу під навісом, де вручив їм маленькі шматочки тіста, які вони всі разом мали перетворити на майбутню піцу. З тістом треба було поводитись ніжно та обережну. Готували «Маргариту». Діти поділились на пари, дехто працював з батьками, інші – з друзями.

Це була злагоджена командна робота, де всі ділились враженнями один з одним, багато посміхались і з нетерпінням чекали смачної піци на дровах – яка і стала їх винагородою за старання. Відпочинок для дітей у Центрі ремесел «Дунстан» розпочався так само активно, як і завершився. Вдягнені у середньовічні костюми діти змагалися із стрільбі з луків, робили фото у лицарських обладунках і навіть мали змогу імітувати справжні двобої – звісно, з безпечними дерев’яними щитами та мечами. Діти багато чого дізналися про стародавні ремесела та навіть власноруч викарбували монету Святого Дунстана. Найвідповідальніша частина заходу і водночас дійство, яке підсумовує всю програму це «Посвята у лицарі».

Діти вислухавши натхненне наставлення від короля Артура, урочисто пообіцяли бути добрими, чуйними та відважними. Король Артур посвятив кожного та кожну у лицарі та леді-лицарі, а діти радісно вітали один одного. На пам'ять група отримала Королівську грамоту про Лицарську посвяту. Не було переможених і переможців – адже кожен та кожна отримали масу емоцій та яскравих посмішок. З такою ж радістю спостерігали за ними майстри і майстрині Центру, які багато працювали для реалізації цього проєкту.

«Сьогодні ми досягнули поставленої мети - подарували діткам та їх батькам день розваг и приємних вражень! Це важливий процес соціалізації, психологічної реабілітації і відпочинку. З цим молодим поколінням українців ми зустрічаємось не вперше, потрібно відзначити і їх вклад у волонтерську діяльність, дітки намалювали багато яскравихлистівок. Завдяки нашій організації, разом з гуманітарною допомогою, малюнки потрапили до воїнів ЗСУ, що лікують поранення в міських закладах охорони здоров’я. Вдячний нашим партнерам які прийняли участь у сьогоднішньому заході: транспорт від міської ради, безпека і організація від поліції, фінансовий супровід від Міжнародного фонду соціальної адаптації та звичайно яскраві емоції від Центру ремесел «Дунстан» - підсумував подію Юрій Бурєнніков, керівник проектів ГО «Центр соціальної адаптації та розвитку «Європейська ініциатива».

Враження батьків. Про ефективний старт програми і користь, яку вона дає дітям, можна було будувати висновки вже на підставі того, як реагували їхні батьки. Дивовижно, але вони отримали не менше задоволення і вражень, ніж їх малюки.

«Знаю по собі, що дорослі переселенці, зазвичай, майже безперервно читають новини, сподіваючись зрозуміти як бути далі - лишатися-чекати, вертатися в рідні краї чи тікати далі захищаючи дітей від жахіття війни. А в цей час найменші переселенці, діти, залишаються якби сам на сам не лише зі своїми віковими кризами, а ще й з жахливим досвідом бомбардувань, життя в окупації чи втечі до безпечних локацій. В «Дунстані», під мирним небом і без сирен, коли я бачу як дітки бігають і граються, чую їх гамірний сміх та командні рахувалки, це для мене і є джерелом надії, що наших дітей, все ж таки, чекає безпечне і вільне майбутнє», - ділиться своїми спостереженнями переселенець Юрій з м.Суми.

«Ми отримали неймовірні враження від заходу на який нас запросили. Ми довгого не могли зважилися на цю поїздку, але дуже щасливі, що тут побували. Свіже повітря, забезпечена безпека та така тепла та щира зустріч дала нам можливість відволіктися і по справжньому душею відпочити.Вразила різноманітністьта насиченість заходу.Щоб так об'єднати історичні, духовні,пізнавальні, фізичні та сучасніметоди, могли лиш професіонали своєї справи. Діти трішки зголодніли і знову диво, на нас чекав майстер клас з піци, де ми її приготували в печі і поїли. Для нас ця зустріч просто неперевершена... аджепідчас війни так важко забезпечити дітям щасливе дитинство, ми тут змогли це зробити», - зазначила Марія, вимушена переселенка з Херсону.

Що далі? Арт-терапія визнається однією з найрезультативніших форм психологічної допомоги у кризових ситуаціях. Незважаючи на те, що цей напрямок психотерапії виник порівняно недавно, в даний час арт-терапія застосовується практично при всіх формах психічних порушень. Тому надзвичайно важливим є проведення таких арттерапевтичних програм.

«Наразі через війну ми усі маємо складні умови для життя. Але люди, які вимушено залишили свої домівки та невизначений час навіть не можуть повернутись у рідні краї, переживають глибокі психологічні кризи. І це зовсім не означає, що ці люди слабкі або безпорадні. Навпаки, ми всі засвідчуємо мужність, силу та витривалість наших людей. Але і сильним потрібна підтримка та можливість відпочити, особливо дітям. Під час викликів війни прокинулись архетипи сильних героїв, притаманні нашому народу. Програми Центру ремесел «Дунстан» допомагають дітям зануритись у проживання славетних міфів та казок, активно і творчо випробувати себе у вправах та просто гарно провести час зі своїми рідними та друзями. А наші майстри і психологи, які майже не помітно присутні в усіх заходах на «Дунстані», фахово і з задоволенням проведуть учасників по всім локаціям програм «Творчість лікує», - каже Лілія Немаш, психолог програм Центру ремесел «Дунстан».

На жаль, війна зумовила проблему фінансування проведення програм, адже вимушені переселенці переважно не спроможні компенсувати витрати роботу психологів та майстрів, транспорт, матеріали для проведення майстер-класів та витрат на утримання території.

«У квітні ми почали проводити на волонтерських засадах благодійні програми для родин переселенців, проте через брак коштів ми були вимушені призупинити свою діяльність. Зараз ми проводимо комунікацію з волонтерськими організаціями, потенційними донорами, органами влади задля фінансування проведення наших програм для родин переселенців та дітям з інвалідністю», – зазначив Микола Мурашов, керівник програми «Творчість лікує 3.0».

З питаннями щодо організації програм та підтримки нашого центру можна телефонувати за номером: +380 66 453-09-63. Інформація про Центр Ремесел «Дунстан» та як дістатися на сайті. За ходом реалізації проєкту можна слідкувати на сторінках соціальних мереж Центру ремесел «Дунстан» у Фейсбук.


Нагадаємо,вінницька тренерка з тхеквондо – про спорт, який об’єднує та вчить перемагати.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані організаторами благодійної програми

Читайте також