menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«На водоймах загинуло 36 осіб»: вінничанам нагадують про безпеку

07.07.2023 14:40

Правила безпеки на річках і озерах

Сьогодні українці відзначають традиційне свято – Івана Купала. У цей день люди зазвичай ходили святкувати та проводити обряди до річок, ставків та озер. Проте у наших реаліях варто пам’ятати про правила безпеки і всі можливі загрози, які несуть водойми, особливо для дітей. I-VIN.INFO зібрав найважливіші поради, як безпечно проводити час біля річок та ставків.

За даними Головного управління ДСНС України у Вінницькій області, з початку року зареєстровано 46 нещасних випадків, які пов’язані з ситуаціями на водоймах. На жаль, загинули 36 осіб, а травмувались – 6. Вдалось врятувати 11 людей.

Лише за минулу добу загинула одна людина на водоймі. Через це не менш важливо, аби діти та дорослі знали правила безпеки на озері, користувалися порадами, та розповідали іншим.

Отож, основні поради, про які згадує і ДСНС України:

·Краще купатися вранці або ввечері. Тоді ви не перегрієтеся на сонці і будете почувати себе добре.

·Не варто плавати більше 20 хвилин. Взагалі, цей час слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хвилин.

·Не можна пірнати у воду після тривалого перебування на сонці! При різкому охолодженні у воді настає рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання!

·Не можна купатися в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

·Вибирайте річки та озера, в яких можна купатися. Саме на цих водоймах чисті та безпечні дно і вода.

·Не запливайте далеко. Правильно розраховуйте свої сили.

·Якщо ви заплуталися в стеблах, водоростях, треба зупинитися, прийняти положення «поплавка», і звільнитися від них.

·Варто обережно плавати на надувних матрацах, іграшках. Вітром їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути. Це є небезпечно!

·Не можна плавати з трубкою при сильних хвилях!

Більше порад можна переглянути на сайті Головного управління ДСНС України у Вінницькій області.

Як зазначила начальниця відділу агітаційно-пропагандистської роботи Центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Оксана Урбанська, основні правила безпеки мають знати не тільки діти у школах, садочках, а і дорослі.

«Важливо, аби люди на водоймах контролювали ситуацію. І якщо ви бачите потопельника і відчуваєте, що можете щось вдіяти – допоможіть! Під час рятування варто максимально враховувати плин води, вітер, відстань до берега. Намагайтеся заспокоїти плавця, який вибився із сил. Якщо постраждалий може контролювати себе, він має триматися за плечі свого рятівника. Якщо ж постраждалий не контролює своїх дій – поводитися з ним треба жорстко, не даючи йому впасти у стан паніки. Тоді його треба міцно обхопити однією рукою за плече, а другою гребти до берега», - зазначила Оксана Урбанська.

Також додає, якщо ви не впевнені у власних силах, то в жодному разі не заходьте у воду. Одразу викликайте надзвичайників за номером 101.

«Використайте підручні засоби для порятунку людини – палицю, пасок тощо. Це на випадок, якщо місце не обладнане для купання, відсутнє рятувальне коло і поруч відсутні ті, хто може допомогти. А взагалі, відпочивати на водоймах дозволено виключно в тих місцях, де наявний рятувальний пост. Це стосується і баз відпочинку з басейнами», - зауважує речниця.

Нагадаємо, у Вінниці проведуть тематичні заходи до свята Купала.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: ДСНС України.

Головне фото: з вільних джерел.


Читайте також