menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наш заклад тепер як символ стійкості»: замість вікон у вінницькому Celentano стоять листи ДСП (ФОТО)

27.07.2022 16:30

Як заклад біля Площі Перемоги відновлює свою роботу після вибухів

Ракетний обстріл у Вінниці, що стався 14 липня, залишив після себе моторошні спогади та зруйновані будинки без вікон та дахів. Проте на Площі Перемоги вже поступово свою роботу відновлюють кав’ярні, магазини, аптеки та інше. I-VIN.INFO поспілкувався з директоркою ресторану «Celentano» та дізнався, що він продовжує працювати попри активні ремонтні роботи.

Ресторан «Celentano» знаходиться на проспекті Коцюбинського, поруч з Будинком Офіцерів. Як розповідає директорка Олена, коли зранку 14 липня почалась повітряна тривога, працівники попередили всіх гостей про найближче укриття.

«Було двоє гостей. Вигнати людей на вулицю ми не маємо права, тому попереджаємо, що потрібно пройти в укриття і можемо запропонувати запакувати їжу з собою. Але вони вирішили доїсти салати, тому частина персоналу залишилась на барі. Інша частина перейшла до укриття. Раніше під час повітряної тривоги не закривали заклад, а зараз закриваємо, бо працює лише літня тераса», - ділиться Олена.

Директорка додає, що наразі люди можуть залишитися на терасі. Проте всім розповідають про безпечніше місце під час повітряної тривоги. В середині ресторану проходять ремонтні роботи. Вибухова хвиля пошкодила вікна в залі, стелю, вікна на кухні та інше. Замість них стоять листи ДСП, які розмалювали місцеві художниці.

«На цих малюнках символізм такий: соняшники – це місця концентрації окупантів, яких винищують наші військові. А листочки – це кожен з орків, які наразі полягли. І так якось стає приємніше дивитися на цю картину, бо бачиш цей масштаб і розумієш, що це добре. Дівчата малювали в стилі Марії Приймаченко. Саме її творчістю надихались», - з посмішкою розповідає директорка Олена.

Вранці 14 липня вона працювала в ресторані. Весь колектив був налаштований на продуктивний день. Серед працівників ніхто не постраждав. Хоч і було багато битого скла, пилюки, проте ніхто навіть не порізався.

«Ми самі кажемо, що народились в сорочках. Навіть в кожухах напевно, бо тільки в однієї жінки був синяк невеликий. До речі, записи з моменту вибуху не збереглись. Скоріш за все, вибухова хвиля вибила не тільки вікна, а ще й за хвилину до влучання ракет перервала запис з камер спостереження. Не знаємо, чому так сталось, адже до цього все працювало, а ось цей момент зник із запису», - каже Олена.

Приліт ракет у Вінниці директорка закладу згадує зі страхом. Проте радіє, що всі працівники та гості залишися живі. Навіть декоративні пляшки у залі не впали та не побилися від вибуху. Наразі вдалось відновити стелю, закрити дірки від вибитих вікон, і відновити роботу на літній терасі. Відшкодовувань від міської влади не отримували.

«Вони приходили і фіксували пошкодження по зовнішньому боці. Проте, аби отримати відшкодовування за засоби виробництва, направили до Європейського міжнародного суду. Нічим іншим не могли допомогти», - розповідає директорка закладу.

Наразі в ресторані «Celentano» набагато менше відвідувачів, ніж до вибуху. Через спеку на літній терасі мало відвідувачів, проте увечері трохи більше.

«Зрозуміло, що вдень люди хотіли б сховатися в приміщення з кондиціонером, проте поки не можемо їх туди пустити. Здебільшого, заходять під вечір після роботи і ми, звичайно, раді кожному. Це для нас більше моральна підтримка, що до закладу йдуть люди», - ділиться Олена.

Також додає, у працівників з’явився ще потужніший бойовий дух та бажання працювати, аби скоріше відновити ресторан.

«Мої люди кажуть, що вони ще більше хочуть старатися, впиватися в роботу, аби показати їм (окупантам – ред.), що ми не здаємося! Зрозуміло, що було важко в такому пригніченому стані працювати. Особливо, в перші дні. Ми приходили сюди прибирати скло. Його було дуже багато. Просто тонна. Але зараз вже легше», - розповідає директорка закладу.

Після вибухів ніхто з персоналу не хотів звільнитися. Всі залишились на місці і далі продовжують свою роботу. Серед речей, які шкода було втрачати – це вазони. За словами Олени, їх добряче посікло склом, проте вони теж помалу відновлюються.

«Для персоналу наш заклад тепер як символ стійкості та незламності. Тому й далі будемо працювати», - запевняє Олена.

Нагадаємо, через повномасштабну війну Україну чекають негативні екологічні наслідки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Руслана Сивак


Читайте також