menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наша мета — мати таку ж ефективну модель самоврядування, як у Польщі», — делегація з Вінниччини (ФОТО)

30.05.2022 21:35

Представники Вінницької області зустрілись із польськими партнерами WOKISS

Делегацію Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» 22 травня приймали з візитом в офісі Великопольського центру освіти та досліджень місцевого самоврядування (WOKISS), повідомляє I-VIN.INFO. Дводенний візит пройшов у місті Познань Великопольського воєводства та складався з офіційної зустрічі, на якій презентували діяльність організацій та розроблену МГО програму гуманітарної співпраці між територіальними громадами України та Польщі. 

Голова Ради WOKISS Мирослав Бронішевський презентував діяльність організації та розповів, що товариство є найстаршою і найбільшою регіональною організацією з 1990 року, в яку входить 245 гмін і 30 повітів. 

«Ключовою територією діяльності WOKISS є Великопольське воєводство, також членами Центру є органи місцевого самоврядування Любуського, Західнопоморського, Лодзинського і Нижньосілезького воєводств. При цьому у Центрі працює 16 осіб, але в поточному режимі він співпрацює з понад 90 експертами з різних галузей права, соціальної, суспільно-політичної, громадської сфери. Щороку органи місцевого самоврядування навчають у нас понад 200 своїх працівників. Це дуже потрібна допомога для ОМС», — розповів Мирослав Бронішевський.

Заступниця голови WOKISS Агнешка Менделевська розповіла про формат співпраці польських гмін та українських громад з урахуванням воєнного часу. За її словами,

польські громади виявляють бажання допомогти Україні, і вже зробили багато благодійних вчинків. Сама система гуманітарної допомоги тут систематизована — те, що збирають для пожертв люди, потрапляє у загальний вантаж гміни, потім — повіту, потім — воєводства, і зрештою у гуманітарний хаб. Звідти допомога розтікається по містах і селах України, знаходячи тих, хто її потребує.  

Голова МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк звернувся до керівництва WOKISS зі словами вдячності всьому польському народу за підтримку українців — тих, що були вимушені покинути свої домівки і переселитися до дружньої Польщі, і тих, хто боронить кордони Європи в Україні. І наголосив на тому, що багаторічна співпраця з WOKISS має на меті створення в Україні системи влади, такої ж, як у Польщі. 

«Наша організація співпрацює з WOKISS ще з 2006 року. Нам випало щастя познайомитися для важливої справи. Та ми використали наші можливості не сповна, тому що ми не досягли мети, яку ставили перед собою: мати таку ефективну модель влади на рівні територіальних громад, яку має Польща. Польща сьогодні є лідером місцевого самоврядування і дає фору Старій Європі», — зазначив Сергій Татусяк.  

У складі делегації МГО були представники Вапнярської громади Тульчинського району Вінниччини на чолі з головою Олександром Горенюком. У Познань вони прибули в рамках підготовки до підписання угоди про партнерство між Вапняркою та гміною Грабув, яка теж є членом WOKISS. Для громад-партнерів гуманітарна співпраця значно спрощується, як і можливість спільної проектної участі в культурних програмах, програмах обміну, освітніх проектах тощо. 

Гуманітарна співпраця між регіонами двох країн можлива і до підписання таких угод. МГО «Україна-Польща-Німеччина» презентувала програму «Разом переможемо», в рамках якої гмінам Польщі пропонується знайти партнерів в Україні для гуманітарної співпраці. 

«Громади зможуть мати прозорий підзвітний механізм передачі зібраної допомоги в Україну, конкретних партнерів з конкретними потребами, також громади-партнери зможуть робити взаємовигідні оновлення інфраструктури, — розповіла під час презентації комунікаційна менеджерка УПН Ірина Басенко. —  Крім того, ми ще й зможемо забезпечити широке висвітлення такої діяльності на партнерських ресурсах ГО «Медіа-Центр», щоб українці знали і мали розуміння про ті обсяги і масштаби допомоги, якою ділиться з нами Польща». 

Ще один аспект співпраці — культурні обміни. Українських дітей, які зараз страждають від бойових дій на території держави, пропонують привозити до Польщі на короткі канікули. Там знайомити їх з польськими однолітками та проводити спільно час, на зразок дитячого табору. Разом вивчати культуру, мову, звичаї обох країн. Така допомога має багато плюсів, серед них цінність для гміни в тому, що витрачені на проект кошти залишаться в громаді у вигляді оплати праці, техніки, житла тощо. 

Керівництво WOKISS ознайомилося з програмою та наголосило, що рекомендуватиме гмінам та містам — членам організації розглянути подібні формати співпраці. 

Директор WOKISS Мачей Козік, з яким вінничани зустрілися напередодні, особисто провів гостей найпривабливішими місцями історичного центру Познані та познайомив з містом. При цьому тема України і сьогоднішньої війни в нашій державі звучала в процесі спілкування постійно.

«Польський народ розуміє весь жах і всю масштабність загрози від росії, адже ми вже переживали жахливу частину воєнної історії під час Другої світової. Тому ми допомагаємо українцям, підтримуємо вашу боротьбу. Але цього б не сталося, якби ми не побачили на початку вторгнення вашу волю до перемоги, і те, як ваш народ героїчно бореться сам на сам з ворогом, не маючи наміру здаватися», — зазначив пан Мачей.  

Нагадаємо, у громаді на Вінниччині стадіон прикрасили квітковою вишиванкою.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані Іриною Басенко

Читайте також