menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Наше суспільство дезінформоване про євроінтеграцію»: як у Молдові рухаються до ЄС

23.05.2023 16:00

Євроінтеграція Молдови: чому все не так просто?

Понад рік тому, 3 березня 2022 року, Республіка Молдова подала заявку на членство в ЄС. В той самий день, що і Грузія, та впродовж трьох днів після України. I-VIN.INFO дізнавався, як у молдовських містах, де колись панував радянський союз, реагують на євроінтеграцію? Адже російська пропаганда поширюється повсюдно, і наші сусіди, як з'ясувалося, не завжди готові їй протистояти. Про це I-VIN.INFO розпитав примара молдовського міста Ришкани Віктора Богатька. А також про те, чи усі в Молдові прагнуть співпрацювати з Україною.

За словами Віктора Богатька, у місті Ришкани влада намагається направляти місцевих до правильного розуміння євроінтеграції. Адже є люди, в яких спотворене уявлення про Європу.

«У нашій роботі заважають переконання людей про іншу культуру та особливості європейців, які постійно насаджувалися російською пропагандою. Наприклад, про одностатеві шлюби. А ми говоримо про зовсім інше. Адже євроінтеграція для нас – це якість доріг, тротуарів, інфраструктури. Це доступність для населення соціально-культурних об’єктів. Наше суспільство дезінформоване про євроінтеграцію», - каже Віктор Богатько.

Як запевняє примар міста, для влади головне - стабільність країни. Вони прагнуть покращувати умови проживання для населення за рахунок євроінтеграції. До того ж, основні проєкти, які вдалось виграти команді Віктора Богатька, надані з Євросоюзу.

«Ми і про це намагаємось казати населенню. Навіть таблички ставимо, розповідаємо. Один дитячий садочок відремонтували завдяки можливостям, які надала Японія. Інший садочок - завдяки проєкту від США. А третій заклад відремонтували завдяки Німеччині. Тобто, ми намагаємось співпрацювати з іншими країнами. Внести щось хороше у наш розвиток та євроінтеграцію», - зауважує примар міста.

Основна проблема упереджених людей у Молдові – вони не можуть зрозуміти, чому інші країни готові безкорисливо виділяти кошти. В їхніх головах засів стереотип з радянського союзу, що все так просто і безкорисливо не буває.

«Люди починають думати, що тоді влада щось продає, йде на поступки комусь або дозволить проведення гей-парадів. Звісно, є розуміюче населення. Ми намагаємось всім пояснити як працює євроінтеграція», - розповідає Віктор Богатько.

Також у Молдові є частина населення, яке одностайно підтримує російську політику. За словами Віктора Богатька, у країні є проросійські партії, лідери яких знаходяться закордоном. Проте розповідають населенню, як має бути в Республіці Молдови.

«Так, в нас є деякі проблеми. На жаль, до війни в Україні ми підписали контракт на газ. Він вийшов невдалим, адже потім почалось російське вторгнення. А ми ще й підписали по ринкових цінах. І сьогодні Молдова платить за газ найбільше у всій Європі», - зауважує примар Ришканів.

Цією проблемою легко зманіпулювати настроєм суспільства у Молдові. Попри це населенню все одно намагаються пояснювати правду та часто задають питання: «Що поганого в допомозі від інших країн?».

«Наприклад, Румунія нам фінансово допомагає, тому що румуни хочуть процвітання нашої країни. І це нормально. Ви ж теж допомагаєте сусідам, коли вони живуть бідно. Наприклад, допомагаєте людям похилого віку облаштувати паркан. Так само відбувається і на рівні країн», - запевняє пан Віктор.

На його думку, аби у Молдові пройшла успішна євроінтеграція, варто змінити політичну систему та об'єднати населення з владою. Окрім цього, місто Ришкани прагне співпрацювати з українськими містами. Наприклад, раніше з налагоджували співпрацю з містом Гнівань. Проте через пандемію та війну не вдалось вийти на повноцінний рівень партнерства.

«Мабуть, наразі співпраця з українськими містами може бути у вигляді обміну думок, напрацювання спільної позиції у процесах, які зараз відбуваються. Ми маємо по максимуму використовувати можливості від Європейського фонду, допомагати один одному та не допускати помилок у наших країнах. Вважаю, що це буде ідеальна співпраця з Україною, якщо постійно будемо на зв’язку. Можна також допомагати у реалізації проєктів від ЄС», - каже Віктор Богатько.

Нагадаємо,  у Молдові провели масштабний мітинг за євроінтеграцію.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький(i-vin.info).

 

Читайте також