menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Наслідки російських обстрілів на Вінниччині: відновлення повноцінної роботи ТЕС та зміна руху громадського транспорту

18.10.2022 19:40

Водночас вінничан попереджають про ймовірні вимушені обмеження електропостачання по місту

На Вінниччині 11 жовтня після повторних ударів по об’єктам енергоінфраструктури були серйозні руйнування: 242 населених пункти області залишились без світла. I-VIN.INFO поцікавився, яка наразі ситуація на ДТЕК Ладижинська ТЕС, чи буде графік аварійних відключень світла та чи оновлюватимуть графік руху громадського транспорту.

10-11 жовтня російські терористичні війська здійснили масовані атаки по об’єктах цивільної та енергетичної інфраструктури України. Серед пошкоджених цивільних об’єктів – енергетичні підприємства ДТЕК Енерго.

В результаті обстрілів пошкоджено було не лише Ладижинську ТЕС на Вінниччині, але й Бурштинську ТЕС на Івано-Франківщині та Придніпровську ТЕС на Дніпропетровщині.

«Ударами пошкоджено енергетичне обладнання підприємств, на окремих об’єктах – пошкоджена інфраструктура. Ситуація складна, пошкодження значні. Після усунення наслідків обстрілів та огляду пошкодженого обладнання, енергетики компанії роблять все можливе, щоб якнайшвидше його відновити. Про точні терміни говорити наразі передчасно. Обладнання, що не зазнало серйозних пошкоджень наразі продовжує свою роботу. Для частини обладнання, що зазнало серйозних пошкоджень внаслідок ударів, відновлення може тривати від кількох тижнів до місяців», - зазначають на ДТЕК Ладижинська ТЕС.

Зазначено, що багато залежить від наявності запчастин та швидкості виготовлення деталей, яких немає в достатньому обсязі в запасах. Специфіка будови станцій полягає в тому, що більшість обладнання – індивідуального виготовлення. Це специфіка індустрії. Тому загалом роботи з відновлення повноцінної діяльності ТЕС багато і на це піде значний час та багато ресурсів. Збитки значні, і вони вимірюються сотнями мільйонів гривень.

Проте, в ДТЕК Енерго готувалися до подібних ситуацій і мають чіткий план дій. Енергетики компанії знаходяться на постійному зв’язку з «Укренерго» і, в разі потреби, готові задіяти усі доступні на ТЕС ДТЕК Енерго потужності для підтримання надійності української енергосистеми. Для цього ДТЕК Енерго завчасно підготував свої ТЕС до роботи в періоди пікових навантажень під час осінньо-зимового періоду.

На підприємстві додають: «Завершені ремонти 19 енергоблоків, інвестовано понад 1,3 мільярдів гривень. Планові ремонти тривають на чотирьох блоках, а ще три заплановано реалізувати до кінця року. Усього ДТЕК планує виконати цього року 26 ремонтів».

Також зауважують, що відключення води в місті Ладижин 12 та 13 жовтня не було пов’язане з останніми подіями. Наразі проводяться регламентні роботи з ремонту трубопроводів водогону, тому і тимчасово призупиняють подачу води з попередньою про це інформацією.

Так, того ж дня очільник ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук додав: «Після обстрілів виник дефіцит потужностей. На зараз лінії перевантажені. Вже введені обмеження на південному сході Вінницької області. Якщо потужність буде рости - будемо вимушені вдатись до обмежень потужності по місту Вінниці».

Зауважимо, що у Вінницькій області триває режим тотальної економії електроенергії. За словами очільника області Сергія Борзова, економія потрібна, щоб могли працювали лікарні, соціальні заклади. Тому мешканців міста просять мінімізувати використання у години «пік» енергозатратних приладів, а натомість користуватися ними вночі або в обідню пору дня. Більш ощадливе використання освітлення у вечірні години також полегшить навантаження на енергосистему.

«Наразі в країні досить напружена ситуація в енергетиці і тому ми закликаємо всіх споживачів відповідально ставитися до використання ресурсів в години пік. Лише завдяки тому, що у Вінниці частково не вмикають ліхтарі вдалось зекономити 42 000 кВт…», - каже директор департаменту міського господарства Віталій Місецький.

Крім цього, комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія» повідомило про зміни розкладу руху транспорту у вечірній час:

«Зважаючи на складну ситуацію в енергетичній системі Вінниччини, пошкодженій через терористичні акти, було прийнято рішення раціонально скоротити випуск на лінію трамваїв та тролейбусів, враховуючи забезпечення перевезень та необхідність економії електроенергії».

До стабілізації ситуації у вечірні години, з 17:00 до 22:00, збільшили інтервал руху електротранспорту. На даний час у розкладі електротранспорту є неточності, які найближчим часом оновлять.

При цьому перевезення здійснюється до 23 години. Муніципальні автобуси та маршрутки курсують за звичним графіком. Обмеження пересування діє лише з опівночі до п'ятої години ранку.

Актуальний розклад руху останніх рейсів трамваїв, тролейбусів та автобусів можна побачити на сайті та у Telegram-боті.

Нагадаємо,Вінниччина вкотре зазнала ракетного обстрілу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел, скріншот допису



Читайте також