menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Навчаються та готуються до практичної частини: на Вінниччині дві громади працюють над впровадженням громадського бюджету

29.03.2024 12:00

Десять областей України беруть участь у навчальній програмі «Розробка та впровадження громадського бюджету»

Партнерська публікація

Впродовж п’яти місяців 16 громад з десяти областей України братимуть участь у навчальній програмі «Розробка та впровадження громадського бюджету» від U-LEAD. Серед них Вінницьку область представляють – Ольгопільська та Соболівська сільські територіальні громади, повідомляє I-VIN.INFO.

«У нашій громаді не було ні положення про громадський бюджет, і, власне, ми не використовували цей інструмент в своїй роботі. На даний момент ми хочемо показати, що влада готова більш активно комунікувати з громадськістю, чути про потреби, враховувати ініціативи, щоб покращити нашу громаду», розповіла Оксана Скоцеляс, представниця Ольгопільської громади.

Зараз команда Ольгопільської громади проходить навчання U-LEAD разом із своїми колегами, виконують домашні завдання та готуються до практичної частини – впровадження громадського бюджету в громаді. 

«Хочемо цьогоріч підготувати всі необхідні документи з допомогою експертів U-LEAD. Провести конкурс проєктів, які наступного року будуть реалізовані нашими мешканцями», зазначила учасниця. 

За словами Оксани Скоцеляс, жителі громади активно долучаються до різних заходів та ініціатив, займаються волонтерством та допомагають захисникам.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Людмила Гурба розповіла: «Учасники навчання дізнаються про законодавчу базу, яка регламентує застосування громадського бюджету, його етапи, організацію інформаційної кампанії в процесі впровадження громадського бюджету, проведення відбору та механізми реалізації проєктів переможців громадського бюджету, як завершальні стадії громадського бюджетування. І паралельно — пройдуть ці кроки на практиці, де залучатимуть громадян до участі в реалізації ініціатив».

Також радниця підкреслила, що громадський бюджет – це механізм, який сприяє прозорості та відкритості бюджетного процесу, покращенню взаємодії місцевого самоврядування та громадськості, допомагає залучати громадськість в процеси управління та прийняття рішень. А також дає можливість жителям громади реалізовувати ініціативи в інтересах розвитку своїх громад.

Участь у навчанні за результатами конкурсного відбору вибороли команди з 16 громад таких областей: Вінницька, Запорізька, Чернігівська, Полтавська, Харківська, Тернопільська, Одеська, Миколаївська, Черкаська та Сумська.

Нагадаємо, у міністерстві соціальної політики розповіли, як завозити гуманітарну допомогу з 1 квітня.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: nov-rada.gov.ua  


Читайте також