menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Найбільше хворих на гепатит А – серед вінничан Замостя

25.10.2023 17:25

Серед захворілих 15 дітей

Минулого тижня вінничан сколихнула новина про випадки захворювання на гепатит А. Про епідеміологічну ситуацію в місті та заходи профілактики сьогодні на брифінгу розповів заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, інформує I-VIN.INFO. 

«Станом на понеділок зафіксовано вже 100 хворих на гепатит А. Серед них діагноз лабораторно підтверджено у 81 особи – це 66 дорослих та 15 дітей », – наголосив Олександр Сорочан. 

Зв'язку між хворими не виявлено. Розглядається декілька версій розповсюдження інфекції. Зокрема, водний фактор – інфікування через центральне водопостачання або воду з акваматів; харчовий та контактно-побутовий. 

Для хворих у лікарнях міста вже розгорнуто 130 ліжок та ще є резерв на 130 додаткових. Тож місць вистачає, також достатньо відповідних фахівців та медикаментів. 

«Осередки зараження є по всій території Вінниці та найбільше хворих спостерігається у Замостянському районі міста. Також є випадки зараження на Вінницьких Хуторах. Про випадки гепатиту в області не надходило інформації. Це означає, що хвороба локальна, лише в обласному центрі», – розповів Олександр Сорочан.

Спеціалісти працюють у вогнищах зараження – щоденно відвідують помешкання пацієнтів, їх місце роботи, щоб зібрати анамнез хвороби та виявити зв'язки між іншими хворими. Також розпочато обстеження працівників водопровідних та каналізаційних мереж міста, а також тих, хто постачає воду у аквамати. 

Вірус передається від хворої людини або безсимптомного носія. Інкубаційний період триває від 7 до 50 днів, частіше від 15 до 30. Хворий виділяє вірус, поки не проявиться жовтяниця. В деяких випадках людина може хворіти без пожовтіння. До симптомів захворювання відноситься слабість, підвищення температури до 38°, озноб, апатія, сонливість, біль в правому підребер'ї, кишкові прояви. Після перенесеної хвороби в організмі виробляється пожиттєвий імунітет. 

Виявити гепатит А можна, здавши проби на підпечінкові ферменти та дослідивши наявність імуноглобуліну М, який говорить про «свіжість» хвороби та імуноглобуліну G, що вказує на давність захворювання. 

Профілактикою захворювання є дотримання особистої гігієни, термічна обробка продуктів харчування, дезинфекція рук. 

Нагадаємо, спалах гепатиту А зафіксували на Вінниччині. 

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Головне фото: freepik.com

Фото: Лілія Юр



Читайте також