menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Найближчим часом надзвичайну ситуацію на Вінниччині скасують»: головний санітарний лікар про спалах гепатиту А

07.12.2023 16:55

Брифінг заступника міністри охорони здоров’я України Ігоря Кузіна

Спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині розпочався 16 жовтня. Він викликав серйозні хвилювання серед мешканців області. Станом на сьогодні реєструють вже набагато менше випадків захворювання, проте надзвичайний стан обласного рівня на Вінниччині все ще триває. Заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін сьогодні відвідав Вінницю та доповів про поточну ситуацію із спалахом гепатиту А на Вінниччині, повідомляє I-VIN.INFO.

Станом на сьогодні зареєстровано 327 лабораторно підтверджених випадків зараження гепатитом А. Вірусний гепатит А в основному передається через забруднені харчі, немиті руки, порушення правил гігієни. Також часто зустрічається водний шлях передачі.

«Основна робота з досліджень причин спалаху гепатиту А була зосереджена саме на воді. Було відібрано більше 400 проб води у водопровідній мережі. У жодній пробі не було виявлено вірусу гепатиту А, але були помічені перевищення норм мікробіологічних показників», - розповідає Ігор Кузін.

Окрім цього, для виявлення причини спалаху обстежували працівників закладів громадського харчування, ринків та інших підприємств харчової галузі.

«Було обстежено понад 3800 працівників. Дев’ятеро з них нещодавно перенесли гепатит А та не зверталися до лікарів. Не виключаємо, що ці люди сприяли появі нових випадків гепатиту А в області», - зазначає пан Ігор.

Ефективним інструментом боротьби із вірусним гепатитом А є вакцинація. Навіть одна доза вакцини формує стійкий та тривалий імунітет до хвороби, тож у Вінницьку область направили вакцини для дітей та дорослих, які контактували із захворілими.

«Вакцинували 670 медичних працівників та 140 осіб, що контактували із хворими на гепатит А. На жаль, реєстрували великий відсоток відмов від вакцинації серед контактних осіб. Це так само сприяло тому, що спалах доволі тривалий час розповсюджувався», - каже заступник міністра охорони здоров’я України.

Вінниччина пережила найбільший спалах вірусного гепатиту А з 2001 року. В тому році сумарна кількість захворілих на гепатит А у Вінницькій області складала 1900 осіб.

Враховуючи те, що вірусний гепатит А має доволі довгий інкубаційний період, то поодинокі випадки зараження фіксуватимуться ще протягом одного-двох місяців. Ці випадки будуть залишковими та свідчитимуть про те, що спалах завершився.

«Враховуючи те, що більша частина пацієнтів виписана і ми не реєструємо активної захворюваності, найближчим часом буде ініційоване рішення щодо скасування надзвичайної ситуації обласного рівня на Вінниччині», - запевняє Ігор Кузін.

Читайте також, переселенець з Луганщини відроджує на Вінниччині сімейну справу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також