menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки 18-26 років»: вінницький прокурор

27.10.2023 12:00

У Вінниці відбувся форум «Вінниччина без торгівлі людьми»

Повномасштабне вторгнення рф в Україну посилило ризик торгівлі людьми. Цьогоріч вже помітили певне зростання кількості людей, які звертаються по допомогу. Припускають, що після завершення війни буде ще більше звернень. I-VIN.INFO побував на форумі «Вінниччина без торгівлі людьми», організований у Європейський день боротьби з торгівлею людьми, 18 жовтня.

Голова Правління громадської організації «Вінницька обласна правозахисна організація «Джерело надії» Алла Студілко наголосила, що кожен може постраждати від торгівлі людьми. Незалежно від віку, місця проживання, освіти тощо. Тому люди мають знати правила особистої поведінки, безпечної подорожі, безпечного працевлаштування:

«Суспільство має розуміти: люди, які постраждали від злочину, не винні в цьому, навіть якщо вони вчиняли якійсь помилкові дії. Це лише від того, що вони були в стресовому або кризовому станах, не усвідомлювали, що роблять, тому-то потрапляли на гачок торгівців людьми».

Реалізація проєктів на Вінниччині

Про затвердження обласної програми та діяльність міжвідомчої групи на обласному році розповіла директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Світлана Ярмоленко. За її словами, цьогоріч розробили та затвердили Стратегію протидію торгівлі людьми до 2025-го року.

Крім цього, на необхідності працювати на випередження наголосила заступниця голови Вінницької міської ради Галина Якубович. Вона теж додала, що Стратегія розвитку міста має відповідний розділ протидії і попередженню торгівлі людьми. Також є центри соціальних служб, які займається цим питанням і координують роботу:

«Коли людина інформована, що є порушення її прав, вона має можливість звернутися на «гарячу лінію» до громадських організацій, чи найближчих людей, які можуть допомогти. Це вже великий крок, аби торгівля людьми не процвітала навіть в такий важкий період».

Зміни у Законах

«Торгівля людьми досі існує. На жаль, це проблема актуальна для всього світу і для України також. Ми з вами навіть не задумуємось, що можемо купити товари, які виготовили з використанням рабської праці. Можливо, за цим стоїть чиясь трагічна історія», – розпочала промову керівниця експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності, директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Олена Фаримець.

Згідно з даними за 2021-й рік, щодня 27,6 мільйона осіб залучені до примусової праці і майже половина – це жінки і діти. Повномасштабне вторгнення рф в Україну ще більше посилило ризик торгівлі людьми. Це спричинило найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової війни. І найбільше тих людей, які перетинали державний кордон або переміщення всередині України (90% жінки та діти). Вони й так є вразливими категоріями у торгівлі людьми.

За різними оцінками, через війну та гуманітарну кризу понад 5 мільйонів українців були змушені покинути Україну та шукати прихисток у сусідніх державах. Також понад 7 мільйонів українців стали переселенцями. Таке переміщення стало великим викликом для державних установ України і для громадських організацій, зауважує Олена Фаримець.

У 2022-му році спостерігалось значне зниження звернень щодо випадків торгівлі людьми

до державних установ. Таке зниження можемо пов’язати з кількома причинами. Перше – в умовах війни частина людей виїхала за кордон (для звернення по допомогу їм як мінімум потрібно вийти з цієї ситуації і знайти шляхи порятунку). Друге – люди переймались проблемами особистого характеру, пов'язані з пошуком житла, переживаннями за своїх близьких/рідних.

Тому керівниця експертної групи пояснила, що велику кількість звернень щодо торгівлі людьми отримають вже після завершення війни в Україні, коли люди зможуть повернутись і розповісти деталі. Так, вже відомі історії, коли люди під час пошуку прихистку за кордоном потрапляли на злочинців. Їм пропонували за житло або сприяння пошуку роботи, надавати, зокрема, сексуальні послуги.

Не зважаючи на повномасштабне вторгнення, Мінсоцполітики не припиняє роботи щодо протидії торгівлі людьми. Продовжується розвиток нормативно-правової бази та інформування населення.

У 2023-му році помітне певне зростання кількості людей, які звертаються за допомогою, в тому числі, за встановленням статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Що зроблено:

- Розроблені зміни до Закону України у протидії торгівлі людьми. Цими змінами пропонують надати повноваження органам місцевого самоврядування, щоб спростити доступ людей до допомоги та саму процедуру встановлення статусу. Тобто, цифровізація процедур, щоб зменшити кількість відвідувань постраждалою особою державних установ.

- Розроблено проєкт Закону про компенсацію та облік осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України. Пропонується створення реєстру, куди ввійде вся інформація про людей, які постраждали від агресії рф, в тому числі, які постраждали від торгівлі людьми внаслідок збройної агресії.

- Набули чинності зміни до Закону про безоплатну правову допомогу. Наразі особи, які постраждали від торгівлі людьми є суб'єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Продовжується реалізація державної цільової соціальної програми з протидії торгівлі людьми до 2025-го року.

У планах:

- Триває удосконалення системи сервісів та допомоги для постраждалих осіб. Планується з 2024-го року запускати систему електронного кейс менеджменту щодо створення та моніторингу кожного випадку звернень та наданих послуг.

- Посилення захисту громадян України, які перебувають за кордоном. Це проведення навчання консульських працівників, контроль за евакуйованими дітьми.

- Проведення навчання для працівників транспорту міжміського та міжнародного сполучення. Працівники, які регулюють послуги перевезення громадян, навчаться ідентифікувати ознаки торгівлі людьми, і вивчать порядок дій у таких випадках.

Голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик додав, що за цей рік майже вдвічі збільшилася кількість людей, які отримали статусу постраждалих від торгівлі людьми. Це 87 осіб, і з них більше половини – люди, які стали жертвою внаслідок участі в збройних конфліктах. Серед тієї кількості є 15 дітей, які постраждали внаслідок торгівлі людьми. Тож у Варшаві, Польща, нещодавно представили новий посібник механізму взаємодії суб’єктів з протидії людьми. Він пропонує нові інструменти для посилення боротьби.

Робота правоохоронних органів

Начальник управління міграційної поліції ГУ Національної поліції у Вінницькій області Кирило Доценко зупинився на тому, що злочинців навчають протидіяти їхнім заходам. Так, багато підозрюваних переходять в мережу Інтернет, дистанційно вербують осіб, дають їм вказівки і можуть залучати до цього третіх осіб. Та у підрозділах Нацполіції є багато інших оперативних підрозділів, які допомагають у викриті подібних схем, допомагають з документуванням тощо. Цьогоріч відкрили два кримінальних провадження, по яких тепер проводять слідчо-розшукові дії щодо ознак торгівлі людьми.

У свою чергу, прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Вінницької обласної прокуратури Руслан Охота деталізував інше.

Загальні характеристики осіб, які є постраждалими від торгівлі? Найчастіше жертвами торгівлі людьми в Україні стають жінки 18-26 років. Вони здебільшого не одружені, розлучені або одинокі матері, які самі виховують дітей. Мають базову/середню/професійну освіту та з невеликих міст України. Рівень добробуту – низький або дуже низький.

Щодо чоловіків. Вони здебільшого одружені, віком 31-60 років. Виїжджають, щоб швидко заробити грошей і підвищити матеріальний рівень своєї сім'ї, з тим самим рівнем освіти (середнім або середнім спеціальним).

Часто в тенета торгівців людьми потрапляють діти віком 13-18 років. Здебільшого це дівчатка з неповних/неблагополучних сімей, діти-сироти, діти з неналежним наглядом або ті, які належать самі собі.

За словами Руслана Охоти, склалась така тенденція, що постраждалі від торгівлі людьми звертаються здебільшого не до державних органів чи правоохоронних, а до громадських організацій. Впродовж поточного року до ГО «Джерело надії» звернулись 32 особи. Тоді ж як до органів соціального захисту за отриманням статусу звернулися три особи, а до правоохоронних органів – дві.

Чому так відбувається:

«Думаю, це н бажання розповсюджувати на загал ті обставини, із якими вони зіштовхнулись. Оскільки вони інколи мають інтимний характер, якщо йдеться про сексуальну експлуатацію. Це через страх осуду, помсти з боку злочинців, небажання пережити повторно тягар емоцій. Також через низький рівень довіри до державних органів і правоохоронних органів. Але до правоохоронних органів важливо звертатись, щоб була можливість кримінального переслідування злочинців».

На сьогодні правоохоронними органами області здійснюється досудове розслідування у чотирьох провадженнях. Один обвинувальний акт разом з Управлінням міграційної поліції скерували цьогоріч до суду.

Крім цього, у судах області здійснюється судовий розгляд у трьох кримінальне провадження зазначеної категорії. У кожному з них намагаються довести вину злочинців. «Зачасту це буває важко. Нерідко були звернення до правоохоронного органу від близьких чи осіб, яким стало відомо про факт торгівлі людьми з інших джерел. А потерпілі або свідки (або їх взагалі немає) знаходяться за кордоном. Часто потерпілі вже під час досудового розслідування змінюють свої показання, отримавши певне матеріальне або моральне відшкодування від злочинців. Вони змінюють свої показання, а від цього залежить процес досудового і судового слідства», – пояснює Руслан Охота.

Робота громадських організацій

Координатор реінтеграційної допомоги постраждалим від торгівлі людьми Міжнародної організації (МОМ) Ірина Титаренко навела ще одні дані за 2022-й рік, де більше 30 мільйонів населення зазначили, що постраждали від війни. А кожен другий українець готовий прийняти принаймні одну ризиковану пропозицію, що може призвести до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, експлуатації або насильства:

«У Києві ще з минулого року відкритий єдиний в Україні медико-реабілітаційний центр для постраждали від торгівлі людьми. Там якісно надається психологічна та медична допомога. Потім заклад розширили, щоб різні люди могли отримати допомогу (не тільки постраждалі від торгівлі, але й постраждалі від гендерного насильства та експлуатації). І наразі розпочалась нова кампанія, яка називається «Придивись».

Голова Всеукраїнської коаліції громадських організацій протидії торгівлі людьми Наталія Кулікова поділилась, що у спілку входять 19 організацій. Майже в кожному регіоні є ГО, яка є фаховою саме в своєму середовищі. Ці організації працюють давно у сфері протидії торгівлі людьми, співпрацюють з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, поліції. Крім звичайного надання безпосередньої допомоги постраждалим людям ще робота на міжнародному рівні:

«Громадськість відіграє одну з найважливіших ролей. Вона штовхає цю проблему, щоб та не залишалася осторонь. Наша найголовніша ціль міжнародних заходів – привернення уваги до проблеми торгівлі людьми».

Довідково:

Визначення поняття постраждалої особи від торгівлі людьми дає Закон України про протидію торгівлі людьми. Це будь-яка фізична особа, яка стала об'єктом торгівлі людьми і визнана такою відповідно до положення цього закону.

Ідентифікація таких осіб відбувається після їх звернення на «гарячі лінії», «телефони довіри», до неурядових організацій, консульських представництв за кордоном тощо.

Нагадаємо,у Вінниці викрили учасників підконтрольного рф Телеграм-каналу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак




Читайте також