menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Найдавніші монастирі Вінницької області

18.09.2021 09:20

Лядівському скельному монастирю вже понад тисячу років

На Вінниччині збереглось досить багато монастирів. За час свого існування вони переживали і занепад, і руйнування, і відродження. Деякі монастирі діють й досі. Інформаційна Вінниччина зробила підбірку найдавніших чоловічих та жіночих монастирів нашої області.


Лядівський скельний чоловічий монастир

«Подільський Афон». Одне з семи чудес Вінниччини та один із найдавніших православних скельних монастирів України. Розташований він поблизу села Лядова Могилів-Подільського району, поряд з українсько-молдавським кордоном.

Його засновником вважається преподобний Антоній Печерський. Вражений місцевими краєвидами, Антоній зупинився тут у 1013 році. Преподобний Антоній висік келію у скелі, яка нині названа його ім'ям. І вже згодом, поряд з печерою облаштовували свої келії й інші ченці.

Найбільшої шкоди обителі було завдано за часів радянської влади у 1938 року. Тоді для зведення оборонних споруд ухвалили рішення підірвати монастирські будівлі. А відроджуватися життя в монастирі почало 1998 року.

Свято-Миколаївський чоловічий монастир

Заснований на початку XVIII столітті та розташований в місті Шаргороді завдяки польському князю Станіславу Любомирському, який переніс монастир в місто і відкрив у ньому школу.

Й так було не завжди. Школу змінила семінарія, потім духовне училище, а за радянської влади монастир був закритий і перетворений на музей. Пізніше використовувався як складське приміщення. І лише з 1996 року монастир почав відроджуватися.


Покровський чоловічий монастир

Розташований у місті Бар, монастир заснований ще в XVI столітті.

Першопочаткове його місцезнаходження ліс, але в 1596 році був розорений. У 1616 році на місці старого храму розпочалося будівництво кам`яного монастиря і колегіуму, проте згодом він знову зазнав руйнування. У 1701 році було вирішено розпочати реконструкцію монастиря, однак через брак коштів вона тривала аж до 1787 року.

У 1881 році чоловічий монастир було перейменовано на жіночий, тому що на Поділлі знаходилося всього лише дев’ять чоловічих монастирів і два жіночих.


Немирівський Свято-Троїцький жіночий монастир

До 1996 року називався Свято-Миколаївським. Монастир розташований в місті Немирів Немирівського району Вінницької області. Збудований ще у XVII столітті, проіснував тоді зовсім трохи, адже був знесений татарами.

На його відродження пішло ціле століття, чому сприяв граф Потоцький. Він подарував відтвореному монастирю землі та віддав під обитель свій палац.

При монастирі відкрили духовне училище для бідних дівчат, яке з часом стало церковноприходської школою. Потім був занепад. Церковні цінності вилучили, а монастир закрили. В обителі був і дитбудинок, і школа для дітей з особливими потребами, і училище для агрономів.


Свято-Троїцький Браїлівський жіночий монастир

У 2007 році став переможцем конкурсу «Сім чудес Вінниччини». Розташований у селищі Браїлів Жмеринського району та заснований у 1635 році з ініціативи магната Михайла Кропивницького.

Сучасну будівлю монастиря почали зводити у 1767 році на кошти польського магната Францішека Салезія Потоцького, як монастир католицького ордену тринітаріїв. Та коли саме монастир перейшов від православ’я до католицизму, невідомо. На долю монастиря випали і занепад, і закриття, і роботу в якості профтехучилища й туристичної бази.

Вже у 1989 році розпочалися роботи з відновлення будівель. А у 90-ті роки XX століття провели ґрунтовну реставрацію всього комплексу споруд і монастирського подвір'я.


Довідково:

Монастир – це релігійна громада ченців або черниць, що має єдиний статут. Також монастирем називають комплекс культових, житлових, господарських будівель, що належать громаді ченців або черниць.


Нагадаємо, вінницька художниця розповідає, чому Бушу називають містичною.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: з вільних джерел 

Читайте також