menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Найпоширеніша форма торгівлі людьми – трудова експлуатація

На Вінниччині на програму попередження торгівлі людьми до 2026 року передбачено майже 15 тисяч гривень

Під час війни тема торгівлі людьми набула особливого значення. Якщо й раніше ця тема була надзвичайно складною, то з 24 лютого 2022 року вона перетворилась на актуальну проблему дуже багатьох українських родин. Особливо тих, хто виїхав за кордон, рятуючись від війни. І хоча до повномасштабної війни проводились численні інформаційні кампанії, й на Вінниччині, зокрема, щодо протидії торгівлі людьми, проте масовий виїзд українців спричинив активізацію кримінальних «ділків», які намагались заробити на горі людей. Начальник відділу з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Національної соціальної сервісної служби України Олена Вихор розповіла, що саме підпадає під поняття торгівлі людьми. А також про те, куди звертатися українцям, які стали жертвами торгівлі людьми, повідомляє І-VIN.INFO.

«Тема торгівлі людьми набула ще більшої актуальності, коли почалась повномасштабна війна. Ще 15 листопада 2020 року торгівлю людьми ООН визнала, як сучасну форму рабства. І торгівля людьми включає в себе дуже багато форм: є бізнес з незаконної трансплантації органами, сурогатне материнство, втягнення дітей в жебрацтво, в проституцію, в порнографію, нелегальне використання трудової експлуатації тощо. Також є проведення дослідів над людиною без її згоди, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини, підневільне становище. Найпоширенішою є трудова експлуатація», - розповідає Олена Вихор.

Кваліфікуються злочини торгівлі людьми по-різному. Тут важать три ключових аспекти: дія, способи, мета.

«Дія – це вербування, переміщення, переховування, передача людини, одержання людини. До способу відносяться погрози, застосування сили, викрадення, шахрайство, обман, зловживання владою, уразливість положення та інші форми примусу, - пояснює вона. - А третій аспект – експлуатація. Усім відомі випадки, коли на ворожих блокпостах рашисти перевіряли наших людей, змушували їх роздягатися догола, під дулами автоматів змушували рити траншеї, приносити боєкомплекти, закопувати техніку. Це один з точкових сигналів».

За словами експертки, є п’ять ознак торгівлі людьми: перша – відбирались паспорти та документи, що посвідчують особу, друга – проживання в нелюдських умовах, третя – вчинення насильства, психологічного або фізичного, четверта ознака – понаднормова робота та випадки, коли за роботу не платили (або ж обіцяли одну зарплату, а платили меншу), п’ята – позбавлення прав (вибору, на спілкування, на пересування тощо). І кожна ситуація – особлива.

«Тому постраждалі від торгівлі людьми мають право отримати цей статус, отримати допомогу та юридичні послуги можна безкоштовно. Крім того – у разі потреби – отримати надання тимчасового притулку. Також йдеться про допомогу у поновленні освіти, перекваліфікації, матеріальній допомозі тощо, - перераховує Олена Вихор. - На безоплатній основі їм надаються  юридичні послуги, допомога на лікування тощо. Щоб отримати допомогу, треба звернутись до відповідних служб в ОДА та РДА, на сайті НСЗУ можна знайти контакти відповідальних осіб. Усі, хто звертаються, можуть бути впевнені в абсолютній конфіденційності. Адже інформація про осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не підлягає розголошенню».

Отже, якщо людина стала жертвою торгівлі людьми, їй потрібно зібрати необхідні для встановлення відповідного статусу документи. Важливо мати будь-які докази перебування в тому місці, країні тощо, в якому стався випадок торгівлі людьми.

«Якщо це була трудова експлуатація за кордоном, то потрібна відмітка про перетин кордону. Якщо була незаконно вивезена, то має зазначити, ким, чим і коли вона була вивезена. Можливо, вона випадково побачила щось знакове під час цієї подорожі. Важливі усі деталі. Можливо, є інші документи – виписка з лікарні (якщо зверталась у лікарню) абощо. Звісно, якщо ти за кордоном і не маєш паспорту, то важко кудись звертатись. І зібрати необхідні докази, що ти став жертвою торгівлі людьми іноді дуже непросто», - зауважує екпертка.

В усіх областях діють Центри соціально-психологічної допомоги, де працюють з різними випадками – і домашнім насильством, і торгівлею людьми тощо. Залежить від потреб місцевого населення.

«Є також випадки, коли особи були використанні у збройному конфлікті. Наприклад, тимчасово взяті в полон рашистами. У однієї були довідки, а у другого – ні. Але він надав відео, де його експлуатували, змушували працювати у нелюдських умовах. Тому обидва випадки були визнані торгівлею людьми, - розповідає Олена Вихор. - Причому, терміну давності злочину торгівлі людьми немає. Звернутись можна у будь-якій час, коли особа, яка постраждала від торгівлі людьми, буде до цього готова».

За минулий рік було 4 відмови, адже дуже часто люди допускають технічні помилки. На жаль, немає поки що функції «відправити на доопрацювання». Але ніхто не забороняє, виправивши помилки, знову подати.

«Під час війни фіксується ще більше випадків торгівлі людьми. Наприклад, примусова мобілізація на окупованих територіях. Щоб люди розуміли, який це злочин, постійно ведемо роз’яснення. Тематика не нова, вона актуальна з 2014 року», зауважує Олена Вихор.

В групу ризиків входить досить багато категорій населення: діти-сироти, діти з неблагополучних та малозабезпечених сімей, безпритульні, самотні, одинокі матері, залежні, безробітні, постраждалі від домашнього насильства. Також учасники АТО та бойових дій, особи, що користуються послугами шлюбних, модельних агентств, фірм з працевлаштування за кордоном, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю, особи, звільнені з місць позбавлення волі, нелегальні мігранти, постраждалі від торгівлі людьми. І сюди варто додати ще одну категорію – біженці.

«З початку війни говорили, що може бути бум сексуальної експлуатації. Але через величезний рух людей через кордони та територією України облікувати все дуже складно, - говорить координаторка проєкту протидії торгівлі людьми з громадського центру «Жіночі перспективи» Олена Кальбус зі Львова. – Крім того, при виїзді за кордон ніхто не знає, на що мають право, а на що ні. Наприклад, документи повинні у них забирати чи ні. Трапляється, що жінки отримують запрошення від російських громадян, переважно чоловіків – переїхати у безпечні місця. Небезпечно це тим, що ніхто нічого не гарантує, це приватні запрошення. Тут проявляється вразливість до сексуальної та трудової експлуатації. І при тому – для ідентифікації ситуації. Тому перед нами стоїть завдання – попередження таких випадків».

На Вінниччині у сфері протидії торгівлі людьми діє Обласна програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, попередження торгівлі людьми на період до 2026 року. Вона включає такі форми роботи:

- превенція та інформаційна робота (проведення соціологічних досліджень та інформаційних кампаній із залученням громадських організацій, засобів масової інформації, а також суб’єктів взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, для підвищення рівня усвідомлення проблеми торгівлі людьми, сприяння самоідентифікації постраждалих осіб та обізнаності населення);

- удосконалення національного механізму взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми;

- надання допомоги та послуг постраждалим від торгівлі людьми особам (врегулювання механізму надання безоплатної допомоги та спеціалізованих послуг особі, яка постраждала від торгівлі людьми, та грошової компенсації для задоволення першочергових потреб, у тому числі тимчасового притулку);

- здійснення моніторингу у сфері протидії торгівлі людьми. У сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок

На забезпечення Обласної програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, попередження торгівлі людьми на період до 2026 року передбачено майже 15 тисяч гривень.

Нагадаємо, психотерапевтка зазначила, що будь-яке насильство не можна виправдовувати війною.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: prostir.ua, thehealthcreatrix.net, decentralization.gov.ua


Читайте також