menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Найважче, коли на твоїх руках вмирають побратими»: вінницька військова про фронт

08.03.2023 16:30

Історія військової з Вінниці, яка служить з 2018 року

Міжнародний день жінок кожна людина сприймає по-різному. Хоча є такі, які сприймають його як «свято весни», але все ж воно присвячене захисту прав жінок. Рівні права дають українським жінкам самостійно обирати сферу своєї діяльності. Наразі багато жінок зараз воює в лавах ЗСУ. І воювали ще задовго до повномасштабного вторгнення рф. Наприклад, Марина Біла підписала контракт на службу в армії у 2018 році. Була в зоні бойових дій, виконувала різні задачі, стріляла з автомата та гранатомета. Для I-VIN.INFO Марина Біла розповіла, з чого почалась її військова служба та чому вирішила піти в армію.

«Я прийшла служити у 2018 році. Тоді це був поклик душі, адже й після навчання у школі марила бути військовою. У 2016 році, коли оформлювалась на контракт, мене не взяли. Це була зима, і Міністерство оборони України видало наказ, що поки жінок-військових не набирати протягом 3-х місяців. Брали медиків або кухарів. Тому і потрапила в армію лише у 2018 році, підписала контракт на 3 роки», - починаю свою розповідь Марина Біла.

Вона працювала стрілком, помічницею гранатометника. Проходила навчання та потрапила у бойову бригаду артилерії. Служила в батальйоні охорони. Була і в окопах, і в зону бойових дій виходила. Працювала ще позаштатною кухаркою, коли треба було готувати їжу. І це все тривало з 2018 по 2021 рік.

«Потім я демобілізувалась. Побула вдома 11 місяців. А вже 4 лютого 2022 року підписала другий контракт. Знову на 3 роки. І з перших днів війни далі продовжую бути на службі. Перерва між контрактами була невеликою. Далі проходила підготовку до другого контракту: медогляд та інші речі, які визначають, чи придатна я до військової служби. Все ж таки війна на здоров’я дуже сильно впливає. Загалом мені 51, і сьогодні я на пенсії. Проте мене взяли по «пільгах», як учасника бойових дій, бо пробула у зоні бойових дій 18 місяців», - зазначає військвослужбовиця.

Як пояснює Марина, у 2018 році вона пробула в зоні бойових дій 3 місяці, тому що прийшла в батальйон, коли бригада вже стояла в АТО. Потім у 2019 році провела в зоні бойових дій 2 місяці. А далі весь 2020 рік. І у 2021 році до березня теж пробула в зоні ООС. Загалом виходить 18 повних місяців.

«Ми не маємо право вказувати, в яких напрямках працювали. Проте тоді була в тих місцях, де зараз тривають активні бойові дії. В ті роки була не така війна як зараз. Зараз триває реальна війна. Наші хлопці були підготовлені до цієї війни. Також сильно допомогло НАТО. І там було страшно, проте тоді була просто війна, а зараз повне свавілля. І зараз працює переважно артилерія. Найважче, коли на очах і на руках вмирають твої побратими, ось це найстрашніше. ,,Звісно психіка поламана. Після війни ми вже не такі як раніше», - зауважує військовослужбовиця.

На її думку, є бійці та люди, які психічно не витримують та здаються раніше. А є і ті, хто тримає все у собі.

«Проте ми, українці, дуже сильні і непереможні: як і жінки, так і чоловіки. Психологічно жінка стійкіша. Вона може бути в чомусь не сильна, проте морально і психологічно може бути сильнішою. Чоловіки все ж фізично сильні, а жінки – психічно. Звісно, не всі жінки відстають від чоловіків фізично. В нас є військовослужбовиці, які водять танки, БТР, літаками керують. Ми ж не тільки з автоматами можемо бігати, а ще з гранатомета гатити. Мені, наприклад, теж декілька разів доводилось з гранатомета стріляти, а не тільки з автомата», - запевняє Марина Біла.

Наразі жінка займається документами, діловодством. Проходить службу не в лавах ЗСУ, а в ТерОбороні. Запевняє, це теж велика та важлива допомога для ЗСУ.

«Насправді, є речі, які військові не мають право розголошувати. За це можемо потрапити за грати. Також дуже багато чим допомагають волонтери. Вони потужно працюють і зараз потрібні, як ніколи», - каже Марина Біла.

Нагадаємо, 8 березня: якою є служба для працівниць ДСНС у Вінницькій області.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надано Мариною Білою.

 

Читайте також