menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Не приїхала «швидка»: вінничанам пояснили, що робити в таких випадках

06.06.2022 13:20

Навіть в комендантську годину швидка допомога працює

З початку повномасштабної війни у всіх областях України введена комендантська година. Тому в цей час заборонено перебувати на вулиці. Але чи можуть люди викликати швидку допомогу в цей час? Звісно, так. Проте є певні критерії, за яких швидка допомога може не приїхати, а лише надати консультації по телефону. I-VIN.INFO з’ясував, за яких умов швидка допомога повинна приїхати до хворої людини під час комендантської години.

До редакції I-VIN.INFO надійшло звернення від читачки Вікторії Онісімової. У ньому вона зазначила, що її мати не могла викликати швидку допомогу, коли піднявся тиск (200 на 110).

«Ліки, які були вдома, не допомагали. Близько 22:00 мама зателефонувала на 103. Швидка відмовилася виїжджати. На швидку зателефонувала вже я, коли мамою почало трусити. Вона нормально не могла нічого сказати, а швидка відмовилася виїжджати, аргументуючи це «не екстреним випадком». Хоча це гіпертонічний криз, який класифікується, як екстрений випадок», - пояснює ситуація Вікторія.

Далі диспетчерка порадила випити ліки «Каптопрес», яких у мами Вікторії не було. Звісно, вона про це сказала, але їй порадили купити в аптеці.

«Коли я сказала, що жодна аптека не працює цілодобово, бо комендантська година, і запитала, де в такому разі я можу купити ліки, диспетчерка сказала, що «надання такої інформації не входить в її обов'язки». Ще порадила звернутись до сусідів за ліками. В обох випадках, коли телефонувала самостійно мама, а потім я, не запитували ні імені пацієнтки, ні нашої адреси», - зауважує Вікторія.

За словами Вікторії Онісімової, вона зверталась за поясненнями до Вінницької ОВА та міської ради.

«У Вінницькій ОВА мені сказали звернутися до сімейного лікаря. Але як я можу звернутися в ЦПМСД в неробочі години? Там не працюють вночі. Потім мене перенаправили в департамент охорони здоров'я Вінницької міськради. Там сказали, що контроль за діяльністю швидкої допомоги здійснюють не вони, а саме ОДА. Тому у міськраді не знають, чи під час комендантської години швидка взагалі виїжджає, і чи треба звертатися до сімейного лікаря. Коли я запитала, як я можу звертатися до сімейного лікаря в неробочі години, мені сказали, що сімейний лікар має працювати цілодобово», - розповідає Вікторія.

Про роботу сімейної лікарки вона розпитала у завідувачки своєї ЦПМСД, яка і спростувала цю інформацію. Також Вікторія дізналась, що її сімейна лікарка вже три місяці перебуває в евакуації за кордоном. Телефону лікарки, яку закріпили за ними, у Вікторії немає. Вона додає, що сумнівається, щоб лікарка приїхала б вночі та взяла б всі необхідні ліки з дому для надання першої медичної допомоги. Також Вікторія телефонувала в МОЗ. Їй сказали, що швидка мала приїхати, тому що цей випадок класифікують як екстрений.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольги Задорожної кожен диспетчер користується вказівками від МОЗ, за якими і вирішує, чи потрібно відправляти карету «швидкої» до хворого чи ні. У цих протоколах є чітке розмежовування, що таке екстрений випадок та які випадки потребують приїзду екстреної допомоги. Також вказано, які ситуації хворих є непрофільними, тобто пацієнту краще скористатись допомогою сімейного лікаря. Існують випадки, які можуть бути відтермінованими, коли бригада швидкої може приїхати протягом години. Наприклад, коли багато швидких знаходяться на виїзді.

«Також можливо, що пацієнт може не зовсім правильно або неточно сформулювати, що саме відбувається з ним або з його родичом. У нас є система аудіо та відеозаписів, яка вмонтована в диспетчерській для опрацювання викликів. Ці записи йдуть далі на єдину диспетчерську. Всі виклики фіксують, а аудіозапис зберігається протягом двох років. Тому можна перевірити, чому в цьому випадку диспетчер відмовив у виїзді швидкої», - зауважує Ольга Задорожна.

Як зазначає Ольга Задорожна, під час комендантської години швидка допомога працює і може виїжджати на екстрені випадки.

«До того ж, у кожного працівника швидкої допомоги є спеціальні пропуск, які дозволяють перетинати блокпости під час комендантської години. Тобто, приїзди швидкої на екстрені випадки вночі необмежені. Обмежений виклик за нормативами Міністерства охорони здоров’я для швидкої є під час повітряної тривоги. Втім, навіть під час тривоги швидка все одно їде на виклик», - запевняє Ольга Задорожна.

Також директорка департаменту розповіла, що можна зробити, якщо на ваш дійсно екстрений випадок відмовляється виїжджати швидка допомога.

«На екстреній допомозі завжди є черговий. Це черговий адміністратор, який працює на гарячій лінії екстреної медичної допомоги. І є гаряча лінія МОЗ(0 800 505 201, 0 800 60 20 19). Тобто, якщо відмовляється їхати швидка, а ваш випадок є екстреним, можна скористатися цими гарячими лініями та пояснити всю ситуацію, аби вони втрутились, щоб диспетчер правильно спрацював. Але зазвичай в нас працюють кваліфіковані диспетчери, які пройшли відповідне навчання. Наприклад, на зміні в централізованій диспетчерській знаходиться від 12 до 18 диспетчерів, які приймають виклики», - розповідає Ольга Задорожна.

Вона додає, що у більшості випадків екстрена швидка допомога завжди виїжджала на виклики. І за законом екстрена медична допомога має виїжджати на всі екстрені випадки. Як зазначила Ольга Задорожна, траплялись випадки, коли з одного ж номеру було багато викликів на день.

«Наприклад, можуть викликати швидку хронічно хворі пацієнти по 5-6 разів на добу або протягом тижня. Тобто, саме від цього пацієнта приходить багато викликів. У такому разі не спрацьовує сама сімейна медицина і спеціалізована медична допомога. Тобто, якщо у пацієнта такий загрозливий стан, і він так часто повторюється, слід придивитися до цього пацієнта. Тому у цьому випадку має приїхати сімейний лікар та проконсультувати його, аби надати йому допомогу. Пацієнт не повинен сам на сам залишитися зі своєю проблемою», - зауважує Ольга Задорожна.

Міністерство охорони здоров’я також надало детальну інформацію, коли пацієнту потрібна «швидка».

Нагадаємо,що таке самозвинувачення та як його розпізнати.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: МОЗ

Головне фото: з вільних джерел.

Читайте також