menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Не вистачає кадрів»: ситуація із працевлаштуванням на Вінниччині

05.12.2023 19:30

Підсумки брифінгу заступниці директора обласного центру зайнятості

Для вінничан діє чимало урядових програм, які допомагають створити та розвинути свій бізнес. Впродовж 2023 року соціальні послуги у Вінницькому обласному центрі зайнятості отримали майже 30 тисяч людей. З них 11500 вінничан знайшли собі роботу, завдяки зверненню до центру. Якщо раніше на одну вакансію претендувало 15 осіб, то зараз лише двоє. Працівників у більшості сфер не вистачає. Про це та більше розповіла заступниця директора Вінницького обласного центру зайнятості Наталія Шишкова під час свого брифінгу, на якому побував і I-VIN.INFO.

Як зауважила Наталія Шишкова, за період повномасштабного вторгнення до Вінницького обласного центру зайнятості звернулося 5 тисяч переселенців. З них 2 тисячі людей змогли знайти роботу. Війна вплинула і на гендерний аспект. Наприклад, у 2021 році до центру зайнятості зверталися 50% жінок та 50% чоловіків. Зараз до центру звертаються більше 70% жінок і більше 20% чоловіків.

«За період 2023 року у Вінницькій області роботодавці подали 14 тисяч вакансій. Станом на 1 грудня 2023 року на Вінниччині відкриті 2 тисячі вакансій у різних сферах. Найзатребуванішими професіями є продавці, менеджери різного рівня керування. Загальна заробітна плата від 6,700 до 40 тисяч гривень. На жаль, кваліфікованих кадрів, робітників не вистачає», - зауважила заступниця.

Також впроваджується чимало урядових програм. Особливим попитом користуються програми, на які можна податися через додаток Дія. Є різні гранти для ветеранів війни. За Постановою 331 від Кабміну України уряд компенсує роботодавцям заробітну плату за працевлаштування переселенців. Документи про працевлаштування ВПО можна подати в паперовому вигляді у центр зайнятості або в електронному варіанті через портал Дія.

«Вже з квітня 2022 року на Вінниччині цією програмою скористалося 550 роботодавців. Тому хто планує працевлаштувати переселенців, скористуйтеся цією програмою. Також зареєстровані та незареєстровані безробітні можуть отримати ваучери на навчання, підвищення кваліфікації. Наразі стали актуальними і ті професії, які раніше вважалися суто чоловічими. Наприклад, одна жінка навчається на тракториста-машиніста. Вона прагне йти на роботу у своїй громаді, де кадрів у цій сфері не вистачає», - каже Наталія.

З 22 серпня 2023 року вступила в дію Постанова 893 про надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю.

«Це урядова програма, яка заохочує роботодавців брати людей з інвалідністю на роботу. Програма компенсує кошти за облаштування їхнього робочого місця. Якщо це особа 1 групи інвалідності, роботодавець може отримати 15 мінімальних заробітних плат. Якщо це особи з інвалідністю 2-ої групи, то буде 10 мінімальних заробітних плат. Наступного року ця сума збільшиться. Вже є роботодавці, які скористалися цією програмою», - запевняє заступниця.

За словами Наталії Шишкової, у центрі зайнятості готові надати соціальні послуги всім, хто до них звернеться. Також знайти роботу за допомогою центру можуть вінничани, які приїхали з-за кордону, переселенці та інші.

«Людина, яка хоче знайти роботу, обов’язково її знайде», - підсумувала пані Наталія.

Нагадаємо, ялинки від лісівників на Вінниччині можна купити у більш ніж 30-ти пунктах.

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Руслана Сивак

Читайте також