menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Неоготика по-вінницьки: палац на Вінниччині дивує своєю охайністю

11.12.2021 09:35

В селі Мала Ростівка знаходиться палац, який чудово зберігся протягом 120 років

В невеличкому селі Мала Ростівка Оратівської територіальної громади Вінниччини знаходиться справжня перлина неоготики – Палацо-парковий комплекс садиби Заботіних. Відомо, що будівництво розпочалось у 1901 році генералом російської армії Заботіним. Проте ця інформація недостовірна, тому що відомостей про цього чоловіка та про сам період будівництва немає. Інформаційна Вінниччина спробувала відновити історію палацу та розібратись у фактах.

Цікаво, що прізвище Заботін не згадується в жодних списках чи згадках про генералів царської армії. Проте існувало два генерала із прізвищем Заботкін. Один з них помер у 1894 році, а інший отримав генеральський чин аж у 1917 році. Подейкують, навіть цеглу для будівництва він возив з Польщі. На цьому всі факти про палац закінчуються.

Наразі у будівлі знаходиться реабілітаційний центр. Кого саме реабілітують точно не відомо. Місцеві розповідають, що у 90-х роках минулого століття палац викупив бізнесмен Черниш. Кажуть, він і почав ремонт, привіз статуї та найняв охорону. А потім зник і на цьому все закінчилось.

В інтер’єрі палацу багато цікавих особливостей. Наприклад, є зала зі столом та високими стільцями. Можливо, через такий дизайн й виникли легенди, що тут збираються масонські ложі і проводяться таємні ритуали. В палаці є навіть «трон магістра».

Пам’ятка витримана в стилі цегляна неоготика. На початку ХХ століття було модно будувати будівлі в такому стилі, особливо на півночі Європи. Також палац має чотири невеликі готичні вежі, вікна під готику і левів-охоронців.

Нагадаємо, історія унікального замку на Вінниччині відроджується в документальному сторітелінгу (АНІМАЦІЯ).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: andy-travel.com.ua


Читайте також