menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Нескорений Херсон»: сміливий фотограф показав вінничанам життя та спротив в окупації

26.10.2022 14:55

Двадцять п’ять світлин передають дух незламності херсонців в окупації

Вчора, 25 жовтня, у Вінниці відбулося відкриття фотовиставки «Нескорений Херсон», автором якої є херсонський фотокореспондент Олександр Корняков. Автор світлин декілька місяців прожив в окупованому Херсоні та зміг детально передати атмосферу життя та спротиву херсонців через непостановочні фотографії, повідомляє I-VIN.INFO.

Олександр Корняков – автор більшості фотографій окупованого Херсону, які використовувались у вітчизняних та світових ЗМІ. Поки Олександр не виїхав з окупованого міста, його ім’я, як автора фотографій, не розкривалося, адже це несло небезпеку та загрозу репресій з боку окупаційної влади.

«Мета виставки – показати незламність херсонців, показати, що протест херсонців продовжується і що вони все ще чекають на визволення та повернення до України», - зазначив під час відкриття виставки Олександр Корняков.

У Херсоні проводилося багато мітингів та протестів. Олександр побував майже на усіх з них, постійно знімаючи те, що відбувається, та приховуючи усіма можливими способами свій фотоапарат від російських загарбників, адже тих, хто міг висвітлити правду про спротив херсонців російські спецслужби залюбки відправляли «на підвал».

«Я побоявся брати фотоапарат на перший мітинг, він виявився дуже масштабним, прийшло дуже багато людей. На наступні протести я став брати фотоапарат, постійно приховуючи його. Я приходив на мітинги і знімав і знімав, що ще я міг робити?», - розповідає фотокореспондент.

Олександр твердо хотів продовжувати жити у Херсоні до його звільнення Збройними силами України, але йому довелося терміново виїжджати з міста через те, що його почали шукати російські спецслужби через його журналістську діяльність.

Кожна фотографія на цій виставці має свою історію та пронизана духом свободи та незламності українців у Херсоні.

«Сьогодні ми хочемо вам розповісти, що спротив херсонців триває. Так, зараз вже не збираються багатотисячні мітинги. На жаль, це неможливо.Але херсонці продовжують спротив: від підриву колаборантів до носіння жовто-блакитного одягу, хтось принципово не бере рублі – це все проявляється врізних формах. Спротив не лише в прапорах та плакатах, спротив залишається всередині кожного з нас», - розповідає колега Олександра по медіа платформі «Вгору» Єлизавета.

На відкритті виставки проводили благодійний аукціон, на якому розігрували унікальні фотокартини Олександра Корнякова, які також були зроблені у Херсоні. Стартова ціна кожної картини становила 500 гривень, усі кошти, отримані в процесі аукціону передадуть на потреби херсонців, що досі знаходяться в окупації.

Із запалом змагалися за картину великого дуба в одному з херсонських парків. Двоє учасників аукціону хотіли отримати саме цю світлину, тож підняли ціну з початкових п’ятиста до п’яти тисячі п’ятисот гривень. Картину придбав переселенець з Херсону, якому цей дуб нагадуватиме про рідне місто.

Виставка проходитиме у Вінниці рівно два тижні у «Галереї ХХІ» за адресою вулиця Архітектора Артинова, 12а на четвертому поверсі будівлі. Вхід на фотовиставку вільний, отже кожен охочий зможе побачити та відчути атмосферу незламного Херсона та незламних херсонців, які в страшних умовах окупації залишаються українцями.

Нагадаємо, на Вінниччині військовий, якого збиралися ховати, виявився живим.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані організатором

Читайте також