menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Очільники громад Вінниччини визначали перспективи розвитку спорту (ФОТО)

17.12.2021 11:45

Вінничани на Закарпатті обговорюють оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді, спортивні активності в громадах та інші актуальні питання очільники територіальних громад обговорили вчора, 16 грудня. Вони зібрались у місті Берегове Закарпатської області на Всеукраїнському круглому столі «Здорова Україна. Інституційне партнерство». А сьогодні тут проведуть змагання між громадами з 8 видів спорту.Інформаційна Вінниччинапобувала на дискусії в Закарпатській області та дізналась думки учасників щодо спортивного розвитку в громадах.

Вінничани наголошували на важливості формування здорового способу життя в громадах, піднімали також питання місцевого самоврядування та децентралізації. Як зауважив голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос»СергійТатусяк, місцеве самоврядування - найефективніша демократична форма управління в цивілізованому світі. Також додав, в цьому році на спорт в бюджеті закладено в 3,5 рази більше коштів, ніж в минулих роках:

«Напевне, вже й не згадаємо, коли таке було, щоб за рік спортивні комплекси будувалися в районах. На жаль, у Вінниці немає ні одного спортивної зали, які відповідали б міжнародним стандартам. Наприклад, в Польщі є такі зали, що душа радіє. Звісно і в нас поступово такі відкриватимуться. Маємо чудовий спорткомплекс у Гнівані. Впевнений, в Бару також буде сильна спортивна база та в інших районах. Зараз вже з’явились меценати, які хочуть будувати зали. А раніше такого не було».

Не менш важливою в обговоренні була тема формування здорового способу життя в громадах. Як проінформував міський головаГніванськоїтериторіальної громади, та голова Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» ВолодимирКулєшов, завдяки ВФСТ «Колос» більшість громад об’єднується для участі у змаганнях.

«Вінниччина унікальна тим, що з кожним роком збільшується армія потужних спортивних керівників. Армія тих, хто веде здоровий спосіб життя. І цим показує приклад, що треба робити, аби бути здоровими. Думаю, кожен з керівників любить спорт і знає, як будувати спортивну інфраструктуру. З чого складається Україна, як і будь-яка інша країна? З територіальних громад. І щоб підняти добробут всієї держави, потрібно налагодити все у територіальних громадах», –доповнив ВолодимирКулєшов.

Також додав, що у «Асоціації територіальних громад» важливим аспектом є популяризація спорту і здорового способу життя. До того ж, позитивний рух в спортивній галузі громад наявний. Проте особливу увагу потрібно звернути на покращення інфраструктури в селах, де інколи немає найпростішого спортивного майданчика.

«Коли проїжджаю по своїх селах, бачу таку картину: молодь сидить на зупинках з пляшкою алкоголю, можливо, там ще й наркотики чи інше. А цьому може протистояти наявність хоч а б невеличкого спортивного майданчика або залу. Тільки тоді хоча б половина подібної молоді почне ходити на тренування та зацікавиться спортом», – поділився думкою головаГніванськоїтериторіальної громади.

Заступниця начальника Управління спорту та рухової активності – начальниця відділу олімпійських видів спорту Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації Наталія Токар зазначає, завдяки тісній співпраці територіальних громад можна досягнути результату. Окрім цього, закликала очільників не відкладати питання розвитку спорту в громадах на потім:

«У багатьох громадах відсутні навіть фахівці, хоча б по одній особі, які могли б займатися справами спорту. Наприклад, цього року ми почали збирати звіти і зіштовхнулися з величезною проблемою, що багато громад не можуть, не вміють та не знають, як це зробити. Тому ми проводимо навчання, і відкриті до співпраці, але я закликаю усіх керівників не відсувати спортивну галузь на задній план».

Додає, що раніше не було такої уваги до спорту: запровадження «Великого будівництва», «Активних парків» та створення спортивних майданчиків. До того ж, Наталія Токар звернула увагу нацифровізаціюгалузей. Закликала не відсторонюватись від цього, адже з часом всі галузі будутьдіджиталізуватися.

На круглому столі наголосили, що Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос» єдина в Україні, яка реалізувалапроєкт«Програма фізичногойоздоровленнянаселення в громадах: досвід країн Вишеградської четвірки для України».

Як запевнив СергійТатусяк, цейпроєктунікальний та має напрацьовані рекомендації з досвіду України, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини. А заступник голови ВТО ВФСТ «Колос» МиколаРадіоновпідсумував усе, що вдалось реалізувати в рамках проекту:

«Символічно в грудні 2019 рокупроєкт«Досвід країн Вишеградської четвірки для України» стартував саме в Берегово. Коли ми реалізовували його, то відібрали 20 територіальних громад. Ми їхали особисто до кожного з вас і обговорювали, чого не вистачає в громаді».

Також розповів, що організація готова співпрацювати та підписувати угоди з громадами. В свою чергу, СергійТатусякдодав, що він переконаний, як не було б важко, у нас будуть зміни до Конституції. Адже це головний закон, без якого важко говорити про децентралізацію.

До виступів долучилась заступниця голови ВТО ВФСТ «Колос» Світлана Коновалова, яка підсумувала роботу ініціативи Президента України «Активні парки». Зазначає, що Вінниччина визнана однією з найкращих по рівню роботи з регіональними координаторами. І саме цю функцію взяла нас себе організація «Колос» для чотирьох областей.

«Чому саме «Колос»? Ми активні, не боїмось викликів і більше 70 років займаємось оздоровленням населення територіальних громад. Маємо потужний кадровий ресурс, який не боїться викликів. Планувалось відкриття локацій в кожній із 63 громад. На сьогодні вони відкриті в 42 громадах. А в наші області запрацювало 34 координатори, які взяли на себе відповідальність організувати цю роботу на місцях» - розповідає Світлана Коновалова.

Додає, що не запрацювали координатори в Барській,Чечільницькій, Жмеринській і Вороновицькій територіальній громаді. Наразі проєкт завершився, а його продовження буде в 2022 році. З державного бюджету виділили на місцеві бюджети 134 мільйони гривень на заходи та роботу координаторів.

Також обговорили підготовку спортсменів до Всеукраїнських та міжнародних змагань. До того ж своїми думками про розвиток спортивної галузі в громадах поділились й самі голови територіальних громад. Здебільшого, вони говорили про заохочення молоді до спорту, доручення громад до розвитку спортивних майданчиків та залів й удосконалення спортивної галузі.

Як підсумував Сергій Татусяк, зараз організація намагається по максимуму розповсюджувати інформацію у медіа про спорт та досягнення. Таким чином, ще більше популяризуватиметься здоровий спосіб життя, активна життєва позиція і правильне харчування серед молоді.

Нагадаємо,вінничани вибороли золоту та бронзову медалі на міжнародному турнірі з боксу.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також