menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Топ-10 забутих речей за часи Незалежності України

21.08.2021 18:25

Десять забутих речей з часів незалежності країни

За всі свої 30 років незалежності Україна зазнала надзвичайно багато змін: перші кроки свободи, оновлення влади, важкі інфляції, епоха 90-х, розвиток гаджетів, і це ще далеко не все. Проте існують речі з минулого, або з дитинства, які ми досі пам'ятаємо з теплом, не дивлячись на те, що згадуємо про них рідко. І навіть деякі з них ми з радістю повернули з минулого у сучасність. До 30-ї річниці Незалежності України Інформаційна Вінниччина підготувала список Топ-10 забутих речей за часи Незалежності України.


ТОП-1. Тамагочі

Вперше віртуальний домашній вихованець тамагочі з’явився у 1996 році, його виготовила компанія Bandai. А потім ця річ завірусилась по всьому світу. В Японії була дуже популярною, там навіть робили перерви для працівників, аби вони перевірили стан своїх улюбленців. А в Україні кожна дитина хотіла собі цю іграшку. Тамагочі з вигляду нагадує брелок, оригінальним був той, в якому три кнопки. Також цікаво, що у цій іграшці можна було зводити своїх домашніх улюбленців один з одним. Проте, якщо погано доглядати за ними, вони могли померти. У Японії були випадки, коли люди закінчили життя самогубством через те, що втрачали улюбленців. Тоді розробники додали функцію оновлення гри, аби тамагочі знову працював.


ТОП-2. Нокія 3310

Хоч цей телефон вже давно не виготовляють та навряд чи ним користуються зараз, але про цю легенду знають усі. Його надійність та міцність й принесли йому велику популярність. Навіть зараз жартують, що цей телефон, як цегла, може розбити все, а сам залишиться неушкодженим. Вперше його випустили у вересні 2000 року. А вже у 2005-му зняли з виробництва. Було декілька кольорів корпусу: темно-синій - найпопулярніший, світло-сірий, блакитний, червоний і жовтий. Він функціонував як звичайний телефон, але все одно був популярним.


ТОП-3. Сухі напої YUPI (Юпі)

Завдяки крутій рекламі, яскравій упаковці та простоті у приготуванні цей товар продавався на ура! Невеликі барвисті пакетики містили 15 грамів солодкого порошку. Їх розводили з холодною водою, добре розмішували та збовтували і все готово. А від різноманітністі смаків просто очі розбігалися. Тут тобі і полуниця, і яблуко, і вишня, і цитрусові. Юпі з радістю виставляли на святкові столи. Проте згодом люди почали помічати, що плями на одязі від цього напою важко відпираються, тому і на склад продукту почали звертати увагу. Відтоді популярність почала спадати.


ТОП-4. Плівковий фотоапарат

Цей гаджет впродовж 2000-х обожнювали всі й не тільки фотографи. Усф охочі могли зробити на плівковий фотоапарат фото у відпустці, на морі чи під час свята. Українці часто фотографували родичів, місця, людей і все, що було вартим цього. Можливо, навіть вас у дитинстві вдома наряджали у святкову сукню або костюм, ставили навпроти килиму, який висів на стіні або раритетного сервізу та казали «подивись сюди, зараз пташка вилетить». Простота та компактність також грала роль у популярності фотоапарату. Навіть зараз поціновувачі світлин застосовують плівку і старі моделі. Проте вже не така велика кількість людей користується ним, як раніше.


ТОП-5. Магнітофон та касети

Незважаючи на те, що перший магнітофон розробили 1880-х роках, це не заважало йому бути популярним і в часи СРСР, і в 90-х. Першу компакт-касету випустила у світ компанія Philips у 1963 році. І на кілька десятиліть вона стала основним форматом магнітофонних касет в усьому світі. Музику любила більшість, тому масово скуповували касети. Тим більш вони були бюджетні. Окрім цього, їх часто доводилось прокручувати пальцем або олівцем. В Інтернеті навіть жартують, що касета - це перший спінер, до якого додумалось людство. На всіх дискотеках та дворах у літній період вмикали магнітофон, вставляли касету та насолоджувались музикою.


ТОП-6. «Тетріс»

Гру «тетріс» знають як і дорослі, так і діти. Проте не всім відомо, що перша версія гри була представлена 6 червня 1984 року російським розробником відео-ігор Олексієм Пажитновим. Зараз цю гру з легкістю можна завантажити на телефон або ноутбук та грати. Проте ще у 1980-х алгоритм «тетрісу» був надто важким у запуску в тодішніх комп'ютерах. Напевно, найбільшої популярності набула реалізація цієї розваги для ігрової консолі Game Boy і відеоприставки NES. Зараз для нас це звичайна гра, а раніше діти довго сиділи та тиснули на ці яскраві, жовті кнопки.


ТОП-7. Відеокасетний магнітофон та відеокасети

Перший комерційний відеомагнітофон VR-1000 був представлений в США в 1956 році радянським емігрантом Олександром Понятовим. Тоді апарат був громіздким і дуже дорогим. Коштував близько 50000 доларів. Тому розробники виправляли цю ситуацію, аби відеомагнітофони були доступними та ходовими. І не прогадали, адже дивитися улюблені фільми та мультфільми завжди цікаво. Пізніше стало доступним записувати відео і програми на касети. Футбольний матч футболу або весілля подруги, будь-що, головне, даремно не витрачати плівку. Також записували і виступи дітей у садочках чи школах, день народження та інше. Тоді відеокасети були настільки цінними речами, що навіть не уявляли, що може бути щось краще, тому і зберігали їх в спеціальних коробках.


ТОП-8. Йо-йо

Перші йо-йо використовувались у 16 столітті, але зовсім не для розваги. Їх застосовували у мисливстві. Під час полювання люди ховались за дерева, використовували камінь, прив'язаний шнуром приблизно до 6 метрів в довжину для того, щоб кидати в диких тварин. При невдалій спробі шнур повертав камінь. Перші користувались ним філіппіни, тому, можливо, назва походить саме з їхньої мови. Тепер мисливська зброя стала дитячою іграшкою. Раніше популярність йо-йо настільки була масовою, що почали розробляти стилі жбурляння та гри. Тут тобі і лупінг і стринг, а від нього походить ще дев’ять видів, а також фріхенд і оффстрінг. Кожна дитина та дорослий забавлявся навіть звичайним жбурлянням йо-йо. Проте вже зараз через еволюцію іграшок такою річчю вже не здивуєш.


ТОП-9. Капітошка

Цю іграшку знають ще з часів СРСР і на початку 90-х. Проте навіть зараз в магазинах ще можна знайти цю кульку-антистресс. Вона була популярна через простоту виготовлення. Всі матеріали недорогі, доступні та майже завжди є в кожному будинку. Діти насипали в кульку крохмалю, добре зав’язували, прикрашали і все готово. Проте стресом для дітей була ситуація, коли іграшка розривалась. Руки, одяг та усе, що в радіусі 1-2 метри обсипалось крохмалем. Але забави від капітошки було не менше.


ТОП-10. Пружинка веселка

Англійською цю іграшку називають Slinky (слінки). Її вперше винайшов Річард Джеймс в 1943 році та продемонстрував в універмазі Gimbels у Філадельфії в листопаді 1945 року. Тоді 400 примірників розкупили за 90 хвилин. Після цього чоловік разом з дружиною заснував компанію James Industries і виготовляв ще декілька видів цієї іграшки. В Україні слінки називали пружинкою веселкою через яскраве забарвлення. Незважаючи на інші назви, ця річ все одно була популярною. Її спускали зі сходів, слідкуючи як вона «крокує», робили трюки та просто гралися. Зараз цю іграшку ще можна придбати, проте виготовляється вона в набагато менших масштабах, ніж раніше.

Звісно, цей список можна ще довго продовжувати. Адже приємні спогади про ексклюзивні та дорогі, на той час, речі будуть завжди у пам’яті.


Нагадаємо, ТОП-30 українських хітів за 30 років Незалежності України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.



Фото: з вільних джерел.

Читайте також